Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcak havalar gıdaların bozulması için ideal ortamı yaratıyor. Bakteriler, sıcak ve nemli havada hızla çoğalıyor. Zehirlenmemek için besinleri belli kurallara göre saklamalısınız.

Çiğ et, tavuk ve balıkları ayrı paketlerde, ayrı kaplarda buzdolabının en soğuk rafında saklayın. Böylece et sularının diğer besinlere damlamasını önlersiniz.

Eve getirdiğiniz besinleri hızlı bir şekilde depolayın. Bozulmaya yatkın olanları uzun süre oda ısısında bırakmayın.

Arta kalanları ve daha sonra tüketilmek üzere pişirilmiş yemekleri hemen soğutun. Ardından buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın.

Hızlı bir soğutma için, pişmiş yemekleri küçük porsiyonlar halinde ışık geçirmeyen kaplarda muhafaza edin.

Buzdolabını fazla doldurmaktan kaçının. Soğuk havanın dolaşması için yer bırakın.

Haberin Devamı

Bozulmaya karşı hassas besinleri, kalitelerinin en üst düzeyde olduğu zamanda tüketin.

Besin kaynaklı hastalık riskine karşı, süresi geçmiş besinleri çöpe atın. Et ve tavuk parçalarını 3-4 gün içinde tüketin. Kıyma ve balığı 1-2 gün içinde yiyin.
n Ambalaj paketinin içinde küf olan besinleri tüketmeyin. Bunları etrafa yayılmayacak şekilde paketleyin. Diğer besinlere bulaşıp bulaşmadığını kontrol edin.
n Bir besinin güvenilirliğinden şüphe ediyorsanız, atın! Hiçbir zaman kokusuna veya görünüşüne aldanmayın.
Basit gibi görünen bu kuralları uygulamadığınızda mutfağınız bir laboratuvar ortamına dönebilir ve pek çok bilimsel deney gerçekleşir. Dışarıda kalmış bir et parçası kurtlanabilir ve meyve sinekleri ortama yayılabilir, hoşunuza gitmeyen kokular tüm eve yayılabilir.

GIDA SEÇİMİ ÖNEMLİ
Sıcaklarda alışveriş yaparken hem mevsim koşullarını, hem bütçenizi hem de sağlığınızı göz önünde bulundurun. Bu noktada en önemli rehber, ürün etiketleri. Yoksa hâla okumaya başlamadınız mı?

ETİKET BİLGİ’sinin incelenmesi, tüketicinin korunması açısından büyük önem taşır.
SON KULLANMA TARİHİ’nin kontrol edilmesi, ilk kuraldır. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürün raftan kaldırılmalı, kesinlikle satın alınmamalı. Böyle ürünler bozulmuş olabilir, mikroorganizma üreyebilir, besin değerinden kaybetmiş olabilir.

Haberin Devamı

NEYi, NASIL SAKLAMALISINIZ?

Meyveler


Portakal, limon, elma, armut: 1-2 hafta

Üzüm, şeftali, kayısı: 4-5 gün

Kiraz: 1-2 gün

SEBZELER

Ispanak, marul, domates: 2-3 gün

Lahana, havuç, kereviz: 6-7 gün

Taze fasulye, bakla ve bezelye: 3-4 gün

ETLER

Kıyma ve küçük parça et: 1 gün (Eğer et taze ise)

Büyük parça et, salam, yürek: 2-4 gün (Eğer et taze ise)

Kasaptan alınan et: Bir günden fazla bekletilmez süt ve ürünleri

Süt, taze lor veya çökelek: 1-2 gün

Peynir, yoğurt, kaymak: 5-7 gün

Yumurta: 1-2 hafta

Pişmiş et yemekleri: 1-2 gün

Pastalar: 1-2 gün

Zeytinyağlı yemekler: 2-3 gün

Tereyağı ve margarini buzdolabında saklayın.

ALIŞVERiŞ LiSTESi YAPIN

Alışverişe çıkmadan önce satın alınacak besinler için
bir liste hazırlamak işinizi kolaylaştırır. Günlük, haf-
talık ve aylık satın alınacak besinleri sınıflandırmak gerekir. Örneğin;
Aylık: Kuru besinler (un, bulgur, pirinç, makarna,
nohut, mercimek),
yağ, zeytin, salça
Haftalık: Sebze, meyve, peynir, yumurta
Günlük: Ekmek ve süt

Haberin Devamı

PATATES-SOĞAN

Patates; karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir.
Soğan için en iyi saklama ortamı, kuru ve serin yerler.

KURU BİTKİLER VE BAHARATLAR

Çin’de yapılan bir çalışmaya göre, 9 ay boyunca saklanan kırmızı biberde bulunan ‘kapsaisin’ oranı azalmakta. Genel olarak baharatları satın alırken, canlı renkte olmasına dikkat edin. Olgun ve mat renkte olanların lezzet ve besin öğesi değerleri daha düşük. Eğer bulabiliyorsanız (poşetler ya da plastikler yerine) cam kavanozda satılanları tercih edin ya da bitkileri kurutup kendiniz de öğütebilirsiniz.
Birçok baharat özellikle çekilmemiş karabiber taneleri, sağlık açısından daha etkili ve lezzetini daha uzun süre korur. Öğütülmediği için taneler ışık ve hava geçirmez. Baharatlarınızı ışık altında ve ocağı-nızın yanında muhafaza etmeyin.