Geçtiğimiz pazar, balık pişirme yöntemleriyle ilgili bir giriş yapmış ve üç pişirme yönteminden bahsetmiştik. Izgara, kızartma ve buharda pişirmeyi ayrıntılı bir şekilde yazmıştım. Bugün de diğer yöntemlerden bahsedelim ve en sağlıklısının hangisi olduğuna hep birlikte karar verelim.
Fırında pişirme
Fırında pişirmede esas olan, yiyeceğin kapalı ve sıcak bir ortamda ısının etkisiyle pişmesidir. Balığı pişirmek için uygun sıcaklık genellikle 160-250 derece arasında olur. Fırınlanmış balık, göze ve damak tadına uygundur. Bu pişirme yönteminde doğru zamanlama ve ısı kontrolü esastır. Balık fırına verilmeden fırının istenilen sıcaklığa ulaşmış olması önemli bir püf noktasıdır.
D vitamini kaybını önlemek için fırında pişirme iyi bir yöntemdir. Yapılan bir çalışma, fırında pişmiş somonun tüm D vitamini içeriğini koruduğu, buna karşılık kızarmış somonun bu önemli vitaminin yaklaşık yüzde 50’sini kaybettiğini ortaya koymuştur. Bu sebeplerden ötürü fırında pişirme, balıkları pişirmek için sağlıklı bir yol olarak gösterilir.
Vakumlama yöntemi
Vakumlama, günlük hayatta çok sık kullanılmayabilir ama en sağlıklı yöntemlerden biri olarak kabul edilir. Bu yöntemde balık kapalı bir kese içine yerleştirilir ve ısı kontrollü bir su banyosu içinde pişirilir. Balık çok yavaş ve uzun sürede pişeceği için düşük sıcaklıktaki bir pişirme yöntemi
olarak kabul edilebilir.
Vakumlama yöntemi uzun zaman almasına rağmen pişirmede sağlıklı bir yol olarak kabul edilir; çünkü nemi içine hapsetmiş ve besin öğelerini muhafaza ettiği düşünülerek sıkı bir şekilde paketlenmiştir. Düşük sıcaklıklardaki pişirme yöntemlerinde olduğu gibi vakumlama yöntemi de pişirme işlemi sırasında daha az zararlı bileşik oluştuğu söylenir.
Hangi yolu seçmeliyiz?
Balık, beslenme programınıza dahil edebileceğiniz en sağlıklı besinlerdendir. Bununla birlikte balık türü, pişirme yöntemi, kullandığınız yağ ve pişirme süresi, balıklarınızın sağlığa olan faydalarını etkileyebilir. Genel olarak en sağlıklı pişirme yöntemleri Omega 3 yağ asitlerinin kaybını en aza indirgeyen, besin ögelerini koruyan ve zararlı bileşiklerin oluşumunu önleyendir. Buharda pişirme, vakumlama yöntemi, fırında balık, pişirme için en iyi seçimler olacaktır. Kızartılmış balık ise faydalarından en az yararlanacağınız balık olacaktır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, balığın faydasını zarara çevirmemek adına birkaç püf noktasını es geçmeyin. Afiyet ve sevgiyle
ZEHİRLENMEDEN KORUNMAK İÇİN
Bilmediğiniz ve güvenli olmayan hiçbir balığı tüketmeyin.
Mevsiminde taze balıkları tercih etmeye özen gösterin. Taze balığın; gözleri parlak dışa bombeli, derisi daha gergin ve parlaktır. Balığa parmağınızla dokununca oluşan çukur hemen düzelir. Ayrıca taze balığın solungaçları canlı ve parlaktır.
Dondurulmuş balıkları güvendiğiniz markalardan alın ve eve götürürken soğuk zinciri muhafaza edecek özel poşetlere koyun.
Eğer balığınızı kendiniz donduracaksanız, öncesinde mutlaka temizleyin.
Çözdürdüğünüz balıkları oda sıcaklığında uzun süre bekletmeyin ve çözdürülmüş balıkları tekrar dondurmayın.
BULGURLU SOMON
1 çay bardağı bulgur
2 parça somon
1 tutam karabiber
Defne yaprağı
Biberiye
Kuru soğan
Limon
Yapılışı: Bulguru2 çay bardağı su ile 2 saat ıslatın. Tencerenin dibine kinoaları sulu bir şekilde alın üzerine somon az tuz karabiber ile ekleyin somon dilimlerini halka soğan halka kesilmiş limon defne yaprağıyla örtüp tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 15 dakika pişirin.