Dengesiz beslenme ve hareketsizliğe bağlı şişmanlık, çocuklar için tehlikeli olabiliyor. Bu konuda sorumluluk anne ve babalara düşüyor...
Çocuklar en değerli varlıklarımız. Gülen gözleri hepimizin dertlerini unutturur, yaşam enerjisi verir. Onların sağlıklı büyümesi için beslenmelerine özen göstermek çok önemli. Başta kız kardeşim olmak üzere, çocuğu olan tüm arkadaşlarımın anne olduktan sonra mutfaklarındaki değişimi görmek ve bana sordukları sorulardaki farklılık mutlu ediyor.
Dengesiz beslenme ve hareketsizliğe bağlı şişmanlık, büyükler kadar çocuklar için de tehlike sinyalleri veriyor. Özellikle büyüme çağında, tek yönlü ve aşırı beslenme ileri yaşta sağlık sorunlarına ve obeziteye yol açabiliyor.
Çocuklarımızın yeterli ve dengeli beslenmeye ve bol bol hareket etmeye yönlendirilmesi gerekir. Ancak bunun için evdeki bireylerin örnek olması da önemli.
Alışveriş seçimleri, çocuğa besinlerin tanıtılması, annenin mutfakta geçirdiği zaman ve hep birlikte yemek yenilmesi çocuğun geleceğine dönük altın değerinde yatırımlar.
Çocuklar büyüklere göre daha çabuk hasta olur, vücutları daha hassas ve korumasızdır; yaz ayları da bu durumu daha da kritik hale getirir.
Bu sebeple yaz beslenmesinde anne-babalar için önerilerim şöyle;
Çocuğunuzun beslenme seçimleri için ona örnek olun.
Sıcak havalarda güneşte fazla kalmasına müsaade etmeyin.
Hijyenik koşullarda üretilmemiş ürünlerden kendinizi ve çocuğunuzu uzak tutun.
Yeterli sıvı aldığından emin olun.
Tuz tüketimi konusunda hassas olun.
Çocuğunuzu ara öğün konusunda bilinçlendirin.
Uyku saatleri ve televizyon başında geçirdiği süreyi mutlaka takip edin.
UNUTMAYIN!
Kalorisi yüksek gıdalar yerine, besleyici değeri yüksek besinler tüketilmeli.
Şekerli ve gazlı içecekler yerine su, ayran, süt tercih edilmeli.
Kahvaltı asla atlanmamalı.
Düzenli öğünler halinde yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalı.
Yemekler yavaş ve iyice çiğnenerek yenmeli, sofra düzeni gibi kurallar çocukları sıkmadan öğretilmeli.
Çocuklar tabaklarını bitirmesi için zorlamamalı.
KALORİ HARCAMAK ÖNEMLİ!
Yakın mesafelere yürüyerek gidin.
Televizyon seyretmeyi günde 30 dakika, hafta sonları 2 saat ile sınırlandırın.
Çocuklarınızın günde 30-60 dakikadan fazla bilgisayar kullanmasına izin vermeyin.
Her fırsatta ve hafta sonları hareket edin. (yürüyüş, basketbol, voleybol , yüzme gibi...)
Çocuklarınızın beden eğitimi derslerini mümkünse artırın ve spora özendirin.
Okullarda spor takımları oluşturulmasına destek verin ve düzenli çalışmalara teşvik edin.
ARA ÖĞÜN NASIL OLMALI?
Ara öğünlerde atıştırmalıkların özellikle enerji, şeker ve yağ içeriklerine dikkat edilmesi gerekir. Kuru ve taze meyvelerle süt, yoğurt, ayran veya minik sandviçler olabilir.
Çocuklara özel, güvenilir markalı, paketli dondurmalar da onların yeterli, dengeli beslenme düzeninde gönül rahatlığı ile ara öğün olarak tercih edelebilir.
AĞUSTOS SEBZESi: DOMATES
Domatesin 100 gramında 22 kalori var. 1 kase (yaklaşık olarak 180 gram) domates tüketildiğinde; günlük C vitamininin yüzde 57.3’ü, A vitamininin yüzde 22.4’ü, K vitamininin yüzde 17.8’i ve lif ihtiyacının yüzde 7.9’u karşılanmış oluyor.
Domatesin içindeki likopenin, yağ ve ısıyla etkisi daha da artar. Daha çok likopen alabilmek için yaz boyunca domates sofranızdan eksik olmasın!
Kış aylarında da domates ve ürünlerini tercih edebi- lirsiniz.
Anti-kanserojen aktivite gösteren karotenoidlerden biri olan likopenin, domateste bulunan vitamin A benzeri bir bileşik olup; servikal, mide, meme, akciğer, rahim ve prostat kanserine karşı koruyucu etki yarattığı yönünde araştırmalar var. Vücudu serbest radikallere karşı korur, savunma sistemini güçlendirir.
Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada, domates ve ürünlerinin prostat kanserini önleyici etki gösterdiği bulunmuştur. Her gün, 1 porsiyon domates veya domates ürünleri tüketmek, prostat kanserine neden olan DNA hasarını karşı koruyucu etki göstermektedir.
Yapılan bir başka çalışmada da domates ve ürünlerini, haftada 10 porsiyon ve daha fazlasını tüketenlerde prostat kanser riskinin yüzde 35 oranında azaldığı kanıtlanmıştır.
Likopen aynı zamanda cilde de dost bir antioksidan.