Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Avokado, son yıllarda pek çok restoran menüsüne girdi ve market raflarında kendini gösteriyor; ben de diyetlerimde mutlaka kullanıyorum...

Avokado, kullanım sıklığı çok olmayan bir ürün diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü semt pazarlarında giderek yerini sağlamlaştırıyor. Hadi denemek için önce faydalarını okuyun, sonra da tariflerime göz atın.
Avokadonun kabuğu yeşil, yenilen kısımları beyaz ve ortasında iri bir çekirdeği var. Ortadan ikiye bölüp çekirdeğini çıkardıktan sonra kaşık yardımıyla yenilebilir veya elma gibi soyup daha sonra çekirdeği çıkartılabilir.
Ben ilk yöntemi tercih ediyorum, diğer türlü kaygan oluyor zorlanabilirsiniz. Tabii tam tadını almak için yumuşak olmasına dikkat edin, ham olursa maalesef hiç tat alamayacağınız gibi çekirdeği de zor çıkacaktır.

Günde bir avokado kötü kolesterolden koruyabilir
Amerikan Kalp Derneği dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, günde bir avokado tüketmek kalp sağlığının önemli bir parçasını oluşturuyor ve kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet kötü kolesterol seviyelerine ve obez olan bireylere iyi gelebiliyor.
Araştırmacılar, bir kişinin ortalatama diyetindeki doymuş yağ asitlerini avokadodan aldığı, doymamış yağ asitleriyle değiştirerek avokadonun geleneksel ve yeni kardiyovasküler risk faktörleri üzerindeki etkilerini değerlendirmiş.
Yaşları 21 ila 70 arasında değişen 45 sağlıklı, fazla kilolu veya obez kişiler, kolesterol düşürücü üç farklı diyete tabii tutulmuş. Katılımcılar;
1- Avokadosuz düşük yağ (yüzde 24) içerikli diyet
2- Avokadosuz orta yağ (yüzde 34) içerikli diyet
3- Günde bir avokado yiyerek yapılan orta yağ (yüzde 34) içerikli diyet verilerek üç grupta takip edilmiş...
Araştırmacıların bulgularına göre; kendi beslenmeleriyle karşılaştırıldığında, avokado içeren orta yağ içerikli diyet uygulandıktan sonra ‘kötü kolesterol’ denilen düşük yoğunluklu lipoprotein değerinin 13.5 mg/dL daha az olduğu görülmüş.
Kalp hastalıklarının risklerinin 20’li yaşlara indiğini konuştuğumuz bu dönemde, insanların daha kalp dostu bir diyet benimsemelerine odaklanmak gerekiyor.
Avokado hem sağlık faydası, hem de farklı lezzetler keşfetmek için bile olsa bence denemeye değer.
Tekli doymamış yağ asitlerine ek olarak, avokado aynı zamanda lif, fitosterol gibi bulgulara katkı sağlayan biyoaktif bileşenler de sağlıyor.
Avokado kolayca bulunmaya başlasa da tam yaygınlaşmış bir besin değil ve özellikle yılın belli dönemlerinde fiyatı oldukça yüksek olabiliyor. Bu yüzden her gün olamasa da mutfağınızda yeni gıdalara ara sıra yer açmakta fayda var.
Diğer taraftan çoğu insan avokadoyu beslenme diyetlerinde nasıl uygulayacaklarını da bilmiyor.
Avokadoyu salata içinde, sandviçlerde, tavuk ya da balıkla veya tam tahıllı besinlerle birlikte tüketilebilirsiniz. İki kolay tarifle başlayalım o zaman...

Haberin Devamı

Bulgurlu avokado salatası

Haberin Devamı

Malzemeler: Yarım demet roka, yarım demet göbek marul, üç yemek kaşığı haşlanmış bulgur, bir orta boy kırmızı biber.
Hazırlanışı: Sos olarak; avokadoyu iyice ezin, üzerine bir çay kaşığı hardal, bir tatlı kaşığı zeytinyağı, yarım limon suyu, biraz tuz ve bir çay kaşığı nar ekşisini ekleyerek püre haline getirin ve salatanıza ekleyin. Afiyet olsun...

Haberin Devamı

Avokadolu omlet

Malzemeler: İki yumurta, bir çay bardağı light süt,
bir tatlı kaşığı zeytinyağı, avokado püresi,
yarım avuç maydanoz, kekik, biber.
Hazırlanışı: Yumurtaları, sütü, biberi iyice çırpın. Zeytinyağını ve avokadoları da ekleyip iyice çırpın.
Tava iyice ısınınca malzemeyi boşaltın. Orta-kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu omleti zevkinize göre başka sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.