Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde sağlıklı beslenmenin önemini artık bilmeyen yok. Son zamanlarda bağışıklık sisteminin unutulan organı olarak adlandırılan bağırsaklarla ilgili araştırmalar çoğalıyor. Sağlıklı bir beden ve bağışıklık sistemi, sağlıklı bağırsaklardan geçiyor.

Bağırsaklarımızda sağlık için faydalı olan ve probiyotik adı verilen yararlı bakterilerle, hastalık yapıcı bakteriler bir arada bulunuyor. Buradaki denge çok önemli. Yararlı bakterilerin daha fazla olması; bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, hastalıklara karşı korunmada hatta son zamanlarda yapılan çalışmalara göre obeziteye karşı savaşta bile etkili olabiliyor.

Haberin Devamı

Doğduğumuz andan itibaren geçirdiğimiz hastalıklar, kullandığımız ilaçlar, beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara tüketimi, stres gibi birçok durum bağırsak sağlığımızı etkileyebiliyor.

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İCİN LİFLİ BESLENİN
Prebiyotik besinler

Bağırsak sağlığını korumak için yapabileceğimiz şeylerin en başında bebeklere anne sütü vermek geliyor. Anne sütü doğada mucizevi özellikte olan tek besindir...

Düzenli olarak yoğurt ve kefir gibi probiyotik özellikte besinleri tüketmekte fayda var. Yeşil mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller, enginar, pırasa, soğan, sarımsak gibi yiyecekler, tam tahıl ürünleri, kuşkonmaz ve muz, elma, çilek, üzüm gibi meyveler, badem gibi yağlı tohumlar prebiyotik besinler arasında.

Bu besinler bağırsaklarda probiyotik bakterilerin çoğalmasına destek oluyor. Turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke ve bira mayası bağırsaklarda bulunan probiyotik bakterilerin sayısını artırarak bağırsak sağlığına katkı sağlıyor.

Günde 25 - 30 gram lif

Lifi, bitkilerin hücre duvarlarının sindirilemeyen kısımları olarak tanımlayabili- riz. Kabızlık, hemoroid, bağırsak hastalıkları hatta birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğu araştırmalar tarafından kanıtlandı. Diyet lifi dışkının boyutunu, ağırlığını artırıyor ve yumuşak olmasını sağlayarak kabızlığa karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca sulu dışkı problemi varsa, bağırsaklardaki suyu eme-rek dışkının yoğunluğu- nun normal hale gelmesine yardım ediyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü, günde 25 - 30 gram lif alımını öneriyor. Yani alınan her 1000 kalori için 10 - 13 gram lif tavsiye ediliyor. Lifi her gün öğünlerde dengeli şekilde tüketmek bağırsak sağlığımız için önemli.

Ben de bugünkü yazımın sonunda lifi hayatınıza kolayca sokabileceğiniz pratik tarifler verdim.

Kuru meyveli yulaflı kurabiye

Malzemeler:

- 2 adet yumurta

- 1.5 kase yulaf ezmesi / tahıl gevreği

- 1 kase yaban mersini / kuru üzüm / kuru kayısı / kuru erik karışımı

- 1 paket vanilya

- 1 çay bardağı light yoğurt

- Yarım çay bardağı sıvı yağ

- Yarım paket kabartma tozu

- 1 - 2 çay bardağı kepekli un

Yapılışı: Sıvı yağ, un, yumurta ve yoğurdu karıştırın. Sonrasında diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. İsteğe göre şekillendirdikten sonra önceden 170 derece ısıtılmış fırına koyup, 15 - 20 dakika pişirin. 20 porsiyona bölebilirsiniz.

Pancarlı bulgur salatası

Malzemeler:

-6 - 7 yaprak marul

- 4 - 5 yaprak roka

- 3 yemek kaşığı haşlanmış bulgur

Haberin Devamı

- 1 orta boy pancar turşusu

- Cherry domates

Sos için:

- 1 kase süzme yoğurt

- 1 TK zeytinyağı

- 1 TK nar ekşisi

- Su

Yapılışı: Marul ve rokayı iyice yıkadıktan sonra doğrayın. Pancarları küp şeklinde kesin. Malzemeleri bir servis tabağına koyduktan sonra üzerine doğranmış pancar turşusunu ekleyin. Domatesleri ikiye kesip, ilave edin. Süzme yoğurdun kıvamını suyla açın, zeytinyağı ve nar ekşisiyle karıştırın. Sosu salatanın üzerine ekleyin.

Tok tutan lifli omlet

Malzemeler:

- 3 yumurta beyazı

- 1 tam yumurta

- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

- Maydanoz

- Pul biber

Yapılışı: Yumurtaları 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, ince kıyılmış maydanoz, az tuz ve pul biberle karıştırarak yağsız tavada pişirin.