Bugün babalar günü, tüm baba ve baba adaylarını kutlarım. Bu vesileyle biraz erkek sağlığına yönelik öneriler vermek istedim. Hem babalar hem de babalarına daha iyi bakmak isteyen çocuklara rehber olmasını dilerim
Kilo kontrolü
Erkekler, kadınlara göre daha şanslı. Çünkü kadınların vücutlarında yağ dokusu daha fazla ve metabolizmaları daha yavaş. Erkekler, daha fazla yemek yer ama hemen kilo almazlar. Çünkü metabolizmaları daha hızlıdır, daha yüksek kas oranı ve geniş vücut yüzeyi, yediklerini çabuk yakmalarını sağlar.
Elma-Armut
Erkek ve kadınları elma veya armut tipi olarak değerlendirmek mümkün. Kadınların kiloları genelde kalça çevresinde toplandığı için armut tipi, erkekleriyse bel çevresinde toplanan yağ nedeniyle elma tipi olarak değerlendirebiliriz. Kadınlarda kalçadaki yağ dokusu, estetik açıdan dezavantaj olsa da aslında sağlık açısından erkeğe göre avantaj yaratır. Çünkü elma tipi şişmanlık, kanser, diyabet, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek taşı gibi hastalıklar açısından riskli bir durum. Bu nedenle bel çevresi ölçümlerinde erkeklerin 102 cm.’nin üzerine çıkmaları istenmez.
Dikkat
Karaciğer yağlanması, gutı, prostat, kolon, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları, erkeklerin dikkatli olması gereken sağlık sorunlarının başında. Şişmanlıksa tüm bu hastalıkları tetikliyor. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme aktif bir yaşamın en iyi ilacı. Bununla birlikte doymuş yağ ve kolesterolü diyette azaltmak, kansere karşı koruma için bol sebze ve meyve tüketmek, süt ürünlerini yağsız tercih etmek, posa için tam tahıl ürünleri tüketmek erkeklerin temel beslenme biçimi olmalı.
Ne yapılmalı?
* Kalp sağlığını korumak amacıyla hafta en az 2-3 kez balık yenilmeli.
* Kırmızı et, haftada en fazla 2 kez tercih edilmeli. Haftada 2 kez tavuk-hindi eti yenilebilir.
* Tüm süt ve süt ürünleri, az yağlı olmalı. Peynir porsiyonlarına dikkat edilmeli. Prostatla ilgili sorun varsa kalsiyum alımı sınırlandırılmalı.
* En az bir öğünde mutlaka sebze bulunmalı.
* Meyvelerin anti-oksidan yani sizi kanserden koruyucu etkisinden faydalanılmalı. Günde 2-3 porsiyon olacak şekilde tüketilmeli, kabukları soyulmamalı ve lif tüketimi artırılmalı.
* Yağlı tohumlar, aşırıya kaçmamak kaydıyla günlük beslenmeye dahil edilmeli. 3 tam ceviz+10 fındık veya 10 adet badem tercih edilebilir.
* Haftada 3-4 gün 45-50 dakika düzenli spor yapılmalı.
* Alkol tüketimi azaltılmalı.
Kansere karşı
Likopen içeren domates, karpuz, greyfurt gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Likopen, prostat ve akciğer kanseri riskini düşürebiliyor. B6, B12 ve folik asitse kandaki homosistein düzeyini düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.
Kaç yaşında olursanız olun sağlığınızı korumalısınız. Bu, kendinize ve ailenize karşı bir sorumluluk ve yatırım. Daha nice Babalar Günü’nü sağlıkla kutlamak için yaşam şeklinizi ve beslenmenizi lütfen gözden geçirin.
MAÇ KEYFi iÇiN
Babalar, genelde televizyon karşısında bir şeyler yemeyi çok sever. Özellikle de maç seyrederken...Babanızın sağlığına özen gösteriyor ama keyfinin de kaçmasını istemiyorsanız size güzel bir önerim olacak: Cips lezzetinden vazgeçemeyenler için yağsız, düşük kalorili ev yapımı cips.
Malzemeler
2 adet yufka
4 yemek kaşığı light labne
2-3 yemek kaşığı su
1 çay kaşığı pul biber ve kekik
Yapılışı
Labneyi suyla incelttikten sonra içine baharatları ekleyin ve hazırladığınız bu karışımı 2 yufkanın arasına iyice sürün. Daha sonra birbirine yapışmış yufkayı minik kareler halinde kesin ve 200 derece sıcaklıkta 10-12 dakika fırınlayın. Cipsler hazır, afiyet olsun.