Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kliniğime gelen danışanlarımın sadece yedikleriyle değil, içtikleriyle de ilgilenirim. Sıvı alımı diyette bazen önemsenmese de beslenme konusunda en az yemekler kadar önemli yer tutuyor.

Danışanlarımla yaptığım sohbetlerde en çok duyduğum iki cümle var: “Sabahları uyanır uyanmaz kahvaltı yapamıyorum” ve “Sadece susadığım zaman su içiyorum.” Peki sadece susadığımız zaman su içmek ne kadar doğru?

Geçtiğimiz haftalarda kontrole gelen bir danışanımın ölçümlerini yaptığımda, vücut suyunun yetersiz olduğunu gördüm. Yeterli miktarda su içip içmediğini sorduğumda “Susadığım zaman mutlaka su içiyorum ama onun dışında sürekli içmeyi midem kabul etmiyor, rahatsız oluyorum” dedi.

Susama hissedildiğinde vücutta dehidrasyon yaşandığı, su içmek için susamayı beklememesini söyledim. Baş ağrılarının, halsizliğinin, cilt kuruluğunun, hatta unutkanlık sorunlarının su içmemekten kaynaklanabileceğini anlattım. Çok şaşırdı…

Terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nemle deri, solunum, idrar ve dışkı yoluyla normalden fazla su kaybı yaşarsınız. Bu, sadece su değil, elektrolit kaybı da demektir.

Sıvı ve elektrolit kaybı, kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize yol açabilir. Hatta tansiyon dengesizliği ve baş ağrısına neden olur.

Özellikle sıvı kaybının çok olduğu sıcak yaz günlerinde, sıvı ve elektrolit takviyesi önemli.

Haberin Devamı

Maden suyu iyi bir seçim

Gün içindeki sıvı ihtiyacınızı maden suyuyla da destekleyebilirsiniz. Terle vücudumuzdan kaybettiğimiz elektrolitler, sodyum - potasyum dengesinin bozulması, tansiyon düşmesi, fenalık hissi, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik sebebidir.
Sıcak yaz günlerinde doğal maden suyu tüketebilir, maden suyuna taze meyve suyu, limon, nane veya ayran ekleyebilirsiniz.

Sular boşa akıyor

Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına ortalama yıllık 150 litre maden suyu tüketimi varken, maalesef ülkemizde bu oran sadece 4 litre. Türkiye, maden suyu bakımından son derece zengin ama ne yazık ki, bu yüksek mineralli suyun çok büyük bölümü boşa akıyor.

Maden suyu, zengin mineral içeriğiyle sindirim sistemini destekler. Böbrekler, idrar yolları ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarına fayda sağlar. Kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından biri, kemik yapısını güçlendirmesidir.

Haberin Devamı

Maden suyu ve soda farklı

Soda, içme suyu veya diğer tasfiye edilmiş sulara karbondioksit ilave ederek elde edilen yapay içeceğe verilen isimdir.

Maden suyu ise; yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal oluşan ve minimum 60 yıla yayılan yolculuğu sırasında içeriğindeki mineralleri bünyesinde toplayan, kaynaktan yeryüzüne, kendiliğinden veya teknik usulle çıkartılan doğal mineralli sulara denir.

Klimalı ortamlara aldanmayın

Bedenimizin serinlemesi için soluduğumuz hava ve su çok kritiktir. Klimalı ortamlar, serinlik hissi verse de aslında yapay olarak serinlediğimiz için kuruyan cildimiz daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden odanın içi serin bile olsa, yaz aylarında en önemli konu yeterli su içilmesidir.

Haberin Devamı

Kilo kontrolü açısından faydalı mı?

Birey aç hissettiği zaman aslında çoğu zaman susuz kalmıştır. Danışanlarıma açlık hissettiklerinde bir kez daha düşünüp bu duyguyu ayırt etmeye çalışmalarını öneriyorum: Bir bardak su veya maden suyu içip yeniden düşünün. Belki de aç değilsiniz, sadece suya ihtiyacınız var. Danışanlarıma her gün 8 - 10 bardak su ve 1 - 2 şişe doğal maden suyu içmelerini öneriyorum.

Kavun ferahlığı

Malzemeler:


- 1 dilim kavun
- Yarım yeşil elma
- 4 - 5 dal taze nane
- 1 şişe maden suyu
- Limon

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri robottan geçirip üzerine 1 şişe maden suyu ve biraz limon ekleyin.

Çilek rüyası

Malzemeler :

- 200 gr. karpuz
- 4 - 5 çilek
- Yarım limon
- 1 – 2 şişe maden suyu

Hazırlanışı: Kabuğunu soyup doğradığınız karpuzları, temizlenmiş çilek ve limon suyuyla robottan geçirin. Eşit şekilde iki bardağa bölün ve her bardağın üzerine maden suyu ilave ederek tüketin.