Sigara içip gelecek planı yapıyorsanız, hayallerinizi görememe ihtimaliniz var!
Türkiye’de 17 milyon tütün kullanıcısı var. Bunlardan her yıl 100 bini tütüne bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor, bu da her sekiz saniyede bir kişinin ölmesi demek! Tiryakilerin yüzde 56’sını erkekler, yüzde 30’unu da kadınlar oluşturuyor. Ülkemizde sigara içme yaşı 14 - 15’e kadar düştü.
Dünyada akciğer kanserinin birinci sebebi sigara. Bireylerin bu kanser türüne yakalanma riski, içmeyenlere göre 20 kat daha fazla.
Peki sigarayı bırakmak için hâlâ neyi bekliyorsunuz? Bu konuda en çok duyduğum cümlelerden biri, “Sigarayı bırakmak istiyorum ama kilo almaktan korkuyorum.”
Korkulacak bir şey yok... Biz sigaranın zararlarından ve nasıl kilo almadan bırakabileceğinizden bahsedelim, siz de kararınızı verin; kilo almaktan korkarak kendi vücudunuza zarar vermeye devam mı edeceksiniz, yoksa korkularınızla yüzleşecek misiniz?
Kilo almanın 4 sebebi
1- Sigara, yemek bitiş sinyali. Masa sohbetine sigara eşlik etmeyince yemeğe devam ediyor. O yüzden ciklet çiğnemeyi ve diş fırçalamayı deneyin.
2- Ağızda tat alma duygusu artıyor, bu da iştahı tetikliyor ve daha fazla yemek yeniyor.
3- El boşluğu yiyecek ve içecekle dolduruluyor, alınan kalori hızlıca yağa dönüşüyor.
4- Nikotin metabolizmayı etkilediği için kan şekeri metabolizmasının desteğe ihtiyacı var. Bunu egzersizle dengeleyebilirsiniz.
Beslenmenizi değiştirin
- Yavaş yemek yiyin ve besinleri çok çiğneyin. Sofrada yemeğini en son bitiren siz olun. Her lokmadan sonra çatalınızı bırakın.
- Büyükçe bir su bardağı kullanın, her lokmadan sonra bir yudum su için.
- Öğün aralarında acıktıkça, taze sebzelerden salatalar hazırlayıp yağsız tüketebilirsiniz. Sos olarak; yoğurt ve limon kullanın.
- Yeme ihtiyacını azaltmak için şekersiz sakızlardan faydalanabilirsiniz. Sakız çiğnemek iştah kontrolü sağlamaya yardım eder.
- Daha sık meyve tüketin. Böyle bir alışkanlığınız yoksa meyvelerden salatalar hazırlayabilirsiniz.
- Şekeri bırakın. Tatlı ve çikolata tüketiminizi sınırlayın.
- Tam buğday ekmeği tüketin. Hem tokluk hissi yaratır hem de B grubu vitamini ihtiyacınızı karşılar.
- Öğün sayınızı artırın. Azar azar ve sık beslenin.
- Abur cubur yemeyin. Böylece küçük miktarlarla yüksek kaloriler almamış olursunuz.
- Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın.
- Yemekten sonra kendinizi oyalamak için bir şey yapın; yürüyüş, diş fırçalamak, bulaşık yıkamak gibi.
Mutlaka egzersiz yapın
Hem sigarayı bırakmak, hem de hayat tarzınızda değişiklik yapmak zor. O yüzden sigarayı bırakmadan önce spora başlamak ve devam etmek çok faydalı. Besin tüketiminde engel olamadığınız artışlar için daha fazla egzersiz yapın. Spor yapmak, hem kilo almanızı engeller hem de sigarayı unutmanıza yardım eder. Deneyin, göreceksiniz.