Bağışıklık sistemi denince, aklımıza birçok şey geliyor. Düzenli uyku, egzersiz, hijyen ve daha az stres, bu sistemin olmazsa olmazları. Sağlıklı beslenme de daha güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından. Bütün besin gruplarından yeteri kadar almanın yanı sıra ihtiyaç durumunda uygun takviyeler de önem taşıyor.
Bağırsaklarımızda yaşayan milyonlarca mikroorganizma var. Oraya yerleşmiş, çoğunluğu yararlı işlevlere sahip bu topluluğa, ‘mikrobiyota’ denir. Herkesin mikrobiyotası kendine özeldir ve burada, iyi ve kötü bakteriler kendi içinde bir dengededir. Bağırsaklarımızdaki mikroorganizmaların tipleri ve sayısındaki dengenin bozulmasınaysa, ‘disbiyoz’ denir. Bu durum, ‘yararlı bakterilerin ve çeşitliliğin azalması ve zararlıların artması’ olarak da açıklanabilir. Dengeli bir bağırsak florası, vitamin sentezlenmesi, bağırsak bariyerinin güçlendirilmesi, mineral emiliminin ve sindirimin desteklenmesi, gibi görevlerinin yanında, bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde de çok büyük öneme sahiptir.Probiyotikler, bağışıklık sistemine destek sağlar ve bağırsaklarda zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebilir. Çalışmalar, bazı probiyotiklerin vücutta doğal antikorların üretimini teşvik ettiğini ortaya çıkarmıştır. Daha çok araştırmaya ihtiyaç olsa da bu konuda yapılan bazı incelemeler, probiyotik kullanımının, solunum yolu enfeksiyonları riskini ve hastalık süresini de azaltabileceğini gösteriyor.
Probiyotik takviyesi
Beslenmeyi probiyotik açıdan desteklemek elbette önemli ama bazı durumlarda
dışarıdan takviye ürünler de gerekiyor. Ev yapımı fermente besinlerin probiyotik içeriği konusunda araştırmalar, çelişkili sonuçlar ortaya koyuyor. Bu durumda takviyeler, içindeki bakterilerin hem çeşidinin hem de sayısının belli olmasıyla, daha güvenilir kalıyor. Özellikle bağışıklığın desteklenmesi gerektiği durumlarda veya sindirimin değişikliğe uğrayabileceği seyahat süreçlerinde kullanımı fayda sağlayabiliyor. Probiyotik takviyesi alırken, mutlaka güvenilir markaları tercih etmenizi öneririm.
Yararlı besinler
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmenizde yer vermeniz gereken bazı gıdalarla, içerdikleri vitamin ve mineralleri aşağıda paylaşıyorum.
- Turunçgiller, portakal, kivi ve mandalina gibi kış meyveleri, bağışıklık sistemi için önemli olan C vitamini açısından zengindir.
- Brokoli, ıspanak ve kırmızı biber gibi sebzeler, C vitamini yönünden destekleyicidir.
- Fındık ve badem gibi yağlı tohumlarla, kepekli tahıllar, E vitamini açısından zengindir.
- Fasulye, hindi, yengeç, istiridye ve sığır eti gibi besinlerin, çinko içeriği yüksektir.
- Tavuk, kepekli tahıllar, ton balığı, yumurta, ayçiçeği çekirdeği ve kahverengi pirinç, selenyum açısından destekleyicidir.
- Kavun, havuç ve patates gibi turuncu renkteki besinler, antioksidan bir madde olan A vitaminin öncüsü karotenoid bakımından zengindir.
- Somon, ton ve uskumru gibi yağlı balıklarla, keten, chia tohumu ve ceviz gibi besinler, bağışıklık destekleyici omega 3 yağ asitlerini bol miktarda taşır.
- Taze sebze-meyvelerde bulunan antioksidan bileşenler, bağışıklık sistemi için önemlidir.
- Yoğurt ve kefir gibi fermente ürünler, probiyotik bakteriler açısından destekleyicidir.