Bu sene de bayram, yine uzun bir tatille beraber geldi. Yarın arife... Öncelikle herkese sevdikleriyle sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.
Her yıl bu mübarek günler öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılan kaçamakları nasıl dengeleyelim konusuna değiniyorum. Bu sene de sizlere bayramı daha mutlu ve sağlıklı geçirmeniz için önerilerimi hatırlatacağım.
Et tüketimine dikkat!
Bayramda ilk aklınıza gelen et tüketimi, biliyorum. Özellikle kavurma, vazgeçilmezler arasında. Yemeyin demeyeceğim elbette ama tatil sonrası sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız, porsiyon konusunda dikkatli olmanızda fayda var. Bir öğünde maksimum 120-150 gr. kırmızı eti geçmemeye özen gösterin.
Etleri pişirirken, yağdan kaçının. Izgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemleri, sağlık açısından en uygun olanlar. Eğer mangal planınız varsa; etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirilmeli. Etin ateşe yakın pişirilmesi, hem kanserojen öğelerin oluşumuna, hem de B1, B12 ve folik asit gibi
vitaminlerin kaybına yol açar. Yoğun et tüketeceğiniz öğünlerinize, bol yeşillikli ve C vitamini açısından zengin bir salata eklemeyi de unutmayın. Kebap, kuzu şiş ve pirzola gibi etlerin yanına, mevsim veya çoban salatası veya taze nane-maydanoz ekleyebilirsiniz.
Kurban etleri kesildikten hemen sonra, hatta bazen kahvaltıda tüketilir. Ancak gün içinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız, etleri buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketin. Etler saklanmak için büyük parçalar şeklinde değil; kıyma, kuşbaşı, pirzola, biftek ve bonfile olarak hazırlanmalıdır. Günlük pişirilecek miktarlara bölünerek, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır.
Mutlaka sebze ekleyin
Kurban Bayramı’nda et tüketimi popüler olunca sebze ikinci plana atılıyor. Et ve et ürünleri tüketirken, eğer yeterli sebze ve lif yemezseniz, sindirim ve kabızlık problemiyle karşılaşabiliyor. Bu sebeple beslenmenizde daha fazla posa alabilmek için ana öğünlerde etlerin yanına mutlaka sebze veya salata ekleyin. Ara öğünlerde taze meyve tercih edebilirsiniz. Kahvaltıda yoğurtla birlikte tercih edebileceğiniz yulaf ezmesi de sindirime dost besinlerden biridir.
Hafif tatlıları tercih edin
Bayramda alınan kiloların ikinci sebebiyse, et tüketiminden sonra gelen tatlı yeme isteği. Siz de tatlıya ‘Hayır’ diyemeyenlerdenseniz, porsiyonlarını küçültmeyi veya sevdiklerinizle paylaşmayı deneyin. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine, daha hafif ve
sağlıklı seçeneklere yönelmeyi deneyin. Sütlü veya meyveli tatlılar ya da
özellikle yaz aylarında dondurma, bayram için de en iyi seçimlerden biri olabilir.
DİYET BAKLAVASI
Hazırlanışı: Rendelenmiş elmaları ve cevizi, tereyağıyla kavurup, tarçını ekleyin. Baklava yufkalarının içine, hazırladığınız harçtan yerleştirip, sarın. Baklavaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız baklavaların üzerine balınızı gezdirin. Dilerseniz yanında bir top dondurmayla da servis edebilirsiniz. Ayrıntılı anlatım videosu için Dilara Koçak YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.
Malzemeler
- Baklava yufkası
- 2 adet rendelenmiş elma
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 2 yemek kaşığı bal ve tarçın