“Bayramda diyetim bozulacak ve programımı takip edemeyeceğim” diye düşünüyorsanız önerim, diyetinize küçük bir mola vermeniz. Çünkü tatilde kilo vermeye çalışmak doğru bir hedef değil
Kurban Bayramı uzun bir tatil fırsatını da beraberinde getirdi. Bazılarımız büyükleri ziyaret edip kurban kesme telaşı içinde... Bazılarımızsa tatile kaçmayı planlıyor. Hem tatili hem de bayramı en iyi şekilde değerlendirmekse elinizde.
Tatilden ve bayramdan kilo almadan dönmeyi hedefleyin. Özel dönemlerde ve hayatın keyfini doyasıya yaşayacağınız zamanlarda ruhunuzu mutsuz etmeyin. Ancak kontrol her zaman elinizde olmalı. Bu düşünce biçimini kendi bedeninize saygı duymak ve kendinize özen göstermek olarak düşünürseniz uygulaması daha kolay bir hale gelebiliyor. Şimdi bu dönem için ipucu niteliğinde bazı öneriler vereceğim. Şimdiden iyi bayramlar dilerim.
* Kavurma, Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında. Gelenek haline gelen kavurmayı içine yağ eklenmeden, kısık ateşte, kendi suyuyla pişirin.
* Yoğun et tüketimini vücudunuz açısından dengelemek için C vitamini bakımından zengin taze meyve-sebze yemeye özen gösterin.
* Kurban etleri kesildikten hemen sonra hatta bazen sabah kahvaltısında tüketiliyor. Ancak gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla
savaşmak istemiyorsanız, eti buzdolabında 1-2 gün bekletin.
* Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna yol açıyor hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına neden oluyor. Bu nedenle mangal yapma planınız varsa; etler, ateşten 15 cm. uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirilmeli.
* Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçmayı önlemek zor ama yine de öğünlerde 100-150 gr. et tüketimi yeterli miktarlar.
* Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etlerin yanına mevsim veya çoban salatası ya da taze nane-maydanoz ekleyebilirsiniz.
* Etler saklanmak için büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzolalık, bifteklik ve bonfilelik olarak hazırlanmalı. Günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzlukta ya da derin dondurucuda saklanmalı.
HAFiF TATLILAR
Kilosuna özen gösterenler ve misafirlerine düşük kalorili, sütlü ve meyveli tatlı hazırlamak isteyenler, için yandaki tarifleri denemenizi öneririm.
Kuru meyveli puding
* 1 litre az yağlı süt
* 10 yemek kaşığı yulaf ezmesi
* 6 adet kuru kayısı
* 30 adet kuru yaban mersini
* 30 adet siyah kuru üzüm
* 6 adet kuru erik
* 1 yemek kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Kuru kayısıları ve erikleri ufak ufak dilimleyin. Sonra tüm malzemelerle birlikte tencereye koyun. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Daha sonra servis kaplarına dökün, ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Yulaflı çilekli muhallebi
* 500 gr. çilek
* 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
* 1 bardak az yağlı süt
* 1 çay bardağı su
* 1 paket vanilya
* 1 çay kaşığı tarçın
* 1 yemek kaşığı bal
* 1 yemek kaşığı pekmez
* Yarım çay bardağı su
Hazırlanışı: Çilekleri küp şeklinde doğrayın. Büyük bir kaseye alın ve üzerine ballı su dökerek 15 dakika bekletin. Daha sonra
4 kaseye eşit şekilde önce yulaflı muhallebiyi paylaştırın. Üzerine de doğranmış çilekleri koyup servis edin.
BAĞIRSAKLARINIZI KORUYUN
Bayramda yoğun et ve et ürünleri tüketirken yeterli sebzeyle lif almazsanız bağırsak hareketlerinizde yavaşlama ve kabızlık oluşabilir. Bu sebeple beslenmenizde daha fazla posa ve vitamin-mineral açısından sebze ve meyveye ağırlık verin. Kahvaltıda yulaf tüketmek iyi bir seçenek olabilir.