Ramazan ayı sona eriyor ve bayram yaklaşıyor. Bir aylık oruç serüvenini tamamlamaya hazırlanan bütün danışanlarım, bayramda neler yiyeceğini düşünüyor. Eğer siz de onlardan biriyseniz, bu yazımı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.
Ramazan ayı, bazıları için kilolarını koruyarak, bazıları içinse birkaç kilo vererek geçmiş olabilir. Bu dönemde her zamankinden daha az sayıda öğün tüketmeniz ve buna bağlı olarak aldığınız toplam kalorinin azalmış olması, kilo vermenize neden olmuş olabilir. Ama bayram döneminde kontrollü davranmazsanız, verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almanız mümkün. Bu dönemde aniden yüklenmemek ve vücudumuzu yavaş yavaş hazırlamak gerekiyor.
Amaç sağlıklı beslenmek
Her zaman söylerim, hedefler ne kadar ulaşılmaz ve gerçek dışı olursa, vazgeçmek de o kadar kolay olur. Bu sebeple, bu bayramda hedefiniz kilo vermek değil, sağlıklı beslenerek onu korumak olsun. Unutmayın ki, uzun süren bir açlık döneminden çıktınız. Bu nedenle, bayramda sağlıklı beslenmeye devam etmek ve sindirimle ilgili sıkıntıları yaşamamak için yapmanız gereken, öğün sayısını ve porsiyonlarını yavaş yavaş artırmak olacaktır. Yemeklerinizi acele etmeden tüketin ve porsiyonlarınızı azaltın.
Günün diğer öğünlerinde besin gruplarını dengeli bir şekilde almaya çalışın ve tek bir gruba yüklenmeyin. Süt, et, tahıl, sebze-meyve ve yağı dengeleyerek tüketmeniz, fazla kiloların gelmesini önleyecektir. Yemekleri hazırlarken, fırınlama, buğulama ve haşlama yöntemlerini kullanın, hayvani yağlardan ve yağlı etlerden uzak durun. Kızartma yöntemini de tercih etmeyin.
Sıvı tüketimi her zaman önemli, fakat yüksek miktarda hayvansal protein aldığınız ve tatlı tüketiminin arttığı bayram günlerinde, daha da önem taşıyor. Su, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bu sebeple gün içinde 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin.
Şekere dikkat!
Yıl boyunca en çok tatlı tüketilen zamanlardan biri de Şeker Bayramı olmuştur. Tatlı ve çikolata ikramlarına “Hayır” demek zor olabiliyor, biliyorum. Ama sağlığınız için tatlı tüketiminde kontrollü olmalısınız.
Özellikle hafif tatlıları tercih etmeye çalışmak, doğru bir yaklaşımdır. Ağır şerbetliler yerine sütlü, meyveliler veya dondurma, iyi seçim olabilir. Bunun yanı sıra, tatlınızı paylaşmayı ve takip eden öğünlerinizi hafif geçirmeyi deneyin.
Bayramın en klasik tatlılarından biri de baklavadır. Mis gibi kokusu ve çıtır çıtır lezzetiyle “Hayır” demek çok zor oluyor. Ben de geçtiğimiz yıllarda sizlerle hem serinleten hem de hafif bir bayram baklavası tarifi paylaşmıştım. Birçok takipçimin tarifimi denemesi, beni çok mutlu etti. Bu yıl bir kez daha paylaşıyorum, siz de sevdiklerinize hem sağlıklı hem de serinleten bir bayram tatlısı yapmak isterseniz, deneyebilirsiniz.
Herkese şimdiden sağlıklı ve iyi bayramlar dilerim.
HAFİF BAKLAVA TARİFİ
Malzemeler: Baklava yufkası, 2 adet rendelenmiş elma, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz, 2 yemek kaşığı bal, tarçın, 2 top dondurma.
Yapılışı: Rendelenmiş elmaları ve cevizi tereyağıyla kavurup, üzerine tarçını ekleyin. Baklava yufkalarının içine, hazırladığınız iç harçtan yerleştirin ve sarın. Baklavaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin ve önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız baklavaların üzerine balınızı gezdirip, yanında 1-2 top dondurmayla servis edebilirsiniz. Ayrıntılı anlatım videosu için Dilara Koçak YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.