Okuyucularımdan gelen üç farklı konudaki soruların cevabını paylaşıyorum...
1. 21 yaşındayım, 1.76 boyundayım. 75 kg ağırlığım vardı, yürüyüşle ve bol su içerek 6 kg verdim. Ancak son iki haftadır kilom değişmiyor. Sebebi nedir?
Kilo verme programlarında son kilolar biraz zor gidebilir. Bazı kilolar özellikle dirençlidir. Endokrinoloji ve metabolizma uzmanı ile görüşüp, kilo vermeye engel olacak herhangi bir probleminiz olup olmadığından emin olduysanız; kilo verme konusunda sabırlı olmanız gerekiyor. Kilonuzun bazen fazla çıkması adet öncesi dönem, kabızlık veya tuzlu yemek sonrası gibi geçici bir sebeple olabilir.
* Yeni bir şey deneyin: Eğer hep aynı programın içindeyseniz, belki farklı bir beslenme şekli veya öğün saatlerinde değişiklik yapmayı deneyebilirsiniz. Hareketinizi artırmak da önemli.
* Bedeninizi dinlendirin: Eğer üç aydan daha uzun bir süredir diyet yapıyorsanız programa bir süre ara verin. Aynı kilonuzu 1-2 ay korumayı deneyin ve bu dönemde farklı besinler tüketin.
* Daha hafif olmanız için daha az kalori almanız gerekir: Kilo kaybetme hızı, hedef kilonuza yaklaştıkça azalabilir, çünkü kaybedilen her kilo vücut yüzeyinizde azalma, harcadığınız kalorinin de azalması anlamına geliyor. Yediklerinizi yazarak takip etmeye çalışın.
2. 8 yaşındaki oğlum dondurmayı çok seviyor ancak boğazı hasta olur diye korkuyorum; ne yapabilirim?
Dondurmanın üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açtığı yaygın ancak yanlış bir inanıştır. Dondurma, içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E, B grubu vitaminleri ve kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller ile yeterli ve dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilir. Ancak seçimlerde tedbirli olmakta fayda var. Güvenilir markalı, paketli dondurmalar hijyenik şartlarda üretildiğinde ve doğru saklandığında ağrıya sebep olmaz.
* Dondurma açıldıktan sonra tazeliğini yitirmeden tüketilmeli.
3. Yıllardır bağırsak sorunu çekiyorum, kabızım. Kullanmadığım ilaç, denemediğim bitki, sebze ve meyve kalmadı. Ne yapabilirim?
Kabızlık, beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyeceklerden yenilmediğinde, yeterli egzersiz yapılmadığında veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler sonucunda kabızlıkla karşılaşılabilir. Kalın bağırsaklarda fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak da, kabızlık gelişebilmesi mümkündür.
* Önerim; yeterli sıvı alın. Lif miktarını artırın. Beyaz ekmek ve rafine tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagilleri kullanın; bulgur, tam buğday ekmeği gibi. Meyveleri soymadan tüketin. Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun; yerine armut, karpuz, kavun tercih edin. Ancak kronik kabızlık günlük hayatınızı etkiliyor ve düzelmiyorsa doktor ile görüşmeniz daha doğru olur.
KABIZLIK iÇiN MARMELAT TARiFi
Malzemeler:
n 1 Kuru incir n 2 kuru kayısı n 2 kuru erik
Hazırlanışı: Hepsini ince ince doğrayın, 1.5 çay barda-ğı suda haşlayın. Üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Bu karışımı üçe bölüp her sabah aç karnına 2 bardak su ile tüketin.