Genelde evlerimizde temizlik bayram öncesinde yapılır. Ama bayramda;
büyük aile sofraları, misafirlikler ve uzun tatil derken değişen beslenme
alışkanlıklarıyla, bayram sonrası vücut için temizlik neredeyse kaçınılmaz oluyor.
Bugünkü yazımda, bayram sonrası rutininize dönmenize yardımcı olacak ve aynı zamanda hafiflemiş hissettirecek öneriler vereceğim, ama önce kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum: Acele etmeyin.
Eğer tatillerde küçük kaçamaklar ve sonrasında artan et ve tatlı tüketimi sebebiyle
tartıda bir sürprizle karşılaştıysanız, sakin olun. Son zamanlardaki düzensiz beslenme sürecinizin sonucu olarak ortaya çıkan bu durumunuzdan 1-2 günde
kurtulamayabilirsiniz.
Sağlıksız diyetlere dikkat!
Hızlı kilo verebilmek için sağlıksız diyetler uygulamayın. Amacınız, aldığınız kiloları
en hızlı şekilde değil, en sağlıklı şekilde vermek olmalı. Kilo verme arzusuyla, motivasyonunuzun ilk haftalarda yüksek olması çok normal. Ama yaşam biçiminize çok uymayan sıkı bir diyet yapıyorsanız, zorlanmaya başlayacaksınız. Diyetinizi sabote ettiğiniz anda ise suçluluk duygusu devreye girecek ve “Battı balık yan gider” deme ihtimaliniz olacak. Bu döngüyü belki de daha önce defalarca deneyimlediniz, şimdi aynı tuzağa düşmeye gerek yok. Doğru bir hedef belirleyerek başarıya daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
Bayramda ufak tefek kaçamaklar yaptıysanız ve tartıda bir sürprizle karşılaştıysanız şimdi metabolizmanızın çalışmasına katkıda bulunma zamanı;
1. Özellikle Kurban Bayramı’nda, et tüketiminde porsiyon kontrolü biraz azalabiliyor.
Eğer hayvansal kaynaklı et tüketimini abarttıysanız, bayram sonrası süreçte bol sebze-meyve tüketmeye özen gösterin. Çünkü hayvansal gıdalar, posa içermez ve bayram boyunca azalan sebze-meyve tüketimi de bağırsak hareketlerinde yavaşlama ve kabızlık problemine sebep olabilir. Yine aynı şekilde bayram sonrası daha fazla lif alımı için kurubaklagil ve tahıl tüketimini önemseyin.
2. Kahvaltıyı ihmal etmeyin. Gün içindeki seçimlerinizde daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır. Hem besleyici hem de hafif bir kahvaltı tercih edebilirsiniz.
YULAFLI KAHVALTI
Malzemeler:
- 1 kase light yoğurt veya 1 bardak süt
- Yarım şeftali
- 1 adet kayısı
- 3 yemek kaşığı yulaf
- 1 çay kaşığı keten tohumu
- 1 tam ceviz
- Tarçın
Yapılışı: Şeftali ve kayısı minik doğrandıktan sonra süt veya yağlı yoğurt eklenip, içine yulaf ve keten tohumuyla tarçın ilave edilir.
3. Akşam yemeklerinde ağır besinler yerine hafif olanları tüketin. Sebze ağırlıklı menüler tercih edebilirsiniz. Yavaş yavaş yemenizi ve porsiyonlarınızı azaltarak midenize yardım etmenizi öneririm.
VİCDAN ÇORBASI
Malzemeler ve yapılışı:
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 demet nane, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, kuru nane, isteğe göre pul biber, sarımsak ve az tuz. 5-6 bardak suyla haşlanıp blender sonrası veya taneli olarak büyük bir kase içilebilir.
4. Yeteri kadar su içtiğinizden emin olun. Su tüketiminin; vücudumuzun toksinlerden kurtulmada, ödemi azaltmada, vücut ısısını dengelemede ve böbreklerin çalışmasında ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Gün içinde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. İçmekte zorlanıyorsanız, suyunuzu taze meyvelerle renklendirebilirsiniz. Ödem ve şişlik gibi bir sorun hissediyorsanız, ödem atan çay tarifimi deneyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1.5 litre su
- 1/2 demet maydanoz
- 1 dal kabuklu tarçın,
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 yeşil elma
- Yarım limon
- 1 çay kaşığı tane karabiber
Yapılışı: Malzemeler kaynatılıp süzüldük-ten sonra içine limon suyu ve isteğe bağlı
taze nane yaprakları eklenerek tüketilebilir.
5. Egzersizi ihmal etmeyin. Günde 30-40 dakikalık yürüyüşler önemli. Yalnız sporu açık havada yapıyorsanız, sabah erken ya da akşam 18.00’den sonra yapmaya özen gösterin. Hareketi arttırmak ve sadece aldığınız kaloriye değil yaktığınız kaloriye odaklanmak önemli.