Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kefir
Kefir sütte bulunan tüm besin öğelerini içerir. Kuzey Kafkasya orijinli; inek, koyun, ve keçi sütünden yapılan fermente içecektir. Günlük beslenme içinde süt veya yoğurt yerine kullanılabilir. Evde üretmek mümkün olduğu gibi sanayi tipi olanlar da tercih edilebilir. Kefirdeki laktoz oranı azaldığı için laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilirler. Kefirdeki karbondioksit sindirimi kolaylaştırır. Kefirin sağlığa katkısına baktığımızda bağışıklık sisteminin güçlendirmek, yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak, bağırsak duvarının zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak, ishali önlemek ve tedavi etmek gibi etkilerinden bahsedilebilir. Bazı araştırmacılar kefiri 80 yaşın üzerinde yaşamın anahtarı olarak görmektedirler. Yazın soğuk içecek olarak rahatlıkla tüketilebilir.

Enginar
Enginarın sağlığımıza, özelikle karaciğerimize faydaları birçok kişi tarafından biliniyor. Özellikle bu dönemde taze olarak ulaşabildiğimiz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak ya da pirinç-bulgur karışımıyla içini doldurup dolma haline getirerek yapraklarından da faydalanabilirsiniz. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A vitamini, B1 vitamini ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır:
* İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan 'Ciarin' adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
* Safra salgılanmasının artışına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikâyetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
* Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak diüretik etki oluşumuna yardımcı olabilir.
* Enginar, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olabilir.


Enginarın Besin içeriğine Yakın Bakış;

1 adet orta boy çiğ enginar (yaklaşık 130 gr.) ortalama 60 kalori içerir.
* Doymuş yağ oranı çok düşüktür.
* Kolesterol içermez.
* Posa içeriği yüksektir.
* Demir içeriği yüksektir.
* Fosfor ve niasini yüksek miktarda içerir.
* B6 vitamini içinde iyi bir kaynaktır.

Haberin Devamı

ZENCEFİL
Sağlık sorunlarının tedavisinde bitkisel ürünler ve doğal desteklerin kullanımı giderek artıyor. Zencefil en çok kullanılan bu ürünlerin ilk 10’u içerisinde yer alıyor. Mutfakta bir baharat olarak kullanılan zencefilden, geleneksel Hint ve Çin tıbbında, astım, diyabet, mide bulantısı, felç ve diş ağrısı gibi acılı durumların tedavisinde de yararlanılıyor. Kas ağrılarının azaltılması için zencefilin olabilecek etkisi üzerine yoğunlaşmalar da var.

Haberin Devamı

Mide bulantısına karşı zencefilin etkileri
Hamilelik sırasında mide bulantısı ve kusma için tedavi olarak uzun zamandan beri zencefil önerilmektedir ve deneysel olarak da görüldüğü üzere, hareket hastalığıyla ilişkili olarak mide bulantısını azaltmıştır. Zencefilin kemoterapinin yan etkilerini azalttığı da kanıtlanmıştır. Amerikan Birliği Klinik Onkoloji’nin 2009’daki yıllık toplantısında sunulan araştırmaya göre, meme kanseri olan hastalara standart şekilde verilen kusmayı engelleyen ilaca 0.5 gr. ve 1.0 gr. zencefil eklenmiştir. Katılımcılar kemoterapi tedavisinden 3 gün önce ve 3 gün sonra günde iki kez zencefil takviyesi almışlardır. Buna göre mide bulantısı oranında, ilacı plasebo (yalancı ilaç) olan hastalara göre yaklaşık yüzde 40 azalma görülmüştür

Haberin Devamı

Zencefil ve ağrı tedavisi
Zencefil ayrıca kireçlenme ağrısının tedavisinde de değerlendirmeden geçmiştir. Kireçlenmesi olan hastaların dahil edildiği çalışmanın verilerine göre, günlük 30 mg.’dan 500 mg.’a kadar zencefil alımının 4 haftadan 36 haftaya kadar devam etmesi sonucunda kalça ve dizlerde hareketten dolayı oluşan ağrının azaldığı görülmüştür. Zencefil aynı zamanda tümör dokusunun ölmesinde de etkili bir faktördür. Araştırma sonuçlarında “Zencefil, kas ve eklemlerde olan şişme ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan önemli bir maddedir” diye bildiriliyor.

Zencefili daha fazla kullanmak için;
* Bitki çaylarına taze zencefilden bir dilim ekleyin
* Limonata yaparken içine taze zencefil deneyin
* Kurabiyelerinizde toz zencefille farklı bir aroma yakalayın
* Sıcak su içine biraz bal biraz zencefil atarak boğazınızı yumuşatabilirsiniz.