Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yediğimiz besinlerin insanın hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde önemli etkileri var. Peki hangi besinler bize faydalı, hangileri değil?

Bir asistan düşünün, sizinle ilgili her şeyi kontrol eden ve size hatırlatan... Nefes almanızı sağlayan, acıktığınızda yemek yemeniz için uyaran, uykunuz geldiğinde uykuya dalmanıza yardımcı olan, sabah uyandıran, yeni fikirler bulduran, hayatınızda atacağınız adımların hepsinde yanınızda olan, kalbinizi dinleyen, somut ve soyut anlamda acı çekmenizi engellemek ya da bununla nasıl baş edeceğinizi göstermek için sizinle olan bir asistan, belki de yönetici... Kısacası sizi sizden çok düşünen biri. “Hayatımda olsa ne güzel olurdu değil mi?” diye düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Ama siz zaten buna sahipsiniz. Beyniniz bu dediklerinizin hepsini yapıyor.
Beynimizin fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için, oksijen ve gıdalarla beslenmesi gerekir. Özellikle uzun süren beslenme bozuklukları, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Beynin büyüklüğünü, hücre sayısını ve sinir hücrelerinin gelişimini engelleyerek, kalıcı hasara neden olabilir. Yediğimiz besinlerin insanın hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli bir etkisi var.
Beynimiz, oran olarak vücudumuzun yüzde 2-3’ünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan enerjinin yaklaşık yüzde 30’unu harcar.
Peki beyninize iyi bakmak için bir şeyler yapıyor musunuz? Kalp, diyabet, obezite gibi hastalıklardan korunmak için önlemlerden bahsediyoruz. Peki ya beyin? İngiltere’nin ünlü bir internet gazetesi geçen hafta beyni öldüren gıdalarla ilgili yeni bir haber yayımladı. Hadi bakalım beyin için iyi olmayan besinler hangileri.

Karbonhidrata dikkat
Şeker ve şekerli ürünler: Fazla tüketiyorsanız ve az hareket ediyorsanız şişmanlıkla birlikte kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve kanser için risk oluşturur. Araştırmalar, uzun süreli aşırı şeker tüketiminin nörolojik sorunlara neden olduğunu, öğrenme yeteneğini düşürdüğünü gösteriyor.
Alkol: Yüksek miktarda alkol tüketimi, beyin sağlığı için pek iyi değil. Alkol tüketen bireylerin genel olarak beslenme alışkanlıkları kötü. Ayrıca aşırı alkol sağlıklı düşünme yeteneğini ve hafızayı zayıflatabilir. Özellikle B1 vitamini üzerinde olumsuz etkiye sahip.
Kısa vadede alkol bırakıldığı takdirde bu etkiler belli bir düzeyde onarılır ancak uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasarlara yol açabilir.
İşlenmiş gıdalar: Eskiden her şey doğaldı. Annelerimizin salçasını yer, bahçeden topladığımız sebze ve meyveleri tüketirdik. Artık insanlar işlenmiş yiyecekleri daha çok tüketiyor. Özellikle aşırı yanmış ve kızarmış yağların diğerlerine göre daha zararlı olduğu bir gerçek.
Beyin sağlığınız için zeytinyağı, ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumları daha fazla tüketebilirsiniz.
Çok tuzlu gıdalar: Böbrekler iyi çalışmazsa vücut için fazla olan sodyum dışarı atılamaz. Bu da kalp, böbrek, hipertansiyon gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir, felç için temel risk faktörü olabilir. Ayrıca tuzun içeriğindeki yoğun sodyum beyne de zararlı, düşünme yeteneğini zayıflatır.
İşlenmiş proteinler: Vücut yeterli düzeyde protein alamazsa yıkılan hücreler yenilenemez. Vücut proteinlerinin oluşumu için gerekli kaynak yiyeceklerin içinde bulunan proteinler. Yumurta ve et, en yüksek kalitede, en zengin protein kaynağı. Ancak işlenmiş proteinlerden uzak durulmalı. Beyin sağlığınız için daha fazla yağsız et ve protein kaynağı yumurtayı tercih edebilirsiniz. Omega-3 kaynağı balık da unutulmamalı, haftada en az 3 gün tüketilmeli. Beyin sağlığı için daha fazla balık, zeytinyağı, ceviz, yumurta, meyve ve sebzeyle tam tahıl tüketmeye özen gösterin.