Ananas denildiğinde aklınıza ilk önce ödem attıran ve selülitle savaşan etkisinin geldiğini biliyorum. Evet haklısınız, ananas içerdiği enzimlerle selülitle ve ödem problemiyle savaşabiliyor. Ama çözünür lifler, antioksidan maddeler, vitamin ve minerallerle bunların dışında da birçok sağlık faydası var.
Ananas, tropikal iklim kuşağının meyvelerinden. Özellikle Kosta Rica, Honduras, Fildişi Sahili, Gana, Tayland ve Malezya gibi tropikal iklimin görüldüğü bölge ülkelerinde yetiştirilir.
Ananas, ‘bromelain’ adında proteinleri sindirici etkiye sahip bir enzim içerir. Bu nedenle özellikle doğal yönden etin yumuşatılması işleminde kullanılır. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyon ve ödemi de etkili biçimde azaltır. Zedelenmiş dokuların iyileşme süresini kısaltabilir. Bromelain, dokularda meydana gelen ödem ve inflamasyon sonucu ortaya çıkan artrit, sinüzit, gut hastalığı, bademcik iltihabı ya da yaralanma ve burkulmaların iyileşmesine yardımcı olur.
Son yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bromelainin anti-inflamatuvar özelliği kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi geçirme ve inme riskini de azaltıyor. Antioksidan koruma sağlayıp, bağışıklık sistemini destekliyor. Dokuların iyileşme süresini kısaltması, inflamasyon ve ödemi azaltması da ‘selülit savar’ olarak nitelendirilmesinin sebeplerinden. Yani doğru beslenme ve düzenli egzersizle birleştiğinde selülitlerle savaşabilir.
Ayrıca manganez ve antioksidan etki gösteren C vitamininden zengin oluşuyla cildi güzelleştirmeye de yardım eder. C vitamini, dokularda kolajen sentezini hızlandırır ve yenilenme sağlar.
Hastalıklara karşı koruyucu
Ananasın yüksek lif içeriği, kişinin bağırsak sağlığını korur. İçerdiği çözünür posayla yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Ananas bir antioksidan olan ferulic asitin iyi kaynağıdır ve kansere yol açan maddeleri önlemeye yardımcı olur. Diyet yapanlar için de yoğun tatlı tadına sahip lezzetli bir meyvedir. Şekerli bir tada sahip olması onu daha da çekici kılar.
Nasıl tüketmeliyiz?
Ananas seçerken koyu yeşil yaprakları olmasına özen gösterin. Bu, taze ve iyi kalitede olduğunu gösterir. Özellikle küçük, yeşil ve tombul görünen ananaslar büyüklerine göre daha tatlıdır. Ananas yıl boyunca üretilir fakat yaz aylarında boldur.
Meyvenin kendisini yiyebilir, suyunu çıkartıp içebilirsiniz. Salatalara, yoğurda, deniz mahsullerine veya etli yemeklere ilave edebilirsiniz. 80 gr. taze ananas, 41 kalori içerir ve günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 25’ini karşılar.
Ananas suyunun 80 ml’si ise yaklaşık 38 kalori içerir. Ananası saklama kabında muhafaza edebilir ya da streçle kaplayabilirsiniz, böylece kokusunun diğer yiyeceklerle karışmasını önlersiniz. Dilimlediğiniz ananasları buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.
MALZEMELER:
1 orta boy ananas
Tarçın
Yarım nar
2-3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
Taze nane yaprakları
Yapılışı: Ananas ve nar tanelerini Hindistan cevizi ve tarçınla karıştırarak mikserden geçirin. Taze nane yapraklarını da karışıma ekleyebilir ya da süsleme içinde kullanabilirsiniz. Buzdolabında yarım saat aralıklarla karıştırararak iki saat kadar dondurduktan sonra servis edebilirsiniz. Mevsim meyvelerine göre, nar yerine kivi ya da çilek kullanabilirsiniz. Ayrıntılı video için Dilara Koçak YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.
Tok tutan ve ödem atan kahvaltı
1 kase yoğurt
3 ince dilim ananas
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı tarçın
5-6 adet badem
Yapılışı: Ananasları küçük küçük doğrayın. Sonra yoğurt ve yulafla karıştırın. Üzerine tarçın ve bademler ekleyerek tüketebilirsiniz.