Uzakdoğu mutfağında sık tercih edilen çiğ balık, son yıllarda Türkiye’de de popüler oldu. Peki kolay ve hızlı beslenme olanağı sunan çiğ balığı tüketmek ne kadar sağlıklı?
“Suşi çok kalorili mi?”, “Diyette kaç tane yiyebilirim?”, “Kullanılan soslar kilo yapar mı?” ve “Bu balıklar nasıl korunuyor?” gibi sorular sizin de aklınıza gelmiştir. Gelin, konuyu yakından inceleyelim.
Suşi, pirinç sirkesi ve şekerle tatlandırılmış pirincin, pişmemiş balık, deniz ürünleri, sebzeler veya omletle çeşitli biçimlerde bir araya getirilmesinden oluşan bir Japon yemeği. Genelde çiğ balık gibi düşünülse de suşinin bazı çeşitleri pişiriliyor, bazılarındaysa balık hatta deniz ürünü bile olmayabiliyor. Suşi yüzyıllar öncesinden beri kullanılan, tuzlanmış balıkların pirinç içerisinde saklanması yönteminden ortaya çıktı.
Suşi nedir?
Basit ifadelerle anlatmak gerekirse suşi, bir parça pirinç üzerinde çiğ balıktır. Japon mutfağının popüler yemeklerden biridir ve belki de dünya çapındaki en ünlüsüdür. Çiğ balık pirinçsiz servis edildiği zaman, bu yemeğe ‘saşimi’ denir.
Bazı suşi yemekleri, unagi (yılan balığı) ya da ebi (karides) gibi çeşitler, aslında pişirme işleminden sonra pirinç ve diğer soslarla yosuna sarılır. Kaliforniya Roll ya da Crunchy Roll gibi, ünlü, batılılaştırılmış suşi ruloları da kısmen pişirilmiş deniz ürünü özelliği taşır. Bununla birlikte hiç deniz ürünü içermeyen çeşitler de var. Rulolarda genelde temel malzeme; sebze, yosun, pirinç ve yumurtadır.
Balığın pişirilmesi tercih ediliyor
Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, gıda kaynaklı hastalık riskini en aza indirmek için deniz ürünlerinin tamamen pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Yediğiniz çiğ balığın içinde parazit varsa karşılaşabileceğiniz muhtemel komplikasyonları bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı şeklinde sıralayabiliriz. Bu durumda acilen hastaneye başvurmanızı tavsiye ederiz.
Şu da bir gerçek ki, suşi müessesi, yemek yemeğe gelen misafirlerinin sağlığına çok özenlidir, bu konuda belirlenmiş en yüksek gıda güvenliği standartlarına uymak zorundadır. Endüstriyel dondurucu kullanımı, uygun balık dondurma ve depolamasıyla olası riskler en aza indirilir. Yani suşinizi güvenilir bir restoranda yiyorsanız, içiniz rahat olsun.
Diğer tedbirler
Birkaç deniz ürününde bulunan riskli cıva düzeyleri ve gıda kaynaklı hastalıklardan gelen muhtemel sağlık komplikasyonları nedeniyle, bazı kişilerin çiğ balık tüketiminden kaçınmaları gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Bunlar;
* Hamileler,
* Emziren kadınlar,
* Riskli grupta ileri yaştaki bireyler,
* Zayıf bağışıklık sistemi olanlar,
* Deniz ürünlerine alerjisi bulunanlar.
BESİN DEĞERLERİ
* Deniz ürünü olması sebebiyle genelde pek çok çeşidi omega-3 yağ asitleri içerir.
* Protein kaynağıdır.
* Dışarıdan yağ ilavesi yoktur.
* Vitamin ve mineral içeriği kullanılan çeşide göre değişir. (tofu ve yosun, besin değerine katkı verir)
* Beyaz pirinç vardır ama miktar çok fazla olmadığı sürece yüksek kalorili değildir.
* Pirinç içermeyen ‘saşimi’ seçimleri daha düşük kalorilidir.
* Soya sos sebebiyle yanında bol su tüketilmesi önemli. Bazı restoranlarda düşük sodyumlu soya sos da bulunabilir.