Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Markette rengarenk ürünleri sepete atmak için yarışır, bir de karnımız açsa bütçemizi aşarız. Aslında yapmamız gereken, listenin dışına çıkmamak ve etiket okumak

Bazı paketli ürünler, sağlığına dikkat edenler için kafa karıştırıcı olabiliyor. Sosyal medya hesaplarıma ve e-posta adresimize bu konuda çok sayıda soru geliyor. Hadi bu ürünlerin bazılarına daha yakından bakalım.

KONSERVE BAKLAGİLLER
Kuru fasulye, nohut veya kuru barbunya, konserveden daha ucuz fakat pişirmesi daha uzun zaman alır. Zamanınız kısıtlı olduğunda bu ürünleri seçebilirsiniz.
Ben, annemin meşhur tavuklu nohutlu çorbası için genelde bunu yapıyorum veya önceden haşlayıp dondurduklarımı kullanıyorum. Tabii konserve seçimi yaparken tuz katkısı olmayanları tercih etmeniz gerekir.
Fasulyeyi kullanmadan önce suyunu boşaltın ve durulayın. Bu işlem, içeriğindeki sodyumun azalmasını sağlayabilir veya benim gibi haşlayıp dondurma yöntemini seçin.

YULAF VE KETEN TOHUMU
Yulaf ve öğütülmüş keten tohumu ile kalp sağlığı açısından yararlı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Her ikisini de paketlenmiş, kartonda ya da torbalı olarak bulabilmeniz mümkün.
Yulaf kepeğinin yapısında ‘betaglukan’ isimli suda çözünebilen bir lif bulunur. Betaglukan; kolesterolün dengelenmesinde olumlu etkilere sahip. Böylece kalp krizi riskini azaltmaya da yardımcı.
Keten tohumuysa omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra yulafla tüketildiğinde sindirim sistemine destek verebiliyor. Daha iyi bir sindirim için bu ikili çok işe yarıyor. Yulaf veya yulaf ezmesi alırken en az şeker ilaveli olanı
tercih etmenizde fayda var.

DONDURULMUŞ SEBZELER
Bu ürünler, tazeleri kadar besin değerine sahip çünkü mevsiminde tarladan toplanıp hızla paketleniyorlar. En iyi miktarda vitamin ve minerali aldığınızdan emin olmak için
paketi açtığınızda hemen tüketmeniz gerekiyor.
Ayrıca sebzelerinizi kaynatarak pişirmek yerine, buharda ya da fırında pişirmeniz suda
çözünür vitaminlerin kaybolması ihtimalini azaltıyor.
Tabii kıymalı olarak sulu ısıda veya zeytinyağlı da yapabilirsiniz. Yaz için buharda haşlayıp yoğurtla karıştırmak ise benim en sevdiğim yöntem.

PAKETLENMİŞ BARLAR
Paketlenmiş barlar biraz yanıltıcı olabilir çünkü hepsi sizin için doğru tercih değil. Dikkatli alışveriş yapmalı ve etiketi iyice okumalısınız.
Ürünün içerik listesine göz atın. Aslında içeriğinde tahıl, kuruyemiş ve meyve parçacıkları gibi sağlıklı kabul edilen besinlerden var ama paketlenmiş olanların çoğunda ilave şeker bulunabiliyor.
Ayrıca bu ürünler çok fazla kalori içerebiliyor. Bu yüzden barınızı ikiye bölüp küçük atıştırmalık halinde tüketebilir ya da bir arkadaşınızla paylaşabilirsiniz.

DONDURULMUŞ BALIK
Bu güvenilir yiyecek, omega-3 yağ asitleri ve protein bakımından zengin olup, size yüksek miktarda D ve B-12 vitamini sağlıyor.
Balık tüketimi az olanlar için dondurulmuş balık iyi bir seçim.
Dondurulmuş ürünleri alışverişinizin en sonunda alın ve mümkünse soğuk muhafazalı poşet içinde eve getirin. Dondurulmuş ürünleri satın aldıktan 30 dakika içinde buzdolabına yerleştirmeyi hedefleyin.

Haberin Devamı

VEJETARYENLER iÇiN RAMAZAN ÖNERiLERi

Haberin Devamı

* Vejetaryen olan bireyler, Ramazan’da protein ihtiyaçlarını karşılamakta sorunlar yaşayabilir. Bitkisel kaynaklı bazı besinler protein içerse de vücutta kullanılabilirlik oranı çok yüksek değil. Eğer kişi ‘lakto ovo vejeteryan’ ise durumu kontrol etmek daha kolay çünkü bu bireyler, süt ürünleri ve yumurta tüketiyor. ‘Vegan tip vejeteryanlık’ ise en katı olanı, bireyler bal dahi tüketmiyor.
O yüzden beslenme yönünden dikkatli olunmalı, bazı vitamin ve mineral destekleri unutulmamalı.
* VejetAryEnsEnİz Ramazan boyunca mutlaka
sahur ve iftarda proteinli bir besin tüketin. Kuru baklagil veya soya gibi bitkisel et alternatifleri olabilir. Eğer süt ürünleri yiyen bir vejeteryansanız süt, yoğurt, peynir ve mutlaka yumurta kullanın. Çorbalarınıza baklagil veya süt, yoğurt ekleyerek protein değerini artırın.
* Meyve tüketimini her gün en az iki porsiyon olacak şekilde ayarlayın. Yağlı tohumlardan düzenli
yiyin. Badem ve fındık iyi protein kaynakları arasında.