İyi yaşam, sadece sağlıklı beslenmek değil; hayatı tüm yönleriyle ele alarak, bedensel ve ruhsal iyilik halidir. Her yıl alışkanlıklarımız biraz daha değişiyor, yeni trendlerle ve besinlerle tanışıyoruz, bazılarını unutuyor veya her zaman hayatımızda olanları daha fazla önemsemeye başlıyoruz. Bu yıl da bütün güzelliğiyle beraber gelirken yaşamımıza yeni lezzetler katacak. Bu yüzden bugün sizlerle 2020 yılı beslenme trendlerini inceleyelim istedim:
Uyku ön planda olacak
Gün içinde en az 6-8 saat uyumanın ve uyku kalitesinin yüksek olmasının önemini biliyoruz. Yapılan çalışmalar yetersiz ve kalitesiz uykunun hem beden kitle indeksini hem de bir çok hastalık riskini artırdığını gösteriyor.
Geçtiğimiz yıllarda uyku kalitesini ölçen mobil uygulamalara ve giyilebilir teknoloji ürünlerine rastladık. 2020 yılında bu konuya olan farkındalık artıyor ve bizi mavi ışığı engelleyen gözlükler ve ekran koruyucuların yanı sıra modunuzu yükselterek uyanmanıza yardımcı olacak ampuller ve doğal uyku takviyeleri de bekliyor. Ayrıca önümüzdeki yıllarda ‘uyku koçu’ terimini sadece bebekler için değil; yetişkinler için de duyacağız.
Akılcı atıştırmalarAtıştırmalık sektörü oldukça geniş ama 2020’de sağlık için faydalı atıştırmalıkların sayısı daha da artacak gibi görünüyor. Özellikle de taze hazır yiyeceklerin.
Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen probiyotik barlar, şekersiz granola barlar, yoğurtlar, smoothie’ler ve sağlık faydası açısından zenginleştirilmiş atıştırmalıklar çok daha fazla karşımıza çıkacak.
CannabidiolCannabidiol (CBD), kenevir bitkisinin psikoaktif olmayan türü... Ve geçtiğimiz yıllarda yükselişi, güzellik ve sağlık sektöründe kullanımını da etkiledi. CBD, özellikle anti-enflamatuar özelliklerinden dolayı, cilt bakım ürünlerinde iyileştirici özelliğiyle kullanılıyor. Sivilceleri, kızarıklığı azalttığı ve hücre yenilenmesine yardımcı olduğu için CBD’ye yönlendiği biliniyor. Aynı zamanda antioksidan özelliğiyle iyi bir yaşlanma karşıtı olarak da geçiyor.
Rejeneratif tarım Çiftçiler, üreticiler ve firmalar bu yıl daha fazla alanda rejeneratif tarım gibi toprak sağlığını, gezegen sağlığını iyileştirmeyi, karbon ayak izini azaltmak için tarım ve hayvancılık alanlarında yeni uygulamaların nasıl kullanılacağını daha çok önemseyecek.
Unlarla tanışıyoruzGeçtiğimiz yıllarda mutfakta kullandığımız unların çeşitliliği arttı. Bundan iki yıl önce kadar bakliyat unları popüler olmaya başladı ve tariflerde yerini aldı.
Whole Foods’a göre, bu yıl mutfaklarımızda daha farklı tipte protein ve lif içeriği zengin unlar kullanmaya devam edeceğiz. Meyve ve sebzelerden elde edilen unlar örneğin muz unu, Hindistan cevizi unu, karnabahar unu gibi unlar popüler hale gelecek.
Batı Afrika deyip geçmeyin!2020 Batı Afrika lezzetlerinin gündemde olduğu birsene olacak. Firmalar bu yıl daha çok moringa ve demirhindi gibi süper gıdalarla sorgum, fonio, teff ve darı gibi tahıl tanelerine daha sık yer verecek.
2019 yılında daha çok soya bazlı ürünler varken, 2020’de daha çok soyanın ötesinde bitki bazlı besinlerden kenevir tohumu, bal kabağı, avokado, karpuz tohumu ve bir tür yosun olan chlorella’yı daha sık konuşacağız.
Alkolsüz içecekler Smoothie’leri ve alkolsüz içecekleri son yıllarda çokça konuştuk. Bu yıl da yine bolca sağlıklı alternatiflerle karşımıza çıkacaklar. Özellikle alkolsüz içeceklerin popülaritesi artacak. Ayrıca alışık olduğumuz tahin, kaju, badem, yer fıstığı ve nohutun ötesinde karpuz tohumu ve bal kabağı yağı gibi alternatif formlar, 2020’de daha sık kullanılacak.
Bitki bazlı etler
2020, bitki bazlı et alternatiflerinin yılı olacak. Et gibi görünen ama aslında hem kendisi hem de tadı et olmayan besinler ön plana çıkacak. Bitkisel yumurta, vegan balık ve etsiz hamburger ve daha bir çoğu... Hem gezegeni korumak hem de aşırı avlanmayı ele almak için bir yurt dışı firması baklagillerden yapılmış bir ton balığını piyasaya sürmüş. Belki ülkemizde de böyle örnekler görebiliriz.
Stevia yerine tatlı patates
Geçtiğimiz yıllarda sıklıkla kullanılan stevia, bal ve akçaağaç şurubundan yapılan şuruplar ve tatlandırıcılar yerine; 2020 yılında, daha çok keşiş meyvelerinden, nar, Hindistan cevizi ve hurma gibi meyvelerden, sorgum veya tatlı patates gibi nişastalardan yapılan şuruplar daha popüler hale gelecek.