Çayın sağlığa önemli katkıları olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Çay, sebze ve meyvelerde de bulunan flavonoidleri içermesi sebebiyle başta koroner kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türleri olmak üzere birçok rahatsızlığa karşı koruyucu etki gösteriyor
Çay, tüm dünyada sudan sonra en çok tüketilen içeceklerin başında gelir. Dünyanın en çok çay tüketen ülkesi olarak çay, günün her saatinde bizledir. Türk halkı için çayın ayrı bir önemi vardır, çay keyfi özeldir. Vapura binen için keyiftir soğukta üşüyenin içini ısıtır, yazın sıcağa dayanamayanın hararetini alır, ikindi buluşmalarının bir
numarasıdır, kahvaltı masasında başköşede yer alır, simidin en iyi arkadaşıdır. Tavşan kanı demli çay her zamanki popülerliğini koruyor ama son yıllarda bitki ve meyve çaylarıyla yeşil çay da çok fazla hayatımızda yer almaya başladı.
Hepsi aynı bitkinin yaprakları
Beyaz, yeşil ve siyah çay aslında aynı bitkinin yaprağı, yani hepsi de “camellia sinensis” isimli bitkiden elde edilir. Bu bitkinin yaprakları toplandıktan sonra hızlı şekilde kurutulmaya geçilmezse oksidasyon başlar. İşte bu aşamada çay çeşitleri ortaya çıkar. Yeşil çayda oksidasyona izin verilmez böylece yapraklar yeşil kalır. Oksidasyon süreci çayın niteliğini etkiler. Bu noktada yaprak çeşidi, toplanma zamanı ve yöntemiyle coğrafik yapı ve demleme şekli çayın kalitesiyle tadını etkiler. Çayda çok farklı yapıda ve özellikte bileşikler bulunur. Bunların başlıcaları: Enzimler, polifenoller, alkoloidler, azotlu bileşikler, karbonhidratlar, pigmentler, vitaminler, organik asitler, mineraller. İçerik olarak birbirine benzeyen içecekler olan yeşil ve siyah çaylar, anti-oksidan etkilerini farklı biyolojik maddelerle gösterir. Yeşil çayın yüzde 20-40’ı polifenollerden oluşur ve bunun da yüzde 60-80’i kateşinlerdir. Ayrıca, kateşinler yeşil çaya kanser karşıtı özelliğini kazandırır.
Siyah çay kalbe faydalı
Çayın sağlık üzerindeki olumlu etkisi, bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. Bazı araştırmalar, çayın içindeki polifenollerin 6 ay boyunca düzenli tüketilmesi durumunda hipertansiyonlu hastaların kan basıncında önemli düşmeler olduğunu, böylece kalp hastalıklarında koruyucu etki yarattığını ortaya koydu.
İsveçli 75 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırma, çay içiminin kalp rahatsızlıkları ve kanser üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Ayrıca aynı araştırmada çay içmenin felç riskini azalttığı da belirlendi. Araştırmacılar, diğer risk faktörleri için düzeltme yapıldıktan sonra günde 3 veya daha fazla çay içenlerin inme riskinin içmeyenlere göre daha düşük olduğunu bildirdi.
Kalp-damar sağlığı açısından bireyin genel yaşam şekli, aktivite düzeyi ve genetik yapısının da önemli olduğu göz ardı edilmemeli. Obezite ve hastalık ilişkisini düşündüğümüzde çay tüketiminin şekersiz olması gerektiğinin altını çizmeden geçemeyeceğim.
Bayramda yeşil çay için
Epigallocatechin gallate (EGCG), yeşil çayın içinde bulunan ve üzerinde en fazla araştırma yapılan kateşin. Araştırmalar, kateşin olarak bilinen EGCG isimli maddenin C vitamininden 20 kat daha güçlü bir anti-oksidan olduğu gösteriyor. Yeşil çayın içindeki polifenoller, virüslere karşı vücudunuz için savaşır ve bu anlamda bağışıklık sistemini güçlendirir. Sonbahar ayları için en iyi seçimlerden biri. Kurban Bayramı’nın yaklaşıyor olması, et tüketiminin artacağını gösteriyor. Fazla kalorili beslenildiği zaman metabolizmayı hızlandırma ve kalp sağlığını korumak adına yeşil çayın tüketilmesinde fayda var. Misafirlerinize ve kendinize özen göstermek için farklı çeşitlerle yeni aromalar yaratabilirsiniz. Örneğin tarçın, karanfil veya limonla içmek gibi.
TARÇINLI KARANFiLLi YEŞiL ÇAY
Yeşil çayı demlerken içine çubuk tarçın ve karanfil ekleyebilirsiniz veya hazır poşet olarak da alabilirsiniz. Tarçının tok tutma özelliği, karanfilin hazım ve mide şikayetlerine iyi gelmesi için bu çayı tüketebilirsiniz.
SIFIR KALORi
Şekersiz ve sütsüz tüketildiği zaman çayın kalorisi sıfır. Böylece kilo kontrolüne yardımcı olur ve zayıflama programlarını destekler. Ayrıca içeriğinde L-teanin ve düşük miktarda kafein bulunur. Bunlar, bireyin zihinsel uyanıklığını artırmaya katkı sağlar. Çay, diyetteki başlıca L-teanin kaynağıdır ve L-teanin gevşemiş, uyanık bir zihinsel durum elde etmeyi kolaylaştırabilir.