Arife gününe az kaldı, mutfak alışverişleri ve kurban hazırlıkları başladı. Tüm aile bireylerinin bir araya geldiği bayram sofralarında ise; dikkat edilmesi gereken birçok şey var!
Bayramlar tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, özel sofraların kurulduğu günler olarak heyecan verici oluyor. Kalabalık sofralardaki sohbetler bana göre yemeklerin en önemli baharatı...
Bu yüzden ikram edilenlere ve içimizdeki “Ye” diyen sese “Hayır, teşekkür ediyorum” demek çok zor. Ancak, “Battı balık...” gibi düşünce kalıpları yerine, “Şöyle yaparsam daha iyi” mantığı, sizi çok rahatlatacak bir düşünce tarzı.
NASIL YEMELİ?
Bayram sofrasında geçirilen zamanın uzun olması nedeniyle, yemek miktarları fark etmeden artabilir. Yapılan her yemeğin tadına bakma arzusu da, tıka basa doymamıza neden olabilir.
Sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri de açığa çıkabilir. O nedenle yeme disiplininizi olabildiğince korursanız, bayram sonrası rahat edersiniz.
Kurban bayramında tabii ki sofraların başrolü et oluyor. Peki eti nasıl pişirmeli?
Izgara yaparken, yüksek ateş kullanmamaya ve etin kömürleşmemesine dikkat edin. Etin ateşe yakın pişirilmesi B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar; etin faydalı bileşenleri tam kullanılamaz olur. Kömürleşme, kanserojen madde oluşumu açısından da risklidir.
Gıdalar, dışarıda soğudukları zaman; üzerlerindeki mikropların sayısı hızla artmaya başlar. Güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar bekletilmeden hemen tüketilmeli.
Öğlen kırmızı et tüketilirse; akşam kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler daha dengeli bir menü oluşturur.
Etlerin yanında rafine edilmiş beyaz pilav/börek yerine; bulgur/esmer pirinç tercih edin. İçecek olarak ise gazlı içecekler yerine; ayran/yoğurt/ tüketilmeli. Şeker ilavesiz taze meyve kompostosu veya kuru meyve hoşafı da olabilir.
KAVURMAYI SEBZELİ YAPIN
Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurma, ateşte kendi suyu ile pişirilmeli. Ayrıca etleri sebzeyle birlikte pişirmeyi de unutmayın. Çünkü et, C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya yanında C vitamininden zengin sebze/salata/taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemli.
SAKLARKEN DiKKAT!
Eğer yiyeceklerinizi önceden hazırlamak veya artan yiyeceklerinizi saklamak isterseniz; onları yeterince sıcak (yaklaşık 60 derece ve üzeri) ya da yeterince soğuk (yaklaşık 10 derece ve altı) tutabildiğinizden emin olun. Eğer pişirilmiş gıdaları
4-5 saatten fazla saklamayı düşünü- yorsanız; bu kural, hayati önem taşır.
KIRMIZI ETiN FAYDALARI
Kurban Bayramı denince ilk akla gelen kırmızı etin faydaları saymakla bitmiyor:
Kırmızı et, besleyici olmasının yanı sıra çok iyi bir protein ve mineral kaynağıdır.
Ette yüksek miktarda kırmızı kan hücreleri için gerekli olan B12 vitamini ve yeni hücrelerin yapılanmasında görevli çinko bulunur.
Kırmızı ette yüksek miktarda demir de var. Bu yüzden kansızlığa karşı özellikle kadınların, kırmızı et tüketimine özen göstermeleri gerekir.
n Büyüme dönemindeki gençler ve çocuklar da, kırmızı ete daha fazla ihtiyaç duyar.