Hamur işlerinin vazgeçilmez süs malzemesi çörek otunun faydaları anlatmakla bitmez. Başta Türkiye olmak üzere, bütün ülkelerde bitkisel tedavi amacıyla kullanılır. Bu faydalı bitki Afrika’nın kuzeyinde, Hindistan’da, Avrupa’da, Amerika’da ve ülkemizde yetişir. Karbonhidrat, bitkisel yağ ve protein bakımından çok zengin olduğu için birçok derde devadır dersek yalan olmaz.
Çörek otunu sadece hastalandığınız zaman değil, iyi hissettiğinizde de koruyucu olarak tüketebilirsiniz. Bazı çalışmalara göre, çörek otu tüketimi başta bağışıklık sistemi olmak üzere solunum yolları, kanserler, diyabet, romatizma ve mide hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkları önleyebileceği bildiriliyor.
Tip 2 Diyabet: Araştırmalar, günlük 2 gram çörek otu tüketiminin insülin direncinde azalma, açlık kan şekerinde denge sağladığını gösteriyor. Ayrıca pankreastaki diyabetten sorumlu beta hücrelerinin de çalışmasını olumlu yönde etkiliyor.
Epilepsi: Medical Science Monitor’da yayımlanan bir çalışmada, geleneksel tedaviye direnen çocukların nöbet sıklığının azalmasında çörek otunun etkili olduğu saptandı. Çörek otunun anti - konvülsif (istek dışı kasılmaları önleyen) etkileri olduğu bildirildi.
Kolon kanseri: Çalışmalar, çörek otunun özellikle kolon kanseri hücrelerinin
büyümesini engelleyerek anti - kanserojen etki gösterdiğini söylüyor. Fareler üzerinde yapılan başka bir çalışmada da hiçbir yan etki görülmeden çörek otunun kolon kanseriyle savaşabileceği bulundu.
Antibiyotiğe dirençli enfeksiyon: Pakistan Lahore Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar sonucu çörek otunun antibiyotiğe direnç gösteren ve ölümcül sonuçlar doğurabilen enfeksiyona (MRSA) karşı olumlu etkileri olabileceği bulundu.
Kalp sağlığı: Çörek otunun kalp krizi sonucu oluşabilecek hasarı en aza indirdiği bildiriliyor.
Meme kanseri: Yapılan birkaç çalışma çörek otu özü tüketiminin meme kanseri hücrelerinde tümör büyümesini engelleyebileceğini gösteriyor.
Beyin kanseri: Gliablastoma, en agresif beyin tümörlerinden biri. Online PLosOne dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, çörek otu yağının tüketimi gliablostoma hücrelerinin ölümüne neden olabiliyor.
Ağır metal zehirlenmesi: Deneysel ve Toksikolojik Patoloji tarafından yayımlanan bir çalışma çörek otu yağının kurşun zehirlenmesi sonucu oluşabilecek beyin hasarında olumlu etkiler gösterebileceğini söylüyor.