Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Diyet uygulayan yedi bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, bireyler kendilerine ‘en az zorluk yaratan’ yöntemi seçiyor. Ve bu yöntemlerin hepsi de benzer sonuçlar veriyor

‘Amerikan Tıp Derneği’ dergisinde yayımlanan bir araştırma, 48 ayrı deneyden alınan sonuçların genel analizini yapmış. Bu çalışma, ‘Atkins’den ‘Weight Watchers’a, tüm diyetlerin aslında benzer sonuçlar yansıttığını; kilo vermek isteyenlerin kendilerine en kolay gelen diyeti seçtiklerini gösteriyor.
Araştırmayı yürüten Kanadalı ekip, bir diyeti sonuna kadar başarıyla devam ettirmenin, diyetin kendisinden daha önemli olduğunu düşünüyor.

ZAYIFLATAN HER DİYET BAŞARILI MI?
Aslında düşük kalori içeren her diyet, kilo vermenizi sağlar. Çünkü kilo vermek, günlük enerji alımının azaltılması temelinde bir matematiğe dayanır. Her yıl yeni diyetlerin zayıflamada daha etkili olduğuna dair bilgiler ortada dolaşıyor, bunlar hakkında yeni haberler ve yan ürün olarak besin takviyeleri ortaya çıkıyor. Ancak daha sonra popülariteleri azalıyor.
Kilo vermenin genel sağlığa katkısı önemli ancak daha da önemli ve kritik olan, kilo verme yönteminizin uzun süreli olup olamayacağı.
Uyguladığınız diyete ömür boyu devam edip edemeyeceğinizi ve uzun vadede sağlığınızda yaratabileceği olumsuzlukları düşünmelisiniz.
Örneğin; düşük kalorili ve yüksek proteinli diyet, bir ay için size şahane bir çözüm gibi gelebilir ancak üç yıl boyunca bu düzende olmak, karaciğer, böbrek ve metabolik hızınızı ne hale getirecek?

Haberin Devamı

7 BiN KiŞi NE DiYOR?

Şu sıralarda tartışmaların konusu, düşük karbonhidrat ve düşük yağ diyetleri. Ontario’daki McMaster Üniversitesi ile Toronto Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden bilim insanları; yüksek kilolu olup, diyet yapan 7 bin kişiden alınan verileri incelemiş. İncelenen diyetler arasında ‘Atkins’, ‘South Beach’, ‘Zone’, ‘Biggest Loser’, ‘Jenny Craig’, ‘Nutrisystem’, ‘Volumetrics’, ‘Weight Watchers’, ‘Ornish’ ve ‘Rosemary Conley’ var.
Araştırma sonucu olarak bireylerin ‘kendilerine en az zorluk yaratan diyeti’ seçtikleri sonucuna varılmış. Ancak bu çalışmada, diyetlere göre değişebilen kolesterol düzeyi gibi daha geniş çaplı sağlık sorunları incelenmemiş.

Haberin Devamı

MUTLAKA DENGELi BESLENiN

Dengesiz besin öğesi
alımı; bağışıklık sistemini zayıflatır, hormon ve enzimlerin sağlıklı çalışmasını engeller. Büyüme çağındaki çocuklarda, özellikle genç kızlarda boy uzamasını ve gelişimi olumsuz etkiler; âdet düzensizlikleri, unutkanlık, derste başarısızlık gibi önemli sonuçlar doğurur.

HANGi DiYETi UYGULAMALIYIM?

Herkesin diyetten beklentisi farklı olabilir. Beslenmede tek bir altın yol herkes için geçerli değil. Her bireyin beslenme çözümü kendisine özel. Tıpkı her parmak izinin farklı olması gibi, metabolizma ve yaşam şekilleri de birbirinden farklılık gösterir. En doğru diyeti bulmak ve herkese ilan etmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Her bireyin sevdiği ve sevmediği yiyecekler, sağlık durumu, ailesel özellikleri, egzersiz sıklığı, metabolik hızı farklı. Vücudumuzun her gün 50’ye yakın besin öğesine ihtiyacı var. Saç telimizden tırnak ucuna kadar tüm dokuların sağlıklı beslenmesi için her gün beş temel besin grubunu tüketmek gerekir.

Haberin Devamı

KiLO VERMEK iÇiN BiRKAÇ ÖNERi

- Kilo vermek adına, karbonhidratı beslenmenizden tamamen çıkarmayın. Rafine edilmemiş, yani kabuğu ayrıştırılmamış ürünleri tercih edin.
Beyaz ekmek yerine tam tahılları, pirinç yerine bulguru seçin. Kinoa, kara buğday ve mercimek sofranızda olsun.
- Yağı da hayatınızdan tamamen çıkarmayın...
Bazı vitamin ve mineraller yağda emildiği için salatayı yağsız yemeyin. Örneğin, havuç salatasındaki A vitaminini alabilmeniz için bir miktar yağa ihtiyacınız var.
- Meyveleri yemeden önce çok iyi yıkayın ve posa ihtiyacı nedeniyle kabuklarıyla yiyin. Her gün sebze ve baklagil tüketmeye gayret edin. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları önemseyin.
- Güne kahvaltı yaparak başlayın. Yulaf, yumurta, meyve ve yoğurt gibi farklı seçimleri hayatınıza alın.
- Diyette sıcak ya da soğuk su içmenin bir önemi yok. Sıcak su midede 80, soğuk su ise 20 dakika kalır. Sıcak su yağ yakmaz! Kadınlar günde 2, erkekler 2.5 litre su içmeli.
- İyi uyuyun. Az uyku şişmanlatır... Günde 4-5 saat uykunun altına düşmeyin. Az uyuduğunuzda, vücut alamadığı enerjiyi yiyerek gidermeye çalışır.