Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Pazar günü ilk bölümünü yayınladığım ‘Ben demeyi öğrenin kilo verin’ konusuna devam ediyoruz. Daha önce de söylediğim gibi kilo verme konusunda okuduğum pek çok makale işin duygusal ve motivasyon bölümünde hep benzer konuların altını çiziyor. Ben de son okuduğum birkaç makaleyi sizinle paylaşmak istedim.

İlk bölümde “Ben” dememenin mazeretleri ve öneminden bahsetmiştik. Siz de birçok insan gibi konu özellikle diyet ve egzersiz olduğunda “Ben” ifadesini çok kullanmıyorsanız bunun sizin doğanıza yerleşmesi zaman alabilir. İşte kendinize yardım etmek için yapabilecekleriniz:

Haberin Devamı

Olaydan önce

Kilo verme programınızla ilgili yemek seçimi, egzersiz veya motivasyon gibi herhangi bir konuda sizi zorlayan ısrarcı bir sorun fark ederseniz, sorunu yazarak tarif etmeye çalışın.

Değiştirmeniz gereken ne yapıyorsunuz ya da yapmıyorsunuz? Bunun sürekli tekrar etmesinin nedeni nedir? Bu soruna yol açan tetikleyiciler neler? Başlangıçta doğru olup olmadığınıza bakmadan veya kaygı duymadan bunları yazın. Sorunu her düşündüğünüzde aklınıza ne geliyorsa yazın ve bu noktada çözümünü bulmayı düşünmeyin. Sonra ne yazdığınızın üstünden ince eleyip sık dokuyarak kullandığınız dile bakın. Bu cümleleri siz sorumluymuşsunuz ya da sizden sorumluymuş gibi değiştirin. Sonra geri dönüp yazdığınız negatif cümleleri pozitif cümlelere döndürün. Örneğin, “Yürümek için çok soğuktu” değişip “Bugün soğukta yürümemeye karar verdim” haline gelsin. Bunu bir kere yaptıktan sonra, soru ifadenizin üzerinden geçin ve çözümlerin nasıl aklınıza geldiğini görün.

Olaydan sonra

Her yapmamanız gereken bir şeyi yaptıktan sonra, bu işlemi uygulayın. Ne olduğunu ve neden olduğunu tarif edin. Sonra çözümler yaratmak için “Ben” ifadesini kullanın. Bunu her gün, ne zaman bir sorun yaşarsanız yapın. “Ben” ifadesini otomatik kullanmanız uzun zaman almayacak, Sorunları aşma ve çözümler bulma olasılığınız önemli ölçüde artacaktır.

Kendinizi “Evet, ama…“ derken yakalıyor musunuz? “Evet, ama ailem ısrar ediyor.” Bu ifadeyi “Evet, ben ailemin ısrar etmesine izin

Haberin Devamı

verdim”le değiştirin.

“Eğer işte arkadaşlarımın yaş gününde pasta kesilmeseydi, bu kadar kilo almazdım” ya da “İşten erken çıkabilseydim, egzersiz yapma fırsatım olurdu” gibi… Bu ifadeleri kullandığınızı fark ettiğiniz zaman, cümlenize “Ben” diyerek başlayın, cümlenizi hatanızın sorumluluğunu aldığınızı ifade ederek bitirin.

Suçlama oyunu
Suçlama oyunu oynadığınız zaman, hatalarınızın sorumluluğunu başkalarına transfer etmiş olursunuz. Bu oyun insan gelişiminin bir parçasıdır. Çocuklar kötü davranışlarının nedenini başkalarının üstüne atar. Eğer iki yaşındaysanız bu normaldir. Ama, olgun bir insan olarak kendi davranışınız için başkasını suçlamak istenen bir şey midir? Eğer hâlâ suçlama oyununu oynuyorsanız, kendinizin sorumluluğunu alma vakti geldi. Ne de olsa, kabul etmediğiniz bir şeyi değiştiremezsiniz.
Hadi şimdi hemen “Ben”le başlayan bir cümleyle iyi yaşamı başlatın...
Sorumluluk almalısınız
Kolay yoldan sonuç almak, mucize tedavi ya da başkalarının bizim için kilo vermesini ümit etmek insan doğasında vardır. Böyle hayalci düşüncelere enerji harcamak, bizi
elimizdeki gerçeklerden kopartır ve kaderimizi seçme ve kontrol etme konusunda kendimizi çaresiz hissettirir.
Başarılı bir kilo kaybı programında ilk adım sağlığınızın ve kilonuzun sorumluluğunu almaktır. Aslında birçok insan kendinden emin bir şekilde sorumluluğu aldığını iddia eder ama davranışları bunun aksini düşündüğünü gösterir. Eğer siz de başarısızlıklarınız için başkalarını ya da dışarıdaki etkenleri suçlama, bahaneler üretme eğilimindeyseniz, büyük bir
ihtimalle hatalarınız için sorumluluk üstlenme konusunda savaş veriyorsunuzdur.