Kırmızı et, çok önemli bir protein kaynağı ama içeriğindeki doymuş yağları unutmamak gerekiyor. Bu yüzden bayram süresince mümkün olduğunca kontrollü ama günün keyfini kaçırmayacak tavsiyeler vermek istiyorum
Pişirme teknikleri
Kurban Bayramı’nda çok fazla et yenmesi, mideyi olumsuz etkileyebilir. Bu noktada ete uygulanan pişirme teknikleri önemli. Özellikle kuyruk yağının kullanılmamasını öneririm.
Izgara ya da mangal yapacaksanız etle ateş arasındaki uzaklık kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Kömürleşme, kanserojen maddelerin açığa çıkmasına sebep olur. Ayrıca yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırıp ısının etin iç kısmına ulaşamayasına izin vermez.
Kırmızı et önemli bir demir kaynağı. Bu demirin vücut içinde kullanımını artırabilmek için C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketmekte yarar var. Örneğin, eti bol miktarda limonlu yeşil salatayla tüketmeyi tercih edin. Ayrıca, sindirimi zor olan etin yanında çok iyi posa kaynakları olan sebze ve meyve tüketilmesi de faydalı.
ÖRNEK MÖNÜ
Sabah
u Domates, maydanoz, biber salatalık
u Az yağlı peynir
u 1-2 dilim kepek ekmek
u 4-5 zeytin veya ceviz
Gün içinde kırmızı et tüketme ihtimaliniz yüksek olduğundan, bayram boyunca kahvaltıda yumurta yememeniz daha dengeli bir yaklaşım olur. Böylece kolesterol alımını sınırlarsınız.
Öğle yemeği
* 1 ufak tabak kavurma
* Sebzeli bulgur pilavı (Pirinç yerine bulgur pilavı, bayram boyunca lif alımınızı ve kan şekerini dengeleyen daha iyi bir seçim olur)
* Bol yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla)
Ara öğün
1-2 taze meyveyle süt veya yoğurt yenilebilir. Ya da sütlü tatlı hafif bir seçim olarak tercih edilebilir.
Akşam
* 1 kase ezogelin veya mercimek çorbası (lif için iyi seçimdir)
* Izgara et
* Zeytinyağlı sebze
* Salata
* 1-2 dilim ekmek veya 3-4 kaşık pilav
Ara öğün
1-2 meyve ve 3-4 parça ceviz (omega 3 ve lif için daha dengeli bir seçimdir)
KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?
Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde, birer pişirimlik parçalara ayrılarak, yağlı kağıt veya temiz buzdolabı poşetlerinde korunabilir. Etler kıyma haline getirilirse, saklama süresi kısalacağı için, buzdolabında 1-2 günden fazla tutmayın. Parça etse 2-3 gün saklanabilir. Etler, soğuk depolarda dondurularak uzun süre saklanabilir. Donmuş etler, buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli. Tüm diğer dondurulmuş gıdalar gibi etin de, güneş altında, kalorifer ve soba üzerinde çözdürülmesi doğru değil. Ayrıca, çözdürülen etlerin tekrar dondurulması da tehlikeli. Sakatat ve etler, ayrı kaplarda saklanmalı. Sakatatlar, uzun süre bekletilmemeli ve en geç ertesi gün hemen tüketilmeli.
BUZDOLABINI AŞIRI DOLDURMAYIN
Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi sorun olabilir çünkü tıka basa doldurulmuş buzdolaplarında saklanan gıdaların iç kısımları yeterince soğutulamaz. Bu kısımlar, uzun süre için 10 derecenin üzerinde kalırsa mikroplar kolayca gelişir, çabucak sayıları artar ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşır.
SAKATAT TÜKETİMİNİ ABARTMAYIN