Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BESİNLERLE STRESİNİZİ  AZALTIN
Stres, modern yaşamın olmazsa olmaz bir gerçeği... Büyükten küçüğe herkes, hayatının her noktasında strese maruz kalabiliyor. ‘Minik bir çocuğun ne stresi olur ki?’ diye düşünmeyin. Unutmayın ki, bizim için küçük olan olaylar, onlar için büyük anlamlar taşıyabiliyor. Bu yüzden stres, sevinç, üzüntü ve heyecan gibi hayatın içinden her an, bizimle olan bir şey. Günlük hayatta stres sözcüğünü sıklıkla negatif durumları tanımlamak için kullansak da, akla hemen olumsuz şeyler gelmesin. Stresin pozitif ve negatif olmak üzere ikiye ayrıldığını biliyor muydunuz ?
Pozitif ve negatif
Stres dediğimiz şey, kendimizi toparlayıp dikkatimizi bir noktaya yoğunlaştırmamız gereken durumlar için iyiyken; gündelik yaşamımızı olumsuz etkilediği noktada, kötü olarak algılanır.
Aslında heyecan verici veya stresli her olay, vücutta kimyasal tepkilere yol açar. Pozitif stresi bu noktada; insanın heyecanını ve iç motivasyonunu artıran, hedefine odaklanmasını sağlayan ve sonucunda kazanç veya keyif sağlayan durumlar olarak düşünebiliriz. Yani yaşamdaki olumlu durum ve olaylara karşı hissedilen bir stres türüdür.
Mezun olmak, yeni bir işe başlamak, evlenmek, çocuk sahibi ve emekli olmak gibi durumlar, pozitif stres olarak
düşünülebilir.
Stresin negatif boyutunuysa, hepimizin daha sık maruz kaldığı, hoşa gitmeyen bir durum karşısında bireylerin huzursuzluk ve endişe duyduğu olaylar olarak düşünebiliriz. Hayatın herhangi bir noktasında başarısızlık yaşama, işten ayrılma, boşanma ve kayıplar, negatif stres yaratır. Bireylerin bu noktada olumsuz durumlar karşısında baş etme becerileri azalır, gün içindeki performansları etkilenir ve sonucunda ruhsal ya da fiziksel problemler yaşaması kaçınılmaz olur.
Stres savar gıdalar
Stres durumunda genellikle yöneldiğimiz besinler arasında çikolata yer alır. Peki gerçekten çikolatanın duygu durumu üzerinde etkileri var mı?
Birçok çalışma; içeriğinde bulunan kakao polifenollerinin, stres seviyesi yüksek ve normal sağlıklı bireylerin stresini azaltmada etkili olduğunu bulmuş. Günlük 40 gram bitter çikolatayla tüketilen sütün, kadınlarda stresi azaltmanın etkili bir yol olacağı sonucuna ulaşılmış.
Başka bir çalışmadaysa probiyotik içeren fermente gıdaların bireylerde sosyal kaygıyı azalttığı bulunurken; yoğurt ve diğer fermente gıdaların beslenme düzenine eklenmesinin, kaygı ve stresi azaltabileceği sonucuna ulaşılmış. Ayrıca potasyum ve magnezyum, içeriği yüksek keten tohumu, kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği gibi yağlı tohumların stresi azaltan besinler olduğunu gösteren çalışmalar da bulunuyor. Fakat stresinizi azaltsın diye yenilen paket paket yağlı tohumların fazladan kalori almanıza sebep olabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Son olarak, bitki çaylarının rahatlatıcı etkisinden yaralanabilirsiniz. Özellikle yeşil çayın içeriğinde bulunan teaninin amino asidi, serotonin ve dopamin üretimini artırarak, stres kaynaklı gerginliği azaltıp, sakinleştirebilir. Melisa ve papatya çayının da rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.

NASIL BAŞ EDİLİR?
Stres, hayatın her noktasında... Ondan kaçamak ve onu görmezden gelmek bir seçenek ama çözüm değildir. Aksine beraber yaşamayı öğrenmeniz, yaşam kalitenizi artırır. Stresli durumlarda bazı bireyler normalden daha fazla uyur, bazıları yeme davranışlarını değiştirir, bazıları daha fazla sigara ve alkole başvurabilir. Her şeyin daha fazlasını veya çok daha azını yapmaya eğilimli olabilirler. Saydıklarım stresle baş etmede ilk akla gelen çözümler olarak düşünülse de, uzun vadede yol açtığı sağlık sorunlarıyla da tek başına stres kaynağı haline gelebilirler. Bu yüzden meditasyon yapma ve bir uzmandan destek alma gibi birçok stresle baş etme tekniklerinin yanında besinlerin stres azaltıcı gücünden de
yararlanabilirsiniz.