Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yemeklerin vazgeçilmez lezzeti soğan, sağlığa dost bir gıda. Aynı bitki ailesinden olan sarımsak ve pırasa gibi sebzelerin yararlarından da yüzyıllardır faydalanılıyor. Eğer siz de kokusundan dolayı soğan yemek istemiyorsanız ya da tadını sevmiyorsanız, bu yazıyı iyi okumanızı öneririm. Sağlık faydaları, soğana olan sevginizi güçlendirirken, sayesinde birçok hastalığa karşı da korunmuş olursunuz.

Kanser oluşumunu önler

Haftada 1 -2 kez soğan tüketmek; yumurtalık, kolorektal ve laringeal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Daha fazla soğan, daha az risk demektir! Eğer soğan sevmiyorsanız, tariflerinizde öncelikle pişmiş halde az miktarda kullanmayı deneyebilirsiniz. Çorbaların ya da yemeklerin içinde tadını çok almadan soğanın sağlık yararlarından faydalanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kalp sağlığını korur

Soğan, kan basıncı dengesini sağlar ve kalp krizi riskini önler. Bu özellikleriyle kalp sağlığını korur. 2002 yılında ‘Thrombosis Araştırma’ dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi gösterir ve kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Ayrıca 1987 yılında ‘Hipertansiyon Dergisi’nde yayımlanan, hayvanlarla yapılan bir çalışmaya göre, kükürt alımı hipertansiyon başlangıcını geciktirir ve azaltır.

Maryland Üniversitesi’ndeki çalışmalarsa soğanın içindeki ‘kuarsetin’ adlı maddenin arterlerde platelet birikimini önleyerek kalp krizi riskini azalttığını gösterdi. Daha sağlıklı bilgilerin elde edilebilmesi için insan üzerinde yapılan daha çok çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.

Kan şekerini dengeler

Soğan hakkında az bilinenlerden biri de, yüksek kükürt ve flavonoid içeriğiyle kan şekerini dengelemesi. Günde iki porsiyon soğan tüketen diyabetli bireylerin kan şekerinin daha düşük olduğu gözlemlendi. Soğanın kan şekeri dengesini nasıl sağladığı konusunda net bilgi için daha çok araştırmaya ihtiyaç olsa da, yararlı etkileri göz ardı edilemez.

Alerjik reaksiyonları önler

Araştırmalara göre, soğandaki polifenollar anti - oksidan etki gösterip vücudu serbest radikallere karşı koruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Soğanda anti - inflamatuar ve anti - histamin görevi yapan ‘kuarsetin’ adlı anti - oksidanının bulunduğu bilinir.

Çalışmalar, soğanın içindeki ‘kuarsetin’in, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellediği kanıtladı. Astım mağdurları için ‘kuarsetin’in bronş demetlerinin hava yolunu açtığı ve rahat nefes almayı sağladığına inanılır.

Diş çürükleriyle savaşır

Çiğ soğan yediğinizde nefesinizin kokması kötü haber olabilir ama bir de iyi haber var. Soğan aynı zamanda diş çürüğüne yol açan zararlı bakterileri ortadan kaldırır. ‘2 - 3 dakika çiğ soğan çiğnemek, ağzınızdaki birçok zararlı organizmayı öldürür’ açıklamasını yapan bazı makaleler var.

YAĞ YAKAN LAHANA ÇORBASI

Malzemeler:

- 6 orta boy soğan - 3 diş sarımsak - Yarım beyaz lahana (küçük boy) - 2 kapya biber - Yarım çay bardağı yeşil mercimek - 1 yemek kaşığı biber salçası - 1 demet maydanoz - 1 tatlı kaşığı zeytinyağı - Kimyon - Karabiber

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Soğanları küp küp doğrayın. Sarımsakları bıçak yardımıyla hafifçe ezin. Lahana ve kaypa biberi doğrayın. Malzemeleri zeytinyağında soteleyin. Kimyon, karabiber, zerdeçal, yarım çay bardağı yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 demet maydanoz ve 2 - 3 bardak su ilavesiyle sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Dilerseniz, mikser yardımıyla püre haline getirebilir veya taneli olarak içebilirsiniz.