Bugün diyetin 4’üncü günü. Dünkü yazımda, “Diyette yol arkadaşı iyi olabilir” demiştim. Peki arkadaşlarımız bize zarar verir mi?
Kilo vermeye kesin karar verdiniz, tüm kararlılığınızla başladığınız bu ilk günde arkadaşlarınız ısrarla sizinle buluşmak istedi. Bu ilk günler, henüz fazla yol kat edilmediğinden “Nasıl olsa kaybedecek fazla bir şey yok, yeni başladım, bu gece bozulsa da yine başlarım” diye düşünebileceğiniz dönemlerdir. Uzun süredir diyet yapıyorsanız vermek istediğiniz kiloların bir kısmını vermişseniz, artık yediklerinizi sınırlamaktan bıkmış ve sıkılmışken arkadaşlarınızla bir yemekte buluşmuş olabilirsiniz. Onlar içlerinden geldiği gibi yiyorlar, canı makarna isteyen makarna söylüyor, yanında bir kadeh şarap, arkadan tatlı geliyor. Siz de onların yanında belki de daha rahat hissederek bütün kararlılığınızı bir yana bırakıyorsunuz. Tanıdık geldi mi?
Yaşam şeklimiz, çevresel faktörlerin etkisinde gelişir, bireysel özelliklerimizin gelişiminde genlerimiz kadar çevremiz de etkilidir. Davranış biçimi ve bu davranışın yeniden yapılanması önemli ve kolay olmayan bir süreçtir aslında.
Araştırmadan çıkan sonuçlar
Bu çok doğal, çünkü sosyal aktivitelerin yemek üzerine kurulduğu günümüzde çevrenin beslenme düzenimiz üzerinde etkisi fazla. Disiplinimizi arkadaşlarımız bozabilir veya kuvvetlendirebilir! Tıpkı sigarayı bırakmaya ya da azaltmaya çalışan kişilerin çok sigara içen arkadaşlarının yanında zorlanmaları ve “Bu seferlik bir tane içeyim” demeleri gibi.
Ama bu durum, yalancı bir dünya kurulması anlamına gelmiyor. Gerçek dünyada kızartmalar, börekler, pizzalar ve tatlılar var. Bu gibi yerlere gitmekten tamamen kaçınırsanız bu sefer de eninde sonunda gerçek dünyaya döndüğünüzde sorun yaşayabilirsiniz.
32 yıl boyunca 12 bin 67 kişiyle yapılan bir araştırmada, şişman arkadaşların kilo üzerinde çok etkili olduğu ortaya kondu. Obez bir arkadaşa sahip olmak kişide bu rahatsızlığın görülme riskini yüzde 57 artırıyor. Karşılıklı iki obez arkadaş olma durumunda bu risk yüzde 171’e yükseliyor. Arkadaşların obezite üzerine etkisi 2 - 4 yıl gibi sürelerde görülebiliyor. Bundan kesinlikle arkadaşların kilolarına göre seçilmesi gibi bir sonuç çıkarılmamalı ancak farkındalık önemli bir çözüm olabilir. Şimdiden sonra, size göre daha kilolu veya belki de metabolizması hızlı olup daha çok yiyen ama kilo almayan bir arkadaşınızın yanında daha çok yediğinizi fark edebilir ve bu konuda bir şeyler yapabilirsiniz. Elbette ki yapılacak şey onunla daha az görüşmek değil.
Kim bilir belki de normalde kendinizi o kadar kontrol altında tutmaya çalışıyorsunuzdur ki böylesine rahat yiyen birinin yanında rahatça yemek size de cazip geliyordur. Bu araştırmanın sonuçları, ‘kilolu kişilerin çevresindekileri etkilediği’ şeklinde değil; ‘insanların kilolu kişilerden etkilendiği’ şeklinde yorumlanabilir. Bu ikisi arasında fark yokmuş gibi gözükse de aslında çok farklı iki durumdur!
Sabah:
- 1 kase yoğurt
- 1 elma
- tarçın
- 3 ceviz
- Şekersiz çay
Ara öğün: Limonlu tarçınlı ılık su (2SB)
Öğle:
- 4 adet ızgara köfte (120 gr.)
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 4 YK piyaz veya bulgur
Ara öğün:
- 2 dilim hurma tatlısı
- Tarçınlı süt
Akşam:
- 6 YK zeytinyağlı sebze
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 1 kase yoğurt
Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2SB)
- 2 kuru kayısı
- 2 ceviz
* TK= tatlı kaşığı
* YK= yemek kaşığı
Hurma tatlısı
Malzemeler
- 10 hurma
- 1 ÇB çiğ badem
- 1 ÇB ceviz
- 2 ÇB kakao
- yarım ÇB keçiboynuzu pekmezi
- 1 ÇB yulaf kepeği
- 1 paket vanilya
Hazırlanışı
Hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra haşlayıp robottan geçiriyoruz. Kalan malzemeleri ekleyip bir kez daha robottan geçirerek püre yapıyoruz. Elde edilen püreyi buzdolabında beklettikten sonra şekillendiriyoruz. 20 eşit parçaya bölebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.