Şerbet ve şuruplar hakkında çok detaylı bilgiye sahip değildim. Ramazan gelince biraz programım için araştırdık ve Sayın Necati Yılmaz’dan dinledik. İlginizi çekiyorsa detaylarını hafta içi her gün ‘Dilara Koçak ile İyi Yaşam’da izleyebilirsiniz
Şerbet, Osmanlı dönemini aklımıza getiriyor ancak kaynaklar Arap Yarımadası’nda çok daha eski dönemlere ait olduğunu söylüyor. Sizinle bu konuda yaptığım sohbetten öğrendiklerimi ve biraz da Ramazan için sıvı desteği olacak tarifleri paylaşmak istedim.
Aslında günümüze kadar gelen ve hatta şişelenmiş olan en iyi bildiğimiz şerbet, limonata. Saray mutfağı denilince ilk akla gelense, demir hindi şerbeti. Lohusa şerbetiyle mevlütler ve düğünlerde yapılan şerbetler de hâlâ güncelliğini koruyor. Hem serinletici hem de ferahlatıcı olarak günün her saatinde misafire ikram edilen şerbetler, farklı baharatlar ve meyvelerle karıştırılarak şifa olarak yani şurup şeklinde de kullanılmış. Şerbete göre daha yoğun olan şurupların içine su, buz veya kar eklenerek günlük kullanıma uygun hale getiriliyormuş.
Ramazan, son yıllarda yaz sıcaklarının yoğun olduğu ayları kapsadığı için sıvı desteğinin iftardan sahura kadar olan dönemde tamamlanması çok önemli. Terle birlikte sadece su değil elektrolit de kaybettiğimiz için oruç açtıktan sonra alacağımız sıvılar konusunda özenli davranmamız gerekiyor.
MADEN SUYU: Dengeli elektrolit içermesi açısından doğal maden suları iyi bir seçim. Taze meyve kompostosu veya kuru meyve hoşaflarını az suyla kaynatıp içeceğiniz zaman içine maden suyu ekleyebilirsiniz.
AYRAN: Yaz aylarının en iyi içeceklerinden biri olan ayranı, Ramazan’da maden suyuyla karıştırarak içmeniz daha iyi bir sıvı takviyesi olur.
KARIŞIK MEYVE KOMPOSTOSU: Malzemelerimiz; 1 şeftali, 3 kayısı, 1 elma, 3-4 karanfil, 1 çay bardağı esmer şeker, 1 dal kabuklu tarçın. Meyveleri soymadan 4-5 parçaya böldükten sonra 1.5 litre suda kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek taze nane yaprakları ekleyip buzlu olarak servis edebilirsiniz.
ZENCEFİLLİ LİMONATA: Malzemelerimiz; 4 limonun suyu, 5 yemek kaşığı bal, 1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil, 1 litre su. Limon kabuklarını rendeledikten sonra, limonların suyunu sıkın, bal ve zencefille robottan geçirin. Bu karışımı 10 dakika buzdolabında bekletin, daha sonra 1 litre suyla yeniden robottan geçirin ve süzün. Taze nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.
SOĞUK ÇORBA: Yarım kg. az yağlı yoğurdu, 4 yemek kaşığı haşlanmış buğday veya bulgur ve bol salatalıkla sulandırırarak çorba kıvamına getirin. Üzerine biraz zeytinyağı eklenebilir.
SERİNLETEN ŞEFTALİ: Malzemelerimiz; 4 adet şeftali, 1 çay bardağı esmer şeker, 1 su bardağı su, 2 tatlı kaşığı limon suyu. Toz şeker, suyla eritilir, şerbet haline getirilir ve soğuyana kadar bekletilir. Şeftaliler püre haline getirilir ve kararmaması için limon suyunda bekletilir. Püre ve şerbet karıştırılarak minik kaplara konulup, 2-3 saat dondurucuda bekletilir
GELİNCİK ŞERBETİ: Yarım kg. gelincik çiçeği yaprağı, 1 kg. toz şeker, 30 gr. limon tuzu ve 1 limonun suyunu 1.5 litre suda kaynattıktan sonra soğutarak içebilirsiniz.
KIZILCIK ŞERBETİ: Malzemelerimiz; yarım kg. kızılcık, 300 gr. toz şeker (yüzde 100 pancar şekeri), 2 tatlı kaşığı limon suyu, 1 litre su. Kızılcıklar yıkanır ve suyun yarısı tencereye alınıp kaynatılır. Kaynamış kızılcıklar, süzgeçte ezilerek suyu geçirilir. Suyun kalan diğer yarısıyla şeker kaynatılır. Kaynayınca kızılcık suyu eklenip bir taşım beraber kaynatılır. Limon suyu ilave edilip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Buz ilave edebilirsiniz.