Hayatlarında ve yaşam tarzlarında değişiklik isteyen bireyler, bunu genelde iki şekilde yapar: Tek seferde istedikleri her şeyi değiştirmeye çalışırlar ya da her defasında birer tane olmak üzere daha küçük ve yavaş yaklaşımı tercih ederler. Her iki yaklaşım da iyidir ve değişikliği destekler. Ben, her zaman uzun sürede ve yavaş olan değişikliğin, daha sağlam ve kalıcı olduğunu düşünüyorum.
Yaşam tarzınızda bazı değişiklikleri yapmanın kolay olmadığını biliyorum, uzun yıllar edindiğiniz alışkanlıkların yerine birkaç günde başkasını koymak, ilk bakışta imkansız gibi görünüyor olabilir.
İlk adım: Çıkarmadan ekleyin
Bu ilk adım, sonraki değişikliklerin daha kolay olması konusunda destek adımdır. Eğer çıkaracağınız şeyin yerine ne koyacağınızı bilmezseniz, o eksiklikle yaşamak çok daha zor olacaktır. Amacınız, değiştirmek istediğiniz alışkanlığın yerine neyi koyacağınızı bulmak olsun. Örneğin, basit şeker tüketiminizi azaltmak istiyorsanız, onun yerine ne koyabilirsiniz, ona karar verin. Belki kuru meyveler ve sağlıklı atıştırmalıklar size bu konuda destek olabilir. Hedefiniz telefonla daha az vakit geçirmek ve dijital bağımlılıktan kurtulmaksa, telefonla geçirdiğiniz vakitte neler yapabileceğinizi düşünün. Kendinize kitap veya puzzle alın ya da bir aktiviteye yönelmek için adımlar atın.
İkinci adım: Çevrenizi değiştirin
Bir konuya ya da olaya vereceğiniz tepkileri değiştirmek istiyorsanız, sizi ona iten çevrede de değişiklikler yapmanız gerektiğini ihmal etmeyin. Eğer çevresel koşullar aynıyken, siz bazı şeyleri değiştirmeye çalışıyorsanız, işiniz sandığınızdan daha da zor olabilir. Örneğin, diyet yapmaya karar verdiğiniz ama hâlâ eve ‘eşim yer, çocuklarım çok seviyor, misafirlere ikram ederim’ diye o çok sevdiğiniz sağlıksız atıştırmalıkları alıyorsanız, çevresel koşulları olgunlaştırmıyorsunuz demektir. Sağlıksız atıştırmalıkları almak, onları yemek için attığınız ilk adımdır, unutmayın.
Üçüncü adım: Kendinizi motive edin
Hiçbir şey kolay değil, ama imkansız da değil. Kendinizden beklentilerinizi çok yüksek tutmayın, alışkanlıklarınız aniden değişemez, bunu kabullenin ve sabırlı olun. Bazen yoldan çıkabilirsiniz, ama yine de geriye yürümek yerine, doğru yola çıkıp tekrar yürümeyi hedefleyin.