Yarın bayram… Bu sene de bayram, uzun bir tatille karşıladı bizi. Hem tatili hem de bayramı güzel geçirmek aslında elinizde. ‘Zaten senede bir kez oluyor’ diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz; bayram, tatil, doğum günü, yılbaşı derken özel günler hep hayatımızda.
“Bayramda yemeyin, diyete devam edin” demeyeceğim. Bu süreçte kilo vermek gerçekçi bir hedef olmayacaktır, kilonuzu korusanız da yeter. Bunun için de miktara dikkat ederek yemek ve denge çok önemli…
Kurban Bayramı ve et
Kurban Bayramı’nda yemek denilince, tabii ki et ilk aklımıza geliyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleriyle B12, B6, B1 ve A vitaminleri içerir. Ancak yağlı etlerin, doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek. Görünür yağlar ayrılsa dahi, kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20... Aşırı tüketilmesi, kan yağlarını yükseltebilir.
Kırmızı ette fazla miktarda demir bulunur ve idrarla kalsiyum atımı gözlenebilir.
Hemen yemeyin
Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle birkaç saat içinde tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır.
Şişkinlik, hazımsızlık gibi çeşitli sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemeliler.
Saklama koşulları
Etler, büyük parçalar şeklinde değil; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlarda, buzdolabı poşetlerinde saklanabilir. Buzdolabında - 2 santigrat derecede 1 - 2 hafta, derin dondurucudaysa - 18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilirler.
Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli ve et hemen pişirilip tekrar dondurulmamalıdır.
Hazırlarken dikkat!
Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında, çiğ sebze ve meyveler doğranmamalı. Çünkü çiğ etten mikroorganizmalar diğer besinlere bulaşabilir. Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli. Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi, kalitesini düşüreceği gibi, zehirlenmelere de neden olabilir. Yemeklere ayrıca yağ eklemeye de gerek yok; etin kendi yağı yeterli olacaktır.
Etler, C ve E vitaminini içermezler ve sebzelerle pişirilmesi veya yanında C vitamininden zengin sebze, salata ve taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi önemli. Böylece hem besin çeşitliliği sağlanır hem de demir emilimi artar.
Şeker ve kalp hastaları
Tansiyon, şeker veya kalp - damar hastalığı olanlar, bayramlarda daha çok dikkat etmeleri gerektiğini unutmasın. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları ve et cinsine dikkat etmeleri önemli. Şeker hastaları, tatlıları tatlandırıcıyla hazırlayabilir veya diyet puding kullanabilirler.
Tatlıya ‘Hayır’ diyemeyenler
Bayramlarda tatlı tüketimi de artıyor. “Aman bugünlük yesen ne olacak?” cümlesini sıkça duyduğunuzu tahmin edebiliyorum. Tatlıya “Hayır” diyemeyenlerdenseniz, söylediklerime kulak verin: “Bayramda tatlı yemeyin” demiyorum, elbette yiyin ama porsiyonuna, sıklığına ve çeşidine dikkat edin. Eğer gün içinde besin alımınızın fazla olduğunu hissettiyseniz belki de o gün tatlı tüketiminizi sınırlayabilirsiniz.
İyi bayramlar dilerim...