Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyayla etkileşimimiz sırasında bulaşıcı hastalıklardan, bakterilerden ve virüslerden korunma yeteneğimiz büyük ölçüde bağışıklık sistemimizin sağlıklı işleyişine bağlı. Ancak sadece çevrenin etkisiyle gelen hastalıklar değil, kanser gibi ilerleyici hastalıkların gelişiminin engellenmesi, kanserli hücrelerin yok edilmesi de yine bağışıklık sisteminin görevleri arasında.

Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini destekleyen en önemli faktörlerden biri. Yetersiz beslenme nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflar ve vücudu enfeksiyonlara açık hale getirir ve yaralar daha geç iyileşir.

Haberin Devamı

Araştırmalar bağışıklığın yaşla birlikte zayıfladığını ortaya koymakta. O nedenle yaşı daha ileri kişilerin hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için bağışıklığı güçlendiren yiyecekleri tüketmeleri önemli. Bu kış aylarında grip gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmanız için, tükettiğiniz besinlere daha çok dikkat etmenizi öneriyorum.

Yeterli miktarda vitamin ve mineral alarak, protein, karbonhidrat ve yağ bakımından dengeli bir beslenme programı uygulayarak, bağışıklık kalkanınızı her an çalışır halde tutabilirsiniz.

Güçlendirmek için

Sadece belirli bir besin grubunu tüketerek ya da vitaminleri alarak bağışıklık sisteminizi tam olarak güçlendiremezsiniz. Çünkü sistemin güçlü olması alınan protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlıdır. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak her zaman güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunuz anlamına gelmez.

Örneğin yeterli protein tüketmezseniz, vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.

İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırma, bağışıklık sistemini sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı, egzersiz, yaş, psikolojik durum, stres, bitkisel takviyeler ve bazı diğer bazı faktörlerin etkilediğini gösteriyor.

BU MADDELERE DİKKAT!

Haberin Devamı

- Güne kahvaltıyla başlayın.

- Tahıl tüketmeyi ihmal etmeyin.

- Haftada en az üç kez sofranızda kurubaklagillere yer verin.

- Doymuş yağı tüketimini sınırlayın.

- Düzenli egzersiz yapın.

- Tansiyonunuzu ölçtürün.

- Su tüketimini ihmal etmeyin.

- Ellerinizi sık sık yıkayın.

- Özellikle salgın olan dönemlerde arkadaşlarınızla, dostlarınızla kucaklaşmamaya çalışın.

İyi yaşam için öneriler

Hastalıklardan korunmanız için atmanız gereken ilk adım, iyi yaşam tarzını seçmektir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve sağlıklı yaşamak için atmanızın doğru olacağı ikinci adım da, genel sağlık kurallarını takip etmektir. Vücudunuzun her parçası bunları yaptığınız zaman dış etkenlere karşı daha korunaklı olacaktır:

Yeterli uyuyun ve stresi azaltın: İyi uyuyun. Az uyumak ve stresli olmak kortizol hormonunu tetikliyor ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor.

Alkol tüketimini sınırlayın: Aşırı alkol tüketimi immün sistemini zayıflamasına neden olurken vücudu akciğer enfeksiyonlarına daha açık hale getirebiliyor.

Güneş ışıklarını yakalayın: D vitaminin en iyi ve doğal kaynağının güneş ışınları olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Yapılan çalışmalar düşük D vitamini alımının bağışıklık sistemini etkileyerek solunum yolları enfeksiyonlarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. D vitamini düzeyinizi kontrol ettirin.

Sigara dumanından uzaklaşın: Sigara dumanı bağışıklık sistemini baltalıyor ve bronşit, pnömoni gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle de çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarına neden olabiliyor.

Sebze ve meyve tüketimine önem verin: Rengarenk sebze ve meyvelerde bulunan antioksidan maddeler bağışıklık sisteminin en önemli oyuncularındandır. Yaşlılarda yapılan çalışmalar sebze ve meyve tüketimin Streptecoccus Pneumonia (enfeksiyon hastalıklarına neden olan bir bakteri türü) enfeksiyonuna karşı yapılan Pneumovax aşısını güçlendirdiğini söylüyor.

PAZAR GÜNÜ:

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve yiyecekler