Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Akan burunlar, kızaran gözler, hapşırma nöbetleri, sürekli soğuk algınlığı ve grip…
Birçok ebeveyn, bu durumun okuldan ya da kreşten kaynaklandığını düşünür. Ama bütün çocuklar hasta olmuyor, hepsinin burnu akmıyor.

Birçoğunun nedeni, hasta arkadaşıyla oyun oynamasından daha derindir: Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması. Deneyimlerime dayanarak güçlü bir bağışıklık sisteminin sadece genlere bağlı olmadığını söyleyebilirim. Aynı zamanda, ebeveynlerin çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirmeleri için başka kolay ve etkin yollar olduğunu da hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

Uygulayacağınız beş adımla, çocuğunuzun bağışıklık sistemini geliştirebilir, iyileşmesini hızlandırabilir ve daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz:

1. Doğru beslenme şart!

ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIĞINI GELİŞTİRİN

Eğer çocuklarımız sürekli içeriğinde katkı maddeleri olan basit yiyeceklerle beslenirse, bağışıklık sistemleri sarsılabilir. Amerikan Kalp Birliği’nin 2016 raporuna göre, 2-18 yaş grubunun günlük altı tatlı kaşığından daha az eklenmiş şeker tüketmesi gerekiyor.

Araştırmalar, şekerin bağışıklık sistemini zayıflattığını gösteriyor. Ayrıca bir çocuğun yiyecek alerjisi olduğu zaman, sindirim sistemi zorlanıyor, vücudu bakteri ve virüslerle baş edemez hale geliyor.

Çocukların sağlıklarını devam ettirmeleri için tükettikleri şeker, katkı miktarına limit koyun ve hangi besinlere alerjileri olduğunu bulun. Bol bol taze sebze-meyvelere, tam tahıllılara, bakliyata, yumurta, yağsız et ve süt ürünlerine odaklanın.

2. Sakinleşmelerine yardımcı olun

Günümüzün hızlı dünyasında aileler fazlasıyla stresli, çocukların programı yoğun ve herkes koşuşturma içinde. Strese, çocukların vücudu da yetişkinlerle aynı tepkiyi veriyor.

Kortizol ve adrenalin yükseliyor. Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir hormondur. Kan basıncını ve şekerini artırıyor, bağışıklık sistemini baskılıyor. Stres hormonlarındaki yükselme devam ettiğinde, bağışıklık sisteminin tepkisi düşüyor.

Çocukların sakin olabilecekleri, yaratıcı oyun oynayabilecekleri kısaca dinlenme zamanlarının olması çok önemlidir. Yoğun vücutların bağışıklık sistemleri için ara sıra mola vermeye ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

3. Yeterli uyuduklarından emin olun

Birçok çocuk gerektiği kadar uyumuyor. Yaşa bağlı olarak, çocukların günde 10-14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Daha önemlisi, uykunun kalitesidir.

Uyku hormonu melatoninin doğru salgılanması için çocukların gece lambasının olmadığı, karanlık odada uyumaları gerekiyor.

Elektromanyetik ışınların uykuyu etkilemesi nedeniyle, elektronik aletlerin prizden çıkarılması, daha da iyisi başka odada bulundurulmasının faydası büyüktür.

4. Ateşin, enfeksiyonla savaştığını hatırlayın

ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIĞINI GELİŞTİRİN

Termometrede ısı artmaya başladığında birçok ebeveyn önce panik oluyor. Hatırlanması gereken, ateşin sadece bir işaret olduğu ve hastalık olmadığıdır. Ateş, çocuğunuzun enfeksiyona tepkisidir ve vücudu onsuz hastalıkla savaşmakta yetkin değildir.

Gerçek şu ki, çocuğunuzun bağışıklık sistemi yüksek ateşte de iyi çalışıyor ve böylelikle daha çabuk iyileşiyor. Ancak burada bir şeyin altını çizmek istiyorum: Ateş bir şeylerin işaretidir, ana sebebi bulmak için çocuğunuzu mutlaka bir doktora gösterin.

Haberin Devamı

5.Takviye ve şifalı bitkiler mucizeler yaratabilir

Çocukların bağışıklık sistemini geliştirmek için en iyi takviyeler, D vitamini ve çinkodur. Alerjiler için balık yağı, C vitamini ve ısırgan otu öneriyorum. Ancak onu herhangi bir diyete sokmadan önce doktoruna ve beslenme uzmanına danışmanız çok önemli.