Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Açlık hissetmeden kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için en etkili kural, ara öğün yapmaktır. Ara öğün alışkanlığını edinmek, bireyin açlık duygusu ve sınırlanmış hissinden kurtulmasına yardım eder.Ben, tüm beslenme tedavilerine ara öğünü eklerim. Sadece kilo verme programı için değil; kolesterol, diyabetli beslenmesi ve ürik asit diyeti gibi birçok diyet programında da ara öğün prensibini ilke edinmek, bireyin açlık ve sınırlanmışlık gibi negatif duygulardan kurtulmasına yardımcıdır.
Eğer akşam açlığınızı veya ikindi kaçamaklarını kontrol edemiyorsanız, ara öğün dünyasıyla tanışmalısınız.

Amaç kan şekerini dengelemek

Ara öğün tüketimiyle temel amaç, kan şekerinizi dengede tutarak çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemek; diğer taraftan da metabolizma hızını artırmaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır.

Gün içinde yediklerinizi 6 öğüne bölmek daha fazla enerji harcamanıza sebep olur. Çünkü her yediğiniz besin için tüm sindirim sistemi çalışır ve yediğinizin yanma enerjisiyle birlikte kilo vermek kolaylaşır.

Haberin Devamı

Ara öğün yaparak hem kilo kontrolü sağlamak hem de mide ve bağırsak sisteminizi rahatlatmak daha kolaydır. Ara öğün faydalıdır, ama ne tür besinler tüketildiği çok önemlidir. Özellikle şekerli besinleri tüketmek, kan şekerinde ani yükselmelere ve düşüşlere sebep olacaktır. Ara öğünler için 100 - 200 kalori civarında sağlıklı seçimler yaparak hem kilo kontrolünü sağlanıp formda kalınır, hem de kan şekerindeki dalgalanmalar engellenmiş olunur.

Ara öğünde neler yemeli?
Taze ve kuru meyveler, kolay taşınması açısından iyi birer ara öğün alternatifidir. Beraberinde süt, yoğurt veya cevizle tüketimi daha dengeli ve tok tutan seçimlerdir. Ara öğünde yağı azaltılmış krakerler, yağı düşük şekersiz tatlı bisküviler pratik seçimlerdir. Ancak bisküvi, kraker gibi karbonhidrat içeren bir seçim yaptığınızda yanına ayran, peynir, süt, yoğurt veya 10 - 15 fındık gibi protein ilavesi yapılması daha uzun süre tokluk hissi yaratır. Böylece proteinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanılır.

Lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan daha uzun süre tok tutar. Sağlıklı ve lifli atıştırmalıkları seçerseniz, aldığınız lif, vitamin ve mineral miktarını da artırmış olursunuz. A ynı zamanda sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok yararlıdır.
Her öğünde olduğu gibi ara öğünde de porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. ‘Ana’ değil ‘ara’ öğün tükettiğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Haberin Devamı

Sabah:
- 1 haşlama yumurta
- 1 dilim peynir
- Domates
- Maydanoz

Ara öğün: Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Öğle:
- 1 adet kepekli yağsız tost
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 1 bardak light ayran

Ara öğün:
- 5 adet yulaflı elma topu
- Sütlü kahve

Akşam:
- 150 gram tavuk ızgara göğüs
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 1 kase sebze çorba
- 1 dilim tam buğday ekmeği

Ara öğün:
- 2 ceviz
- 2 kuru kayısı
- Limonlu tarçınlı ılık su ( 2SB )

Haberin Devamı

H TK= tatlı kaşığı / H YK= yemek kaşığı

Canım ara öğünüm

Yulaflı elma topları

Malzemeler

2 elma
1 YK yulaf kepeği
1 tatlı kaşığı toz tarçın
2 ceviz
Hindistan cevizi tozu
2 YK pekmez

Hazırlanışı

2 elmayı rendeleyin, teflon ya da seramik tavada pekmezle rengi dönene kadar soteleyin. Sonrasında içine toz tarçını ve cevizleri ekleyin. 1 YKyulaf kepeğini de ekledikten sonra iyice karıştırın. Karışım soğuduğunda elinizle top şeklini vererek Hindistan cevizine bulayın. Afiyet olsun.

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.