Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü... “Dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak her şey” demiş sevgili Zülfü Livaneli, ne de güzel söylemiş. Sevgi, sevmek, sevilmek elbette ki dünyadaki bütün kapıları açabilen en güzel duygulardan biri. Sadece belirli günlerde değil, hayatımızın her anında sevgi, anlayış, merhamet ve vicdanla hareket edersek dünyanın çok daha yaşanılır bir hale geleceğine inanıyorum.
Ben bu yazıyı genç meslektaşım diyetisyen Betül Karakuş ile hazırlarken çok farklı bir yönden aşka ve kalbe bakmamı sağlayan bir bakış açısı ortaya çıktı. Bence Betül haklı, aşk deyince aklımıza önce kalp gelse de gerçek kararı acaba kalp mi veriyor, beyin mi?
Önce kendinizi sevin
14 Şubat yaklaşırken sosyal medyada, televizyonlarda, alışveriş merkezlerinde hatta sokaklardaki pankartlarda bile sevdiklerinize değer vermekten, onlar için yapabileceklerinizden, alabileceğiniz hediyelerden bahsediliyor. Sevginin gücüne en çok inanlardan biri olarak ben önce kendinizi severek başlamanız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü siz kendinize değer vermezseniz, kimseden değer bekleyemezsiniz. Hayata pozitif bakın, olumsuzlukların sizi üzmesine izin vermeyin. Her gün güzel geçmek zorunda değil fakat her günün içinde mutlaka güzel bir şey olacaktır, ona odaklanın.
Kalbinizi besleyin
Sağlıklı bir kalbe giden yol sağlıklı besinlerden geçiyor. İşte sizlere kalbe dost besinler;
1. Tam tahılların içerdiği lifler, kalp krizi riskini düşürüyor. Günlük beslenmenizde lifli besinleri ihmal etmeyin.
2. Amerikan Kalp Derneği; fındık, ceviz ve badem gibi sert kabuklu yemişlerin kalp krizi ve felç riskini azalttığını kaydediyor.
3. Somon balığı, içindeki sağlıklı yağ asitleriyle kalp dostu besinlerden gösteriliyor.
4. Kuşkonmaz, kalbin ana damarlarının temiz ve açık tutulmasında etkisini gösteriyor.
5. Zeytinyağı, kalp için en iyi yağlardan biri ama fazlasının yağ ve kiloya dönüştüğünü unutmayın!
6. Bir araştırmaya göre, bir hafta boyunca her gün avokado tüketenlerin kolesterolü yüzde 17 oranında düşüyor.
7. Nar, kalp damarlarındaki tahribatları onarıyor.
8. Yoğurt, damarlar için iyi bir destekçi.
9. Zerdeçalın etkisi, göğüsteki yanmalara iyi geliyor.
10. Hurma, portakal ve tarçının kalp damarlarındaki kanın akışını düzenlediğine dair bilgiler var.
11. Karpuz ve ıspanak, kalp damarlarını genişleterek bir hastalığa yakalanma riskini yüzde 11 oranında azaltıyor.
Beyninizi sevin
Beyin hücreleri vücudumuzdaki diğer hücreler gibi oluşum sırasında besin öğelerine ihtiyaç duymakta. Bu nedenle hamilelik sırasında ve bebeklik döneminde sağlıklı bir vücut ve beyin fonksiyonu için sağlıklı beslenmenin çok büyük önemi vardır. Yapılan birçok çalışma yetişkinlik döneminde beslenmenin bilişsel fonksiyonlara etkisini araştırmaktadır.
1. Folik asit içeren besinler örneğin portakal suyu ve tam tahıllı ekmek, kahvaltı için ve beyni beslemek için iyi bir seçenek.
2. Özellikle nar suyu, kuru yaban mersini ve kuru eriğin içerdiği yüksek miktardaki hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan biyokimyasallar ile oksidatif, stresle savaşır ve bilişsel fonksiyonları korurlar.
3. Yapılan son çalışmalar çay tüketiminin kişiyi sakinleştirerek konsantrasyonu ve işe odaklanmayı artırdığını göstermektedir. Bileşimindeki kafein dolayısıyla merkezi sinir sistemini uyarıcı etkinlik gösterir.
4. Eğer beyniniz bulanık ise veya aniden irritabilite hissediyorsanız, muhtemelen susamış olmalısınız. Dehidrasyon sizi halsiz, uyuşuk hissettirir ve konsantrasyon problemleri yaşamaya başlarsınız. Bu nedenle günde 8 - 12 bardak su tükettiğinizden emin olmalısınız.