Bayramda tüketilen güzel yemeklerin ve tatlıların acısını duymaya başlamış olabilirsiniz. Bayram sırasında normal kilosunda olan birey 1-3 kilo alabilir. Ancak endişelenmeyin, tamamı yağa dönüşmeden kiloyu vermenizi kolaylaştıracak önerilerim var!
Üç günlük bayram sona erdi. Kimileri tatile gitti, kimileri aile büyükleriyle geçirdi bayramı. Dilerim herkesin bayramı sağlıklı ve bol kahkahalı geçmiştir.
Bayramda yediklerinize dikkat etmediğinizi düşünüyorsanız şimdi metabolizmanızın çalışmasına katkıda bulunmanız önemli. Muhtemelen aşırı şekerli ve yağlı besinler tüketip sebzeyle meyveyi ihmal ettiniz. Bunun için eksik yediğiniz besinleri küçük öğünler şeklinde ilave edebilirsiniz. Meyve, süt, peynir, yoğurt, tam buğday ekmeği, kuru meyve, ceviz veya fındık iyi alternatif olabilir.
Akşamları ağır yemekler yerine hafif gıdaların yenmesi önemli. Yediğiniz yemeklerin yağ ve tuz oranını azaltıp baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Yemeklerinizi yavaş yavaş yemeniz ve porsiyonlarınızı azaltarak midenize yardım etmenizi öneririm.
Cacık, ayran ya da yoğurt da sıcak havalarda çok öneririm. Egzersizi ihmal etmeyin. Günde 30-40 dakikalık yürüyüşler, çok önemli. Yalnız bunu açık havada yapıyorsanız sabah erken ya da akşam 18.00’den sonra yapmaya özen gösterin. Hareketi artırmak ve sadece aldığınız kaloriye değil yaktığınız kaloriye odaklanmak önemli.
Neden su içmelisiniz?
Su tüketiminin, vücudumuzun toksinlerden arındırmada, ödemi azaltmada, vücut ısısını dengelemede, böbreklerin çalışmasında ne kadar önemli olduğunu sürekli söylüyoruz. Bu yüzden su tüketimini ihmal etmeyin. Ayrıca ağustos sıcakları, günleri zor geçirmenize neden olabilir.
ÖRNEK MÖNÜ
(sağlıklı yetişkinler için en fazla iki gün tekrar edilebilir)
Sabah: Yulaflı kahvaltı
Ara öğün: Yarım litre zencefilli limonata
Öğle: Yarım kg. semizotu, domates, salatalık ve
50 gr. lor peyniriyle salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, limon, az tuz ve sirke eklenebilir)
Ara öğün: Yarım litre zencefilli limonata, 1 dilim tam buğday ekmeği, az yağlı peynir, domates, biber ve 3 tam ceviz
Akşam: Sınırsız Vicdan Çorbası, 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara öğün: Yarım litre zencefilli limonata
n Şekersiz çay ve kahve içilebilir.
n Günlük 2 litre su tüketilmeli.
n Öğünler yer değiştirebilir.
YULAFLI KAHVALTI
l 1 kase light yoğurt veya 1 bardak süt l Yarım şeftali
l 1 kayısı l 3 yemek kaşığı yulaf l 1 çay kaşığı keten tohumu
l 1 tam ceviz l Tarçın
Yapılışı: Şeftali ve kayısıları minik minik doğradıktan sonra süt veya yoğurda ekleyip, içine yulaf, keten tohumu ve tarçın ilave edin.
VİCDAN ÇORBASI
l 2 orta boy kabak l 2 orta boy soğan l 2 orta boy domates
l 2 yemek kaşığı bulgur l 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
l 1 demet nane l 1 demek maydanoz l 3-4 diş sarımsak
l Kuru nane, tuz, kekik, kimyon
Yapılışı: Tüm malzemeleri az suyla (1-2 su bardağı) haşlayıp mutfak robotundan geçirin. Servise hazır.
ZENCEFİLLİ ÇAY/LİMONATA
1.5 litre suyla 1 demet maydanoz, yarım limon, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 dal kabuk tarçını kaynatın. Süzdükten sonra 1 tatlı kaşığı bal ekleyip gün boyu için. Sıcak veya soğuk tercih edebilirsiniz.