2013’te konunun uzmanı olmayan birçok kişi, diyeti ve zayıflamayı konuştu. 2014’te ‘deli cesaretine sahip’ insanlara kanmayın ve sağlığınızı korumanın kendi sorumluluğunuz olduğunu unutmayın
2013’te sosyal medyada ‘diyet’ ve ‘zayıflama’ kelimeleri önemli yer işgal etti, arama motorlarında ‘en çok arananlar’ listesine girdi. Uzman gözüyle baktığımda, bu aramaların karşılığında bireylerin kendileri için çok da iyi seçimler yapmadığını söylemem gerek.
Hızlı kilo vermek maalesef hâlâ zayıflama mucizesi görülüyor ve başarı kabul ediliyor. “Rakamları değiştirmek sağlığın göstergesi olamaz” diye defalarca yazdım ve hep söylüyorum.
Uzmanlığı farklı olan kişiler tarafından yazılan diyet programları, evlere gönderilen yemekler ve insanlara gerçekçi olmayan öneriler vaat edenler, kilo kaybı değil sağlık kaybına yol açıyor. Vücut ağrılığından giden her bir kilogram belki de ömrünüzden aylar götürüyor.
Sağlığınızı korumak sizin sorumluluğunuz
Beslenme ve diyet eğitimi almamış bireylerin bu konuda konuşması hatta seminerler verip, ekranlarda ve her yerde cesurca (!) kendini öne çıkarması bana sadece ifade edebileceğim en kibar haliyle ‘deli cesareti’ olarak görünüyor. Bu konuda karar verecek olan sizsiniz; çünkü insanların sorumluluğunu delice yüklenen bu kendini bilmezlere karşı sağlığınızı korumak tamamen sizin sorumluluğunuz.
2013 maalesef böyle geçti... Kardiyolog, spor eğitmeni, sunucu, manken, jeoloji mühendisi ve daha niceleri diyet-beslenme ile ilgili konuştu. Saygı, etik, bilimsellik, insanlık, nezaket unutuldu, umarım 2014 herkesin haddini bildiği bir yıl olur.
Omega-3 zengini süper gıdalar
2014 yılının sağlıklı beslenme trendlerinde yer alan bir başka unsursa ‘süper gıdalar’ olarak anılan; somon balığı, yaban mersini, Brüksel lahanası, asai üzümü, brokoli, pancar gibi omega-3 ve diğer temel vitaminler açısından son derece zengin gıdalar.
Anne mutfağının, yani geleneksel mutfağımızın o benzersiz ve eşsiz tatlarının 2014 teknolojisiyle uyumlu hallerini sıkça karşımızda göreceğiz. Ev yapımı ekmekler, reçeller, marmelatlar ve her çeşit turşu bunlardan yalnızca birkaçı. Ev usulü tarifleri daha fazla duyacaksınız. Tarhana, pestil ve kuru meyveler, sofraların ana teması olabilir.
Sağlıklı beslenmede 2014 trendleri
Son verilere göre, 2014-2019 arasında küresel organik gıda ve içecek pazarı her yıl yüzde 15’ten fazla büyüyecek. Organik çay ve kahve bu yıl çok duyulacak gibi, kuşkusuz neyin organik olduğu ve bunun nasıl sağlanıp onaylandığı çok önemli. Her organik yumurta veya domates yazana inanmamak şart. Aksi halde standart bir ürünü çok daha pahalıya yemiş oluyorsunuz.
Sağlıklı beslenmede 2014’ün bir başka popüler konusu, glutensiz gıdalar ve glutensiz beslenme. Bir buğday proteini olan glutene karşı geliştirilen hassasiyet, nüfusun bir kısmını etkiliyor. Bu durum, çölyak hastalığına yol açan bir faktör aynı zamanda. Hastalıkla ilgili bilinirlik arttıkça glutensiz gıdaların tüketimi de artıyor. Ancak daha önemlisi, hassasiyeti olmayanların da daha az doygunluk hissi ve daha az karbonhidrat tüketmek için buğday, çavdar ve arpa gibi gluten zengini tahıllar yerine karabuğday, keten tohumu ve pirinç gibi glutensiz gıdalara yönelmesi. ‘Glutensiz yemek zayıflatır’ algısının yanlış olduğunu özellikle hatırlamak lazım, ölçülü beslenmeye devam edin.