Narın yararları o kadar çok ki; antioksidan özellikte, kalbe faydalı, kolesterolü düşürmeye yardımcı... Nar tanelerini aşure süslemede de kullanabilirsiniz
Çocukken en çok duyduğumuz bilmece ‘Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane’ değil miydi?
Evet, cevap çok kolay: Nar!
Narın tane sayısı gibi yararları da o kadar çok ki... İşte bu nedenle de sürekli nara karşı önem vurgulanıyor. Nar vitamin, mineral deposu olduğu gibi antioksidan özellikte.
GRİBE DE KARŞI
Ayrıca nar, kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan bir meyve.
Nar içerdiği yararlı maddeler ile kolesterolü düşürmeye yardımcı, kalp sağlığına faydalı ve antioksidan içeriğinin gücü ile de kan- sere karşı koruyucu etki yaratıyor.
Nar ile ilgili yapılan araştırmalarda, cilt ve prostat kanserine karşı narın koruyucu etki yarattığı belirtiliyor. Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar; önemli miktarda da potasyum, lif, C ve A vitamini ve niasin içermektedir.
100 ml nar suyu, 100 ml kırmızı şaraba veya 100 ml yeşil çaya göre 2-3 kat daha fazla antioksidan kapasite gösterir.
Narın aynı zamanda kan yapıcı, idrar söktürücü, enerji verici ve tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır.
* Narın besin değerlerine bakacak olursak; 100 gramında...
*Enerji 68 kcal
*Posa 0,6 g
*Demir 0,3 mg
*Kalsiyum 3 mg
*Potasyum 259 mg
*Selenyum 0,6 mcg
*C vitamini 6,1 mg
C vitamini, potasyum ve demirden zengin bir meyvedir nar...
Türkiye’de nar doğrudan tüketilmesinin yanı sıra nar ekşisi olarak çeşitli biçimlerde, özellikle salataya tat vermede veya doğrudan narın suyu içilerek de tüketilmektedir. Nar taneleri salataların yanı sıra aşure, güllaç ve çeşitli tatlı süslemelerinde de kullanılıyor.
BEREKET SİMGESİ: AŞURE
İslam tarihinin en önemli zamanlarından olan Muharrem ayındayız. Muharrem ayı tatlısı olan aşure, evlerde kaynadı. Ancak çeşit çeşit yemiş ve baharatların harmanıyla lezzetlenen aşureyi dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. Muharrem ayı geldiği zaman evde bir telaş ve heyecan başlar. Geleneksel olarak Muharrem ayında Anadolu’nun hemen her yerinde kaynatılan aşure, içinde bulunduğumuz kış aylarında enerji veriyor, vücut direncini artırıyor. Aşağıdaki tarifi yapmayı deneyebilirsiniz ve kışın haftada 1-2 gün ara öğün yerine küçük bir kase yenilebilir.
BUNLARA DİKKAT!
D Vitamini yetersizliği ile...
*Tip I diyabet riski artar
*İnsulin diren-ci riski artar
*Hipertansi-yon riski artar
*Kalsiyum yararlılığı azalır
*Osteoporozis riski artar
*Kanser riski artar
* Tütün kullanımı ile akciğer, baş, boyun, yemek borusu, ağız, gırtlak kanserleri riski artar.
* Alkol kullanımı ile baş, boyun, ağız, yemek borusu kanseri riski artar.
* Aşırı tuz alımı ile mide kanser riski artar.
MALZEMELER:
* 1 su bardağı buğday
* Yarım su bardağı kuru nohut
* Yarım su bardağı kuru fasulye
* 1/3 su bardağı pirinç
* 10 adet kuru kayısı
* 1 çay bardağı kuru üzüm
* 1 çay bardağı fındık içi
* Şeker yerine bitkisel tatlandırıcı olabilir (İsteğe göre artırılıp azaltılabilir) n 2-3 yemek kaşığı tarçın
* 6-7 su bardağı su
HAZIRLANIŞI:
Ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı suyuyla düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ıslatma suyuyla birlikte kaynamış buğdayın içine atın ve 20 dakika daha pişirin. Pirinç, doğranmış kuru kayısı, kuru üzümü de ilave edip pişirin. Gerekirse biraz daha su ilave edilebilir. En son tarçını ve tatlandırıcıyı (veya şeker) ilave edip, iyice karıştırın ve ateşten alın. Ilıyınca üzerini ceviz ve bolca nar taneleriyle süsleyerek servis yapabilirsiniz.