Çocukları için en iyisini düşünmeyen anne ve baba yoktur herhalde… Hep mutlu, sağlıklı ve en güzel yerlerde olsunlar isteriz. Sağlıklı çocuk, sağlıklı yetişkin demektir. Çocukluk döneminde yapılan sağlıklı beslenme yatırımları, ileride çok daha büyük bir faydayla karşımıza çıkar.
Çocuklukta beslenme önemlidir ama okul çağında dengeli ve doğru beslenme, sağlığı olduğu kadar başarıyı da etkiler.
Kahvaltısız olmaz
İster çocuk olsun ister yetişkin, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Birçok çalışma, sabah kahvaltısının, çocukların gelişiminde çok önemli rol oynadığını gösteriyor. Çünkü akşam yemeğiyle kahvaltı arasında yaklaşık 8-12 saatlik bir aralık bulunuyor ve çocuk, kahvaltı saatlerinde açlık düzeyinde oluyor.
Açlık durumunda beyine enerji sağlayan kan şekeri en alt seviyededir. Açlık sonrası vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlayan ilk öğünse kahvaltıdır. Açlık durumunda kandaki glikoz konsantrasyonu düşük olduğundan beynin enerji kaynağı da sınırlanmış olur. Glikoz, beyin için en önemli enerji kaynağıdır, çünkü beyin herhangi bir enerji deposuna sahip değildir.
Çalışmalar, kan şekerinin yeterli düzeyde olmasının öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevini düzenlediğini göstermektedir.
Kahvaltı yapmayan çocuklar kendilerini genellikle sabahları yorgun ve halsiz hissedebilirler. Doğru yapılmış bir kahvaltıyla okuldaki verimlilik ve psikolojik durum arasında önemli bir bağlantı vardır.
Harvard Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda okula kahvaltı yapmadan giden öğrencilerin, kahvaltı yaparak giden öğrencilere göre derslerinde daha başarısız oldukları kanıtlanmıştır.
Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin yaptığı bir başka araştırmadaysa kahvaltı eden öğrencilerin okula devamlılıklarının daha iyi olduğu, günlük almaları gereken besin öğelerinin büyük kısmını karşılayabildikleri ve düşük kan kolesterolü değerine sahip oldukları bulunmuştur.
Keten tohumu
Omega 3, vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan yiyeceklerle alınması son derece önemli olan doymamış yağ asitidir. Birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olmasının dışında, çocuklarda göz ve beyin sağlığı için de oldukça önemlidir.
Yağlı balıkların yanı sıra, keten tohumu yağı, omega 3’ün en zengin kaynaklarından biridir. Eksikliğinde yavaş büyüme, görme zayıflığı, öğrenme yeteneğinde zayıflık, kol ve bacaklarda uyuşukluk ve davranış değişiklikleri görülebilir.
Çocuklarınızın yoğurtlarının, smoothielerinin üzerine öğütülmüş keten tohumu ekleyebilir ya da yağını kullanabilirsiniz. Ben özellikle süperkritik karbondioksit (SC-CO2) ekstraksiyonu yöntemiyle üretilenleri tercih ediyorum. Bu ürünler saflık, kalite, görüntü, renk ve kıvam açısından daha kaliteli oluyor.
Buğday ruşeymi yağı
Buğday ruşeymini hepiniz duymuşsunuzdur. Bitkisel yağ kompozisyonu, doğal yağlar arasında en zengin olanlardan biridir. Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan almamız gereken omega 3, 6 ve 9 yağ asitlerini barındırır. Ayrıca fitosterol olarak adlandırılan kimyasalları ve E vitaminini de içerir.
E vitamini, içeriği sayesinde hastalıklara karşı koruyucu, cilt besleyici ve yenileyicidir. Güneş sonrasında rahatlama isteyenler için doğal alternatif olabilir. Polikozanol içeriğiyle zindelik verir. Halsizlik, yorgunluk ya da yoğun çalışma durumunda tüketmek, enerji seviyesini yükseltir.
Doğal yağları deneyin!
Okul çağı çocuklarında her besin öğesinin ayrı bir yeri vardır. Gün içinde süt, et, tahıl, sebze ve meyve gruplarını dengeli ve düzenli tükettiğinden emin olun. Bunun yanı sıra günlük alması gereken yağ grubu için çeşitli seçimler yapabilirsiniz. Fındık, ceviz, badem, fıstık, avokado, Hindistan cevizi yağı ve keten tohumunun da yağ grubu olduğunu unutmayın. Sabah kahvaltısına ceviz ekleyebilir, ara öğünlerde fındık veya badem tüketmesini sağlayabilirsiniz.
YouTube kanalımda ‘Avokadolu puding’ tarifimle hem sağlıklı yağlar almasını sağlayıp hem de tatlı ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bunların yanı sıra doğal yağlardan da faydalanabilirsiniz.