Bitter çikolata, içeriğindeki antioksidanlarla felç, depresyon ve kalp krizi riskini azaltabiliyor
Pek çok kişi diyette çikolataya yer olmadığını düşünür. O yüzden bugünkü menüde bitter çikolataya yer açtım. Çikolata seçimimizi bitterden yana kullandığımızda, sağlığa faydalarından daha çok yararlanırız. Tabii aşırı alımının sebebiyet verebileceği etkilere karşı, çikolata isteğini frenlemek gerekiyor
Neden bitter çikolata yemeliyiz?
1-Sütlü çikolata yiyenlerle karşılaştırıldığında, bitter çikolata yüzde 15 daha az kalori içerir.
2-Bitter çikolata, magnezyum içeriğiyle kramp, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik hali gibi durumları hafifletmeye yardımcı olabilir.
3-Kakao, beyin faaliyetini artırdığı kanıtlanan şarap ve çayla benzer özellikler taşıyan antioksidanlar bulundurur.
4-Bitter çikolata, stresin yol açtığı fiziksel dengesizliklere karşı yardımcı olur ve hormon düzeylerini (karın yağıyla bağlantılı hormon artışı) önemli ölçüde azaltabilir.
5-Bitter çikolata, kahve ve siyah çay gibi ortalama yüzde 70 oranında kafein içerir.
6-Kakao içerisinde bulunan antioksidanlar, kan basıncını düşürür. Dolaşım sisteminin ve kan damarlarının korunmasında olumlu etkiler sağlar. Bu, hücrelerimizin daha iyi beslenmesi anlamına gelir.
7-Çikolatanın içerisindeki koruyucu doğal maddeler, kalp krizi ve felç riskini azalttığı gibi arter duvarlarına yapışmayla alakalı olduğu için kolesterolü önlemeye yardım eder.
8-İki yıllık süre içinde haftada sadece iki kez çikolata yemenin, kalp krizinden doğan ölüm riskini azalttığı söylenir.
9-Bitter çikolata içerisindeki doymuş yağ, bir hamburger türü ya da tam yağlı süt içerisindeki doymuş yağla aynı değil. Bu oleik asit, tekli doymamış yağ asidi ya da vücutta dönüştürülmüş stearik aside benzer bir çeşit.
Sabah:
- 1 dilim tam buğday ekmeği
- 1 dilim peynir
- 2 - 3 zeytin
- Domates
- Maydanoz
Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
Öğle:
- Buğdaylı ve avokadolu salata (1 TK zeytinyağı)
Ara öğün:
- 20 gr. bitter çikolata
- 10 çiğ badem
AKŞAM:
- Yağ yakan lahana çorbası
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 50 gr. lor peyniri
Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
- 1 avuç beyaz leblebi
- 10 fındık
Buğdaylı avokadolu salata
Malzemeler
- 1 çay bardağı haşlanmış buğday
- 1 adet kırmızı biber
- Yarım demet maydanoz
- Roka
- Yeşillik
- Yarım avokado
- 1 TK zeytinyağı
- Limon
Yapılışı: Yeşillikleri, roka, maydanoz, zeytinyağı ve limonu karıştırın. Karışımın üzerine buğdayı ve dilimlenmiş avokadoyu ekleyin.