Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi etkenlerle ortaya çıkabilen diyabet, çocukluk çağı hastalıklarından biri haline geldi
Diyabet, her yaşta görülebilen bir hastalık. Çocukluk çağının da önemli sorunlarından. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yokluğu veya iş levini tam yerine getirememesi sonucu ortaya metabolizma hastalığı olan diyabet, ömür boyu sürer, tedavi edilmesi gerekir. Diyabet, Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere ikiye ayrılır.
Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesiyle meydana gelir. Genelde çocukluk ve gençlik çağında görülür. Tip 2 diyabetse yanlış beslenme tercihleri ve hareketsizlikle çok yakından ilgili. Araştırmalar, son 10 yılda diyabetli hasta sayısının Türkiye’de yüzde 7’den yüzde 14’e çıktığını gösteriyor.
Yanlış beslenme tercihleri, spor yapmama nedeniyle eskiden 50’li yaşlarda görülen Tip 2 diyabetin artık, 10-12 yaşlarındaki çocuklarda bile ortaya çıktığı belirtiliyor. Tip 2 diyabet görülme sıklığının bu kadar artmasının en önemli nedenlerinden biri, obezite. Çocuklar, sağlıksız besleniyor ve hareketsiz büyüyor. Biz, sokaklarda büyüyen bir nesildik. Maalesef çocuklarımız bizim kadar şanslı değil. Eve kapanıp, asosyal şekilde büyüyorlar. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları çocuklara küçükken verilmeli. Çocuk, sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirip, egzersizin ne kadar önemli olduğunu benimseyerek büyürse bağışıklık sistemi o kadar güçlü ve sağlıklı hale gelir.
Aç kalacak diye endişelenmeyin
Çocuklar acıktığında söyler. Siz ne kadar ısrar ederseniz ona o kadar kötülük yaparsanız. Tabii ki çocuklarınızın yemek yemesi ve sağlıklı beslenmesi için onları kontrol edeceksiniz. Ancak tıka basa doyurmak için çaba göstermeyin. Yemek bir alışkanlıktır ve çocuklarınızın önüne ne kadar koyarsanız onunla doymaya alışırlar.
Çocuklarınızı sebze, meyve, et, balık, tavuk içeren karbonhidrat ve proteinlerin dengeli tüketildiği bir beslenme programına alıştırmak önemli. Çocukla yemeğe oturmak, aile sofrası alışkanlığı yerleşmesi adına onu obeziteden koruyabilir. Fiziksel aktivite, çocuğunuzun sosyal olmasını ve kendine güveninin artmasını sağlar. Bu konuda da ailecek hareket etmek de fayda var.
Ailelerin alışkanlıkları önemli
Çocukların yaptığı seçimler ve alışkanlıklar kadar ailelerin yaptığı seçimlerin de önemli olduğundan her zaman bahsediyorum. Eğer siz sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirip, egzersizi hayatınızın her alanına yayarsanız çocuğunuz da bunu yapacaktır. Ama okuldan geldiğinde hemen kek ve börekleri önüne koyar, bir iş yaptırmak yerine, “Aman çocuğum sen yorulma, çok koşma terlersin” gibi hareket alanlarını kısıtlarsanız Tip 2 diyabete davetiye çıkarırsınız.
Beslenme çantası
Çocuklar günlerinin büyük bölümünü okulda geçiriyor. Tam gün hizmet veren okullarda yemeklerini yiyorlar. Yemek listelerini de okullar ailelere iletiyor. Böylece çocuğunuzun okulda ne yediğini kontrol etmek biraz daha kolay olabilir. Ancak yemek saatlerinde yapılan değişiklikler ve yemek olmayan okullar için hazırlanan beslenme çantalarına dikkat edilmeli.
Beslenme çantalarını hamur işiyle doldurmak yerine;
* Süt ve taze meyve
* Fındık ve kuru meyve
* Peynirli sandviç
* Ayran ve evde yapılmış poğaça
* Süt ve evde yapılmış kek gibi kolay taşınabilir alternatifleri deneyebilirsiniz.