Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

ocuklar sağlıklı kiloyu ve büyümeyi anne - babalarının ve ailelerinin yardımıyla gerçekleştirir. Böylelikle iyi yaşam seçimlerinden tüm aile de yararlanır. Sağlıklı yiyecekler seçmek, fiziksel aktiviteyi artırmak ve profesyonel yardım almak… Bunların hepsi yardımcı olabilir.

Kısa zamanda kilo verdiren yanlış diyetler, iştah kesiciler ya da aşırı kilolu bir çocuğu küçük düşürmek veya alay etmekse yardımcı olmayan yöntemlerdir. Ancak malesef bazı çocuklar, okulda diğer arkadaşları tarafından bu tür durumlara maruz kalabilir, bu konuda da dikkatli olmak önemlidir.

Haberin Devamı

Aşırı kilolu birçok çocuğun aşırı kilolu yetişkin olarak devam etme ihtimali yüksektir. Oyundan okul çocuğu dönemine geçişte beslenme ve yaşam tarzlarını en fazla etkileyen etmenlerden biri de

ebeveynlerdir. Evdeki en basit bir ayrıntı bile harika veya tam tersi bir etki yaratabilir.

Aşırı kilolu mu, obez mi?

Bir insanın az / aşırı kilolu mu yoksa sağlıklı kiloda mı olduğu, vücut kitle indeksi hesabıyla anlaşılır.

Bir çocuğun vücut kitle indeksi yaşına ve fiziksel gelişimde hangi yaş aralığında olduğuna göre değişir. Sadece vücut kitle indeksi faktörü çocuklar için yeterli değildir.

2 - 18 yaş arası çocukların gelişimi için düzenlenen grafiklere boy ve kilo gelişimlerinin ilavesiyle daha doğru bir görüntü elde edilir. Bir çocuğun yaşıtı hemcinsleriyle, bu grafikler yoluyla mukayese edilmesi önemlidir.

Sağlıklı besin seçimlerinden ve daha aktif olmaktan tüm aile fertleri yararlanacaktır. Aile sağlıklı değişimler yaptığında, aşırı kilolu veya obez çocuklar beslenme alışkanlığını çok daha kolay gerçekleştirebileceklerdir.
Çocuğunuz da aşırı kilolu veya obezse, size yardımcı olacağını düşündüğüm bazı önerilerim var;
Sağlıklı beslenme önerisi: Ailenizin beslenme tarzının sağlıklı beslenme olarak değişiminde, bir profesyonelden öneriler almanız size yardımcı olabilir.
Dikkatli alışveriş yapın: Buzdolabınızı sağlıklı atıştırmalıklarla doldurun. Yağlı ve şekerli maddeleri kısıtlayın. Yoğurt, peynir ve süt gibi gıdaları az yağlı olanlarıyla değiştirin.
Kahvaltıdan keyif alın: Aile bireylerinin her gün kahvaltı etmesi önemli. Yağı ve şekeri düşük, az yağlı sütle tam tahıl gevrekleri ve bazı meyveler sağlıklı kahvaltı önerilerinden biri olabilir. Ama anne sütünden sonraki en önemli protein kaynağı olan yumurtayı ihmal etmeyin.
Sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun: Atıştırmalıkların çocukların beslenme alışkanlıklarında büyük önemi var. Bu konuda cesaretleri kırılmamalı ama kalorisi düşük ve sağlıklı yiyecekler seçilmeli. Sebze ve meyveler mükemmel atıştırmalık seçimleridir.
İçecek tüketimini kontrol edin: Çocuklarınızın sadece yemek değil; içecek tüketimlerini de kontrol edin. Sıvılar bazen tahmin ettiğimizden daha fazla kalori almalarına sebep olabiliyor.
Daha fazla sebze yiyin: Çocuğunuz sebzeden hoşlanmıyorsa, yaratıcı olmaya çalışın. Örneğin havuç ve kabağı makarna sosuna veya çorbalara rendeleyin.
Küçük porsiyonlar tercih etmelerini sağlayın: Yetişkin ve çocuk porsiyonlarını birbirinden ayırın. Çocuklarınıza daha küçük tabaklarda servis yaparak porsiyonlarını kontrol edebilirsiniz.
Önceden planlayın: Önceden planlarsanız, örneğin daha önceden birkaç günlük yemek pişirip, daha sonra kullanmak üzere dondurursanız, yorgun olduğunuz zaman rahat olduğu için iyi bir seçenek olan dışarıdan yemek almayı daha az tercih edersiniz.
Akşam yemeklerini keyifli hale getirin: Mümkün olduğunca birlikte yemekten keyif alın. Sağlıklı yiyeceklerin hazırlanmasında herkesin dahil olmasını sağlayın ve çocuğunuzun televizyon ya da bilgisayar karşısında değil, aile masasında yemek yemesini sağlayın.