Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yıllar önce eğitim için gittiğim Amerika’da hocalarımdan biri olan Marrie bana ‘sweet pea’ yani ‘tatlı bezelye’ adını takmıştı. Üzerinde pek durmamakla beraber, bana neden böyle bir lakap taktığını anlayamamıştım. Tatlı da olsa, bezelyeye benzemek pek hoşuma gitmemişti. Sonra Türkiye’ye döndüm ve bu konuyu unuttum.

Geçenlerde çok sevdiğim taze bezelyenin manavlarda yer aldığını görünce, bu küçük ama çok değerli besin hazinesinin belki de herkesin tam olarak bilmediği faydalarını sizlerle yeniden paylaşmaya karar verdim. Biraz araştırdığımda ‘sweet pea’ ile ilgili bir yazı dikkatimi çekti. Yazıda ‘bir tatlı bezelye, tatlı ve hoş genç kadındır. Birçok tatlı bezelyenin kahverengi gözleri, tatlı bir gülüşü ve yumuşak, huzur veren ses tonu vardır’ diyordu. Bu tarife uyup uymadığımı bilmiyorum ama, bunları okumak ve lakabın bezelyeye benzediğim için takılmadığını öğrenmek hoşuma gitti.

Haberin Devamı

Ufak yeşil toplar halinde yetişen, kendine has tadı olan ve ilkbahar mevsiminde taze, diğer mevsimlerde de donmuş olarak tüketilen bezelyenin sağlığa birçok faydası var. Ortalama 100 gram bezelye 81 kcal enerji içerir. A, C, E, K vitaminlerini bulunduran bezelye demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller barındırır. Düşük kalorili, az yağlı olduğu kilo vermek ve korumak isteyenler için uygun bir seçimdir. Yeşil sebzeler zaten kilo vermeye yardımcı oldukları için, bezelye de kilo vermeyi kolaylaştıran sebzeler arasında yer alır.

Kansere karşı koruyucu: Araştırmalara göre, bezelyenin içerdiği ‘polifenol’ adlı madde, kanser hastalıklarını engelliyor. Bezelyenin mide dostu olduğunu söylemek mümkün.

Bağışıklığı güçlendirir: Bezelye kaliteli antioksidanlar ve bağışıklık sistemini destekleyen, kalsiyum, demir, çinko, bakır ve manganez gibi mineraller içerir.

Anti - aging özelliği var: Alfa karoten, kateşin ve karotenoid gibi antioksidanlar içeren bezelye, cildin yaşlanmasını engelleyerek, doğal bir parlaklık kazandırır.

Alzheimer ve artrit: Bezelye, K vitamini içerdiğinden dolayı Alzheimer ve artrit gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Alzheimer’dan etkilenen hastalarda, düzenli bezelye tüketimi hasarların sınırlanmasını sağlar.

Haberin Devamı

Kan şekerini dengeler: Bezelye, yüksek lif ve protein içerir. Uygun hazırlama ve pişirilme teknikleriyle tüketildiğinde, kan şekeri dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.

Göz sağlığı için faydalı: Fazla miktarda lutein, karotenler ve zeaksantin gibi güçlü antioksidanlar içerir. Ayrıca A vitamini açısından da zengin sayılan bezelye, mukus zarları, deri ve özellikle göz sağlığının korunmasını sağlar.

Kırışıklıklar ve osteoporoz: Antioksidanlar bakımından güçlü olan bezelye, kırışıklık ve osteoporozun önlenmesinde yardımcı olur. Genel anlamda cilt sağlığını korur.

Diyette bezelye yenir mi?

Diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri sebzelerin başında bezelye yer alır ancak bilinenin aksine tok tutan bir alternatiftir. Bir kupa bezelye yaklaşık 7 gr. protein ve 6 gr. lif içerir. Protein içeriğiyle metabolizmayı destekler. Gönüllüler üzerinde yapılan bir çalışmada, bireylere yemekten yarım saat önce farklı protein kaynakları verildi. Bezelye yiyenlerin daha tok hissettikleri ve daha az yemek yedikleri görüldü. Hızlı ve doyurucu bir öğün için bezelyeli ve kepekli makarna tercih edebilirsiniz.