Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz sıcaklarında ağır yemekler yerine hafif seçimler daha iyi gelir... Ancak bazen o kadar bunaltıcı oluyor ki ben dahil bazı danışanlarım yemek bile yemek istemiyor, sadece atıştırma yapmayı arzuluyoruz.

Küçük öğünler yapmayı ve atıştırmayı seviyorum. Bu beslenme biçimiyle bazen kendimi şımartıyorum. Üstelik hem mutlu oluyorum hem de dengeli ve sağlıklı seçimler yapmış oluyorum. Yaz deyince atıştırmalık olarak akla gelenleri sıralayalım:

1. Haşlama mısır: Çocukluk anılarım ve hâlâ Mersin Toros Yaylası’nda anneciğimi ziyarete gittiğimde önüme gelen sevdiğim bir lezzet. Bahçeden olunca ve mis gibi haşlanınca süt mısıra ‘hayır’ diyemem.

Haberin Devamı

Tavsiyem, organiğini bulmaya çalışın ve ayranla tüketin. Böylece mısır içindeki şekeri dengelemesi için bedeninize de yardım edersiniz. Yarım koçan mısır yaklaşık 1 dilim ekmek yerine geçiyor.

Annem yazın mısırları haşlayıp dondurup kışın salatalarına ekliyor ve ölçüyü kaçırmaması geretiğini biliyor. Hatırlatayım, 2 yemek kaşığı mısır veya yarım koçan köz mısır yaklaşık 60 - 70 kalori.

2. Dondurma: Yaz için favori atıştırmalığım! Yeterli ve dengeli beslenme düzeni için herkesin tercih edilebileceği bir alternatif.

Ancak dondurma süt ve süt ürünleri içerdiği için, hijyenik koşullarda üretilmeyen ve saklanmayan dondurmalar sağlık için tehdit oluşturabilir. Hijyenik koşullarda üretilmiş ve kapalı ambalajda satılan ürünleri daha güven verici buluyorum. Porsiyon kontrolü açısından da mini seçimler olması hoşuma gidiyor.

3. Midye dolma: Sahillerin vazgeçilmezi, ancak sıcak havada hijyene dikkat! Açıkta satılan ürünler yaz aylarında çok daha riskli hale geliyor.

Meraklısı için söyleyeyim; 1 adet midye dolma yaklaşık 35 - 40 kalori. Eğer akşam acıkmaya başlayınca önünüzden geçen midyeci sizi baştan çıkarırsa, ya akşam yemeğini düşünüp yediğinizi sayın ya da abarttıysanız yüzmeye denize atlayın.

4. Taze fındık / Antep fıstığı: Temmuz - ağustos gelince kırmızı fıstık ve taze fındık gelmiştir. Karadeniz ve Antep bölgesindeki danışanlarımdan tazecik ürünlerim gelir, ben de bayılarak yerim...

Haberin Devamı

İtiraf edeyim, o kadar çok seviyorum ki öğün yerine tüketip kalori dengesi sağlıyorum. Faydalı ve farklı yağ asitlerini kullanmak yağ dengesi için önemli. Özellikle mevsiminde ve taze ürünler kıymetli, bu yüzden kısa dönemli bu atıştırmalıklara hayır demek zor.

5. Kavun / Karpuz: Bu ikilinin en iyi arkadaşı tabii ki peynir. Masaya pratik meze bile olabilen bu kombinasyon yaz için hayat kurtarıcı yeter ki miktarları abartmayın.

Buz gibi, hem serinleyin hem ağzınız tatlansın hem de bu meyvelerin su oranının yüksekliği size sıvı desteği sağlasın.

Dondurma hasta eder mi?
Yazın annelerin endişelendiği konulardan biri ama aslında gereksiz bir endişe. Çünkü dondurma boğaz bölgesini hasta etmiyor. Ancak kötü koşullarda hazırlanıp satılanlar mide ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilir.
“Peki üzerine ılık su içmek iyi mi?” diye soracak olursanız, bu alışkanlık sadece soğuğun rahatsızlık hissini azaltır. Yani şart değil, kendiniz karar verebilirsiniz.