Çoğumuz kısa bayram tatilleri sonrasında tartıda bir sürprizle karşılaşırız. Bol yemek çeşitleri, şekerli besinler ve porsiyon miktarlarının artmasıyla ipin ucunu kaçıranlara tavsiyeler...
“2-3 günlük bayram tatilinde kilo alınmaz” diye düşünenler yanılıyor! Aile ve dost sofralarında tüketilen çeşitli ikramlar, size kilo olarak dönebilir.
GÖZ MİDEDEN BÜYÜK!
Bayram sofrasında yemekleri ortadan atıştırmak yerine, tabağınıza almak, ne kadar yediğinizi görmeye yardımcı olur. Böylece midenin yanında gözün doymasını da sağlarız.
“Göz mideden büyük” sözünü hatırlayın; gerçekten doyduğunuz anı yakalayın, vücudunuza yüklenmeyin.
TATLILARA DİKKAT
Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, miktarını sınırlamaya çalışın. Her zamanki ölçünün yarısını yerseniz ve izleyen öğünde de sebze ağırlıklı beslenirseniz, daha az kalori alırsınız.
İlerleyen günlerde tartıda göreceğiniz rakamın sizi nasıl mutlu veya mutsuz edeceğini düşünün...
Çay, kahve ve şekerli içecekleri normalden fazla tüketip, su içmeyi ihmal etmeyin.
Hareketi artırmak da bedeninize bayram için iyi bir hediye olabilir, böylece iskelet ve kas sisteminiz size teşekkür eder. Bunun için bayram ziyaretlerine yürüyerek gidebilir, günlük hareketinizi artırmayı hedefleyebilirsiniz.
ETLER NASIL SAKLANMALI?
Bayramda kesilen hayvanların etleri dinlenmeden tüketildiğinde hem pişirmede, hem de sindirimde sorunlar yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çekenler, eti 24 saat bekletmeli.
Etlerin saklanması esnasında hijyen kurallarına da özen gösterilmeli:
* Etler kıyma haline getirilirse saklama süresi kısalır. Kıyma buzdolabında 1-2 gün, parça etse 2-3 gün dayanır.
* Hemen tüketilmeyecek etler, derin dondurucuya konmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli.
* Sakatat ve etler aynı kaplara konmamalı.
* Etler, soğuk depolarda -32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Etleri buzdola-bında çözdürün, tekrar dondurmayın.
* Buzdolabını aşırı doldurmayın!
Tıka basa doldurulmuş buzdola-bında saklanan pişirilmiş gıdaların iç kısımları kısa sürede soğutulamaz.
Eğer bu kısımlar, uzun süre 10 derecenin üzerinde kalırsa içinde mikroplar gelişir, çabucak sayıları artar ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşır.
SEBZELi YAHNi
Malzemeler
* 1 kilo kuzu veya dana eti (Ben kuzu kaburgayla yaptım)
* 3 tane soğan
* 5 diş sarımsak
* 2 tane kabak
* 1 avuç brokoli
* 2 kırmızı biber
* 2 yeşil biber
* 1 tane havuç
* Birer tutam tuz, karabiber, kuru nane, kekik, kimyon
* Bir çay bardağı süt
Hazırlanışı: 4-5 saat beklemiş etinizi kuşbaşı doğrayın ve kanı gidene kadar yıkayın. Eti tencereye alın, suyunu salıp çekmesi için karıştırın. Suyunu çektikten sonra doğradığınız sebzeleri ekleyin. Tencerenin yarısına kadar kaynar su ilave edin. Tuzunu en son atın ki, et sertleşmesin. Pişme işi bitince arzuya göre, bir çay bardağı süt ekleyerek iki taşım daha kaynatın. Düdüklü tencerede pişirme süresi 20 dakika ama normal tencerede pişirirken etin sertliğine göre karar verebilirsiniz.
SAKATAT TÜKETiMi NASIL OLMALI?
Kurban Bayramı’nda genel olarak sakatat tüketimi artar. Karaciğer, dil, böbrek, yürek gibi sakatatları yerken ölçülü olmaya gayret edin. Fikir vermesi açısından yandaki tabloyu
inceleyebilirsiniz.