Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Çarşamba günü sizlere bağışıklık sisteminden ve güçlendirmenin yollarından bahsetmiştim. Devamı olan bu yazımdaysa bağışıklık sisteminin önemli oyuncularını sizlere hatırlatmak istedim. Bağışıklık sistemi kompleks bir yapıya sahiptir. Belirli bir mucize yiyecek, sizi soğuk algınlığı mikroplarından ve grip virüslerinden korumaz. Sağlıklı yemek, kısacası dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminiz için yapabileceğiniz en iyi yatırımdır.

Savaşan herhangi diğer bir güç gibi, bağışıklık sistemi ordusu da midesiyle hareket eder. Bağışıklık sistemi savaşçıları iyi, düzenli beslenmeye ihtiyaç duyar. Bilim adamları uzun zamandır yetersiz ve dengesiz beslenen insanların, bulaşıcı hastalıklara karşı daha hassas olduğunu kabul etmiştir. İşte bağışıklık sistemimizi güçlü yapan ordu:

Haberin Devamı

C vitamini

C vitamininin bağışıklı sistemiyle ilişkisini büyük bir olasılıkla biliyorsunuz ama belki de yeşil sebzelerin ve diğer bazı besinlerin portakal, mandalina ve turunçgiller gibi C vitamini kaynağı olduğunu bilmiyordunuz. Ispanak, dolmalık biber, Brüksel lahanası ve çilek diğer çok zengin C vitamini kaynaklarıdır.

E vitamini

C vitamini gibi E vitamini de vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına destek olan çok güçlü bir antioksidandır. Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği ve fındık vitamin E olarak zengindir. Ispanak ve brokoli de…

B6 vitamini

Vücutta yaklaşık 200 biyokimyasal etkisi olan bu vitamin, bağışıklık sisteminizin çalışmasında çok önemli rol oynar. B6 vitamininin yüksek olduğu yiyecekler; muz, tavuk göğsü, ton balığı, fırında pişmiş patates ve nohut.

A vitamini

A vitamini denince gözümün önüne rengarenk yiyecekler geliyor. Renkli seçimler yapın. Havuç, tatlı patates, kavun ve balkabağı gibi. Bu yiyecekler renkli karotenoidler denen bileşikleri yüksek besinlerdir ve çok lezzetli seçeneklerdir. Vücut bu karotenoidleri A vitaminine döndürdüğü için, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan etkisi yapar.

D vitamini

Vitaminleri olabildiğince yiyeceklerden almanızı öneririm ama D vitamini bu kuralın dışında kalabilir. D vitamininin en önemli kaynağının güneş olduğunu hepimiz biliyoruz ama bu vitamini somon, ton balığı, süt ve portakal gibi besinleri tüketerek de alabilirsiniz. Ancak bazı kişilerin vücutları D vitaminini absorbe edemeyebilir ve bu kişiler dışarıdan takviye almak zorunda kalabilirler.

Haberin Devamı

Demir

Vücudunuzun oksijen hücresi taşımasına yardım eden demir bağışıklık sisteminin önemli oyuncularından biridir. Yağsız tavuk etinde, hindide ve deniz mahsullerinde bulunan demiri, vejetaryenlar de fasulyelerden, brokoli ve kıvırcık lahanadan alabilirler.

Selenyum

Selenyum, antioksidan bir mineraldir. Kanser riskini azaltmasının yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkilidir. Sarımsak, brokoli, sardalye ton balığı ve arpada daha çok bulunur.

Çinko

Çinko vücudunuzda iltihapları azaltmak ve kontrol etmekte yardımcı. Çinko, istiridye, yengeç, yağsız et ve kümes hayvanları, fasulye, yoğurt ve nohutta bulunuyor.

Size iyi bir haberim var. Bu besinleri taze bulamazsanız, donmuş olarak da alabilirsiniz. Bulunduğunuz yer ve mevsime bağlı olarak donmuş yiyecekler de size aynı vitaminleri sağlar. Ancak sadece fazla şeker ve tuz eklenmemiş olan dondurulmuş gıdaları tercih etmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Balkabaklı detoks

Malzemeler:

- 1 adet havuç

- 1 dilim balkabağı

- 1 adet kereviz sapı

- 1 yemek kaşığı pekmez

- 1 çay kaşığı toz zencefil

- Yarım limonun suyu

Yapılışı: Tüm malzemeyi robottan geçirin ve elde ettiğiniz suda toz zencefili ve pekmezi eriterek iki bardağa porsiyonlara bölün. Üzerlerine birer bardak su ekleyin, normal oda ısısında içebilirsiniz.

Balkabağı

İyi bir lif kaynağı olan balkabağının parlak turuncu rengi onun önemli bir antioksidan olan beta karotenden zengin olduğunu gösterir. Beta karoten bitki karotenoidlerinden biridir ve bağışıklık sistemini canlandırıcı etkisi olan A vitaminine dönüşür.
Yağda eriyen vitaminlerden biri olan vitamin A, ortamda yeterli yağ varken yüzde 80 oranında emilir. Epitel dokuyu, kurumaya, sertleşmeye ve dejenerasyona karşı koruyan müköz salgının sentezine yardım eder. Ayrıca gözün karanlıkta görmesini sağlar.