Aşırı yeme rahatsızlığı, fazla yemeyle aynı şey değildir. Pek çok insan bir oturuşta fazla yemek yiyebilir ama bu rahatsızlığa sahip olanlar, aşırı yemek zorundaymış gibi hisseder.
Aşırı yeme rahatsızlığına sahip insanlar, ne kadar yediklerini, hatta ne yediklerini bile kontrol edemezler. Genellikle kendilerini rahatsız hissedene veya aç hissetmeyene kadar yer ve yemek yerken yalnız olmayı tercih ederler. Yedikten sonra suçluluk, utanç, iğrenme veya üzüntü hissederler.
O kadar utanırlar ki çevrelerinden saklanmak için uğraşırlar.
1. Bulimia’dan farkı: Aşırı yeme rahatsızlığı ve Bulimia her ne kadar benzer belirtilere sahip olsa da aynı şey değildir. Bulimia olan insanlar fazla yemek yer ve kontrol kaybı, utanç, suçluluk gibi aynı negatif duyguları hissederler.
Aralarındaki fark,
Bulimia olanların arınmak istemeleridir. Kendilerini kusturmaya çalışabilirler, laksatif ve diüretik kullanabilirler veya çok fazla egzersiz yapabilirler. Kendini arındırmaya çalışma, aşırı yeme rahatsızlığının bir parçası değildir.
2. Risk altında olanlar: Yaş, cinsiyet ve kilo fark etmeksizin her insanda bu rahatsızlık görülebilir. Hastalığın Amerika’daki en yaygın yeme bozukluğu olduğu düşünülüyor. Kadınların bu rahatsızlığa yakalanma riski daha yüksek. Erkekler genelde orta yaşlarda bu hastalığa yakalanıyor. Amerika verilerine göre genç kesimin yüzde 1.6’sında aşırı yeme rahatsızlığı var.
3. Kiloya olan etkisi: Birçok insanda aşırı yeme rahatsızlığı kilo vermeyle uğraşırken ortaya çıkar. Hatta bu rahatsızlığa sahip her üç insandan ikisi obezdir. Bir araştırma, kilo vermek için tedavi isteyen insanların yüzde 30’unda bu rahatsızlıktan olduğunu ortaya çıkardı.
4. Psikolojiyle ilgisi: Aşırı yeme rahatsızlığı olan çoğu insanın duygusal veya ruhsal sağlık problemleri vardır. Bu problemler; depresyon, anksiyete, bipolar rahatsızlık
ve madde bağımlılığı olabilir. Ayrıca stresli hissederler, uyku ve düşük öz saygı sorunları vardır. Bu nedenle bir psikiyatri ve psikolog yardımı almak da çok önemlidir.
5. Sebepleri: Uzmanlar aşırı yeme rahatsızlığına neden olanın ne olduğu konusunda emin değiller. Genler, psikoloji ve özgeçmiş gibi faktörler etkili olabilir.
Diyet yapmak, aşırı yeme rahatsızlığına yol açabilir ama sadece onun bu rahatsızlığa neden olup olmadığı bilinmiyor. Ölüm veya kiloyla ilgili alay konusu olma gibi stresli veya travmatik olaylar da bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
6. Tedavi edilebilir: Aşırı yeme rahatsızlığı yaşadığınızı düşünüyorsanız, tedavi edilebileceğini bilmelisiniz.
İlk adım teşhis konulmasıdır. Bunun için bir doktor veya sağlık uzmanı sizi fiziksel sınava sokar ve yeme alışkanlıklarınız, ruhsal sağlığınız, vücut algınız ve yemeye yönelik duygularınızla ilgili soru sorar.
7. İyileşme süreci:
Bir psikiyatrist veya danışmanla görüşmek duygusal sorunların çözüm anahtarı olabilir. Bunun yanı sıra bir beslenme uzmanıyla görüşüp sağlıklı yemek yeme alışkanlarını öğrenmek ve iyileşme sürecinde yemek günlüğü tutmak da çok işe yarayabilir.
Aşırı yeme rahatsızlığı kilo alımına neden olabilir. İyileşme sürecinde bu konuda bir beslenme uzmanından yardım almakta fayda var. Doktorunuza bu rahatsızlığı olan insanlar için düzenlenen özel bir kilo kaybı programı olup olmadığını sorabilirsiniz.
8. Önlem almak: Risk altındaysanız bunu engellemek için önlemler alabilirsiniz. İlk olarak, duygularınıza dikkat edin. Eğer suçluluk ve utanç gibi duygular yaşıyorsanız ve konu yemek olduğunda düşüncesizce davranıyorsanız bir terapist veya doktora danışabilirsiniz.