Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Araştırmalar; çocukların neredeyse bir yetişkin kadar çok tuz tükettiğini gösteriyor. Bu tuzun büyük çoğunluğu ekmek ve kahvaltılık gıdalardan geliyor

Türkiye'de yetişkinlerin, ihtiyacının üç katı fazla tuz tükettiğini biliyoruz. Çocuklar konusunda elimizde net bir veri yok. Ancak Amerika’da yapılmış çalışmalarla ülkemizdeki alışkanlıkları derlendirdiği- mizde; bebeklikten itibaren 'tehlike' sinyallerinin çaldığını söyleyebiliriz.
Araştırmacılar, çocukların büyük kısmının tavsiye edilen günlük tuz miktarından daha fazlasını yediğini, bunun çoğunun ise kahvaltılıklar ve ekmekten geldiğini bildiriyor.
Bu araştırmacılardan Prof. Dr. Graham MacGregor, çalışmasının sonuna şu notu düşüyor:
“Çok fazla tuzun yüksek tansiyona, kalp krizlerine ve felce neden olabileceğini; bu sorunların çocuklukta başladığını bilmemiz gerekiyor."
Oxford Üniversitesi'nden Susan Jebb ise "Çocuklar, yetişkinlerle aynı yiyecekleri yemekte. Bu sebeple çok fazla tuz almaları, şaşırtıcı bir durum değil” diyor.

TADINA BAKSIN DEMEYİN!
Türkiye'de evde pişen yemeklerin 1 yaş altı bebeğe yedirilmesi, hatta özellikle büyüklerin “Tadına baksın bir şey olmaz" alışkanlığı, son derece tehlikeli.
Bir yaşını doldurmamış bebekler günde 1 gr.'dan daha az tuza ihtiyaç duyar çünkü böbrekleri daha fazlasıyla başa çıkamaz. Bebek, anne sütüyle besleniyorsa, gereken miktarı zaten alır.
Maalesef ülkemizde bebeklere salçalı, tuzlu ve baharatlı yemekler yedirilebiliyor.

TANSİYONA ADAYLAR
Yapılan bir araştırmada, 350 çocuğun tükettikleri besinlerdeki sodyum miktarı incelenmiş ve detaylı günlük tutmaları istenmiş.
Amerikan Kalp Derneği'nin 'Hipertansiyon' bülteninde yayımlanan çalışmaya göre; 5-6 yaş çocuklar, tavsiye edilen günlük miktardan 0.75 gr., ergenlik dönemindekiler ise .5 gr. fazla tuz tüketiyor.

RİSKLERİ AZALTABİLİRSİNİZ
Tuz, öğrenilen bir tat. Küçük yaşta çocukları korumak, onların geleceği için önemli bir yatırım.
Çocuklar için tuz alımını sınırlamak ve tuzlu yiyecekler için tercihler geliştirmek, ileride yüksek tansiyon geliştirme risklerini önlemek açısından çok önemli.

Haberin Devamı

GÜNLÜK MiKTAR NE OLMALI?

Haberin Devamı

0-1 yaş: Tuza gerek yok
1-3 yaş arası: 2 gr. (0.8 gr. sodyum)
4-6 yaş arası: 3 gr. tuz (1.2 gr. sodyum)
7-10 yaş arası: 5 gr. tuz (2 gr. sodyum)
11 yaş ve üzeri: 6 gr. tuz (2.4 gr. sodyum)

1 dilim ekmek ortalama 0.25-0.35 gr. tuz içerir.

PEKİ NE YAPMALI?

Ebeveynler alışkanlıklarını değiştirmedikçe çocuklarının tuz alımını düşürmeleri zor görünüyor.
Geçen yıl ekmekteki tuz oranının azaltılması, ülkemiz için iyi ancak yeterli bir adım değil.

ÖNLEMLER YETERSİZ
Kahvaltılık Gevrek İmalatçıları Birliği, 1998 yılından bu yana kahvaltılık gevreklerde tuz düzeylerini yüzde 57'ye düşürdü.
Ancak gıda sanayinin pek çok ürünü bu konuda yeterli iyileştirmeyi sağlayamadı.
Tuz tüketimi, sanıldığının aksine sadece cips ve krakerlerden değil, yenildiğinde tuz tadını vermeyen birçok üründen geliyor.
Çalışmalara göre;
* Gevrekler ve ekmekler günlük tuz alımının yüzde 36'sını
* Et ürünleri yüzde 19’unu
* Süt ürünleri ise yüzde 11’ini oluşturuyor.
Yani çocukların ve gençlerin diyetlerindeki tuzun çoğunluğu işlenmiş gıdalardan geliyor.