Kilo almaktan kaçınmak için, sağlıklı beslenmek gerek ancak vücudun saatine kulak vermek de bir o kadar önemli
ERKEN KALKAN DAHA SAĞLIKLI
Biyolojik saati düzenlemek için düzenli egzersiz yapmak, sosyal olmak, karanlık-aydınlık döngüsüne dikkat etmek gerekiyor. Özellikle gece yaşamı, geç kalkma, kahvaltının atlanması, geç öğle yemeği, melatonin ve leptinin az salgılanması ile birlikte hiperinsülinemi oluşup, diyabet riski de artıyor. Erken kalkanın daha sağlıklı bir yaşam sürdürdüğü
söyleniyor.
EGZERSiZ ÖĞRENMEYi KOLAYLAŞTIRIYOR
Amerika’da 81 kadın üzerinde yapılan araştırmada; grubu 3’e bölüyorlar ve her bir grubun belirli sürelerde bisiklete binmesini istiyorlar. Arkasından kişiler hafıza testine alınıyor. Egzersiz sonunda yapılan testte, bisiklete en çok binen grubun hafızasının daha güçlü olduğu görülüyor.
Egzersiz yapmanız konsantrasyonunuzu arttırır. Ayrıca psikolojik açıdan daha mutlu olmanızı sağlar. Bu yüzden yetişkinler günde 30, çocuklar 60 dakika fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmeli.
Ailece yürüyüşler yapabilir, çocuklarınızla oyun oynayabilirsiniz. Böylece hem onlarla daha çok vakit geçirmiş, hem de hareket etmiş olursunuz. Çocukların günde 1 saatten fazla televizyon karşısında vakit
geçirmemeleri önemli.
DÜZENi BOZMAYIN
Manchester Üniversitesi’ndeki araştırmacılar; biyolojik saatin vücuttaki yağ üzerinde önemli bir etkisi olduğunu keşfetmiş. Sonuçlar Diabetes dergisinde yayınlandı. Genellikle yağ birikirken vücutta diyabete ve kalp krizine neden olan inflamasyonlar meydana gelir. Araştırma, bu sürecin vücudun biyolojik saatine bağlı olduğunu gösteriyor. Yani biyolojik saatin düzenini bozmak çok sağlıklı değil.